ΑρχικήinetTikTok Αυστραλία: Ανακοινώθηκε ban σε κυβερνητικές συσκευές

TikTok Αυστραλία: Ανακοινώθηκε ban σε κυβερνητικές συσκευές

Η Αυστραλία ανακοίνωσε επίσημα ότι εντάσσεται στις δυτικές χώρες που έχουν απαγορεύσει τη χρήση του TikTok (ban) σε κυβερνητικές συσκευές, λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Η κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση το τελευταίο διάστημα.

TikTok ban

Την Τρίτη, ο Γενικός Εισαγγελέας, Mark Dreyfus, κήρυξε την απαγόρευση με βάση τις συμβουλές των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας, δηλώνοντας ότι η οδηγία θα εφαρμοστεί “χωρίς καθυστέρηση”. Ήδη από τις αρχές Μαρτίου είχαν γίνει συζητήσεις σχετικά με ban του TikTok και πολλές υπηρεσίες της Αυστραλίας είχαν ήδη εφαρμόσει την απαγόρευση σε κυβερνητικές συσκευές. Τότε είχε ειπωθεί ότι θα έπρεπε να γίνει έλεγχος και σε άλλες social media πλατφόρμες.

Δείτε επίσης: Αρκάνσας: Μηνύει TikTok και Meta για το απόρρητο και την ασφάλεια των παιδιών

Η Αυστραλία ακολουθεί τώρα τη συμμαχία Five Eyes. Oι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν ήδη λάβει παρόμοια περιοριστικά μέτρα κατά της εφαρμογής αυτής, ενώ το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας διέταξε την πλήρη διαγραφή της από όλες τις συσκευές που έχουν πρόσβαση στο νομοθετικό σώμα.

Η Νορβηγία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν κάνει παρόμοιες κινήσεις και την περασμένη εβδομάδα το ΝΑΤΟ απαγόρευσε στα μέλη του προσωπικού να κατεβάζουν την εφαρμογή σε συσκευές που παρέχονται από τον οργανισμό.

Ο Lee Hunter, γενικός διευθυντής του TikTok στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε τη δυσαρέσκεια της εταιρείας του για αυτή την απόφαση που προφανώς βασίζεται σε πολιτικά συμφέροντα.

Τα εκατομμύρια των Αυστραλών χρηστών μας αξίζουν μια κυβέρνηση που λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα γεγονότα και που αντιμετωπίζει όλες τις επιχειρήσεις δίκαια, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης“, είπε.

Υποστήριξε ότι η εταιρεία έχει απευθυνθεί συχνά στην κυβέρνηση της Αυστραλίας για συνεργασία, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το TikTok αποτελεί απειλή για την ασφάλεια.

Δείτε επίσης: Γαλλία: Ban του TikTok και άλλων apps σε κυβερνητικές συσκευές

Σύμφωνα με το DataReportal, έναν ερευνητικό οργανισμό που παρακολουθεί τα digital trends σε όλο τον κόσμο, η Αυστραλία είχε περισσότερους από 8 εκατομμύρια χρήστες ηλικίας 18 ετών και άνω στις αρχές του 2023.

TikTok Αυστραλία

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Αυστραλίας εξέδωσε επίσημη προειδοποίηση σχετικά με το TikTok, αναφέροντας ότι η εφαρμογή αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Αυτό οφείλεται στην εκτεταμένη συλλογή πληροφοριών χρηστών και την πιθανή έκθεση σε τρίτους. Αυτό είναι ενάντια στους νόμους της Αυστραλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, καμία κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει ολοκληρωμένο περιορισμό στο TikTok. Η εφαρμογή έχει απαγορευτεί σε κυβερνητικές συσκευές, αλλά όχι σε προσωπικές.  Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Biden έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει και σε αυτό το μέτρο αν η Bytedance, και συγκεκριμένα οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της εφαρμογής, δεν πουλήσουν το μερίδιό τους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους νόμους της για να αναγκάσει την Bytedance, ιδιοκτήτρια του TikTok, να παράσχει προσωπικές πληροφορίες των χρηστών από άλλες χώρες.

Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew, κατέθεσε στο Κογκρέσο σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις της εταιρείας του με την κινεζική κυβέρνηση. Ο Chew είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν ζήτησε ποτέ από το TikTok τα δεδομένα χρηστών αλλά και ότι η εταιρεία δεν θα τα έδινε ποτέ.

Δείτε επίσης: Το TikTok προσθέτει νέες πολιτικές για την τεχνητή νοημοσύνη

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι θα “αντιταχτεί σθεναρά” σε οποιαδήποτε απόφαση που θα οδηγήσει στην αναγκαστική πώληση του TikTok, προσθέτοντας ότι θα “ζημιώσει σοβαρά” την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων επενδυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Tiktok είναι μια από τις πιο δημοφιλείς σήμερα, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης και ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια. Η εφαρμογή έχει κατηγορηθεί ότι μοιράζεται δεδομένα χρηστών με την κινεζική κυβέρνηση. Το όλο ζήτημα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τώρα όλο και περισσότερες χώρες παίρνουν μέτρα κατά της εφαρμογής.

Πηγή: edition.cnn.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS