ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαMachine learning βελτίωσε την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας

Machine learning βελτίωσε την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας

machine learning improves resolution

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν machine learning για να βελτιώσουν μια εικόνα μιας μαύρης τρύπας που είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως. Ως αποτέλεσμα, σε μια έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα στο The Astrophysical Journal Letters, το πορτρέτο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία Messier 87, που απέχει πάνω από 53 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, δείχνει έναν λεπτότερο δακτύλιο φωτός και ύλης που περιβάλλει το κέντρο της.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες ανακάλυψαν 100 μαύρες τρύπες κρυμμένες στο Γαλαξία μας

Οι αρχικές εικόνες τραβήχτηκαν το 2017 από το Event Horizon Telescope (EHT). Το NPR περιέγραψε την αρχική εικόνα ως ένα «ασαφές ντόνατ» αλλά οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται PRIMO για να ξαναφτιάξουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα. Το PRIMO είναι “ένας νέος αλγόριθμος βασισμένος στην εκμάθηση λεξικών” που μαθαίνει να “ανακτά εικόνες υψηλής ακρίβειας ακόμη και με την παρουσία αραιής κάλυψης”, εκπαιδευμένο σε πάνω από 30.000 προσομοιώσεις μαύρων τρυπών. Με άλλα λόγια, αξιοποιεί τα δεδομένα machine learning με βάση όσα γνωρίζουμε για τους φυσικούς κανόνες του σύμπαντος -ιδιαίτερα, τις μαύρες τρύπες- για να παράγει μια καλύτερη εμφάνιση και ακριβέστερη λήψη από ακατέργαστα δεδομένα που συλλέχθηκαν το 2017.

Οι μαύρες τρύπες είναι μυστηριώδεις και παράξενες περιοχές του διαστήματος όπου η βαρύτητα είναι τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να διαφύγει. Αναπτύσσονται όταν τα αστέρια που σβήνουν καταρρέουν μέσα τους λόγω της βαρυτικής τους έλξης. Ως αποτέλεσμα, η κατάρρευση συμπιέζει τη μάζα του άστρου σε μια μικρή περιοχή. Ο «ορίζοντας γεγονότων» είναι το όριο μεταξύ της μαύρης τρύπας και της μάζας που την περιβάλλει, ένα σημείο χωρίς επιστροφή όπου οτιδήποτε το διασχίζει δεν θα επιστρέψει.

μηχανική μάθηση - Google - DDoS επιθέσεις

Πρόταση: Σύνδεση μεταξύ data science, machine learning και artificial intelligence

«Αυτό που πραγματικά κάνουμε είναι να μαθαίνουμε τους συσχετισμούς μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της εικόνας και έτσι το κάνουμε αυτό αναλύοντας δεκάδες χιλιάδες εικόνες υψηλής ανάλυσης που δημιουργούνται από προσομοιώσεις. Αν έχετε μια εικόνα, τα pixels κοντά σε συγκεκριμένα pixel δεν είναι εντελώς άσχετα. Δεν είναι πως κάθε pixel κάνει και κάτι διαφορετικό» είπε η αστροφυσικός και συγγραφέας Lia Medeiros στο NPR.

Οι ερευνητές λένε ότι η νέα εικόνα συνάδει με τις προβλέψεις του Albert Einstein. Ωστόσο, αναμένουν ότι η περαιτέρω έρευνα στο machine learning και στο hardware του τηλεσκοπίου θα οδηγήσει σε πρόσθετες αναθεωρήσεις. “Σε 20 χρόνια, η εικόνα μπορεί να μην είναι η εικόνα που σας δείχνω σήμερα”, δήλωσε η Medeiros. “Μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη”.

Διαβάστε επίσης: Οι αστρονόμοι αποκαλύπτουν την πρώτη εικόνα της μαύρης τρύπας στον γαλαξία μας

πηγή πληροφοριών:engadget.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS