ΑρχικήyoutubeNokia: Θα εγκαταστήσει δίκτυο 4G στο φεγγάρι μέσα στο 2023!

Nokia: Θα εγκαταστήσει δίκτυο 4G στο φεγγάρι μέσα στο 2023!

Φέτος, η Nokia θα εγκαινιάσει ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, τεχνολογίας 4G, στο φεγγάρι. Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι να βοηθήσει στην περεταίρω εξερεύνηση της σελήνης και να επιτρέψει την παρουσία και την εργασία ανθρώπων στο δορυφόρο της Γης.

Ο επικεφαλής μηχανικός της Nokia, Luis Maestro Ruiz De Temino, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο φινλανδικός όμιλος τηλεπικοινωνιών σχεδιάζει να στείλει τον σχετικό εξοπλισμό για το δίκτυο 4G με έναν πύραυλο της SpaceX, μέσα στους επόμενους μήνες.

Το δίκτυο θα τροφοδοτείται από έναν σταθμό βάσης εξοπλισμένο με κεραία που θα είναι αποθηκευμένος σε ένα σεληνιακό όχημα (lander) Nova-C που σχεδιάστηκε από την αμερικανική διαστημική εταιρεία Intuitive Machines. Επίσης, απαραίτητο θα είναι και ένα συνοδευτικό rover που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Δείτε επίσης: NASA: Το OSIRIS-REx φέρνει δείγμα από τον αστεροειδή Bennu

Μια σύνδεση LTE θα δημιουργηθεί μεταξύ του οχήματος lander και του rover.

Nokia 4G φεγγάρι

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο εξοπλισμός της Nokia για το δίκτυο 4G θα προσεληνωθεί στον κρατήρα Shackleton, που βρίσκεται κατά μήκος του νότιου άκρου του φεγγαριού. Όπως είπαμε και παραπάνω, ο εξοπλισμός θα ταξιδέψει μέσω ενός πυραύλου της SpaceX, αλλά ο πύραυλος δεν θα μεταφέρει το σκάφος μέχρι την επιφάνεια του φεγγαριού. Υπάρχει ένα σύστημα πρόωσης για την ολοκλήρωση του ταξιδιού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνολογία του εγχειρήματος έχει σχεδιαστεί για να αντέχει στις ακραίες συνθήκες του φεγγαριού και γενικά του διαστήματος.

Το δίκτυο 4G της Nokia θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή Artemis της NASA, η οποία στοχεύει να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι.

Σύμφωνα με τη Nokia, στόχος είναι να αποδειχθεί ότι τα επίγεια δίκτυα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες επικοινωνίας για μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει στους αστροναύτες να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον έλεγχο της αποστολής, καθώς και να ελέγχουν το ρόβερ εξ αποστάσεως και να μεταδίδουν βίντεο σε πραγματικό χρόνο πίσω στη Γη.

Δείτε επίσης: Hubble: Η πιο πρόσφατη εικόνα ενός αστρικού σμήνους είναι εκθαμβωτική

Εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τον εξοπλισμό ή κάποια άλλη καθυστέρηση, η εγκατάσταση του δικτύου 4G από τη Nokia στο φεγγάρι, θα γίνει μέσα στο 2023.

Η Nokia είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το σεληνιακό της δίκτυο θα “παρέχει κρίσιμες δυνατότητες επικοινωνίας για πολλές διαφορετικές εφαρμογές μετάδοσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ζωτικών λειτουργιών εντολών και ελέγχου, τηλεχειρισμού σεληνιακών rover, πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο και ροής βίντεο υψηλής ευκρίνειας“.

Αναζήτηση πάγου στο φεγγάρι

Ένα από τα πράγματα που η Nokia ελπίζει να πετύχει με το σεληνιακό της δίκτυο 4G είναι η παροχή βοήθειας για την εύρεση πάγου στο φεγγάρι. Μεγάλο μέρος της επιφάνειας του φεγγαριού είναι τώρα ξηρό, αλλά μερικές μη επανδρωμένες αποστολές έχουν εντοπίσει υπολείμματα πάγου παγιδευμένα σε προστατευμένους κρατήρες γύρω από τους πόλους.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό το παγωμένο νερό θα μπορούσε να υποστεί κάποια επεξεργασία και να χρησιμοποιηθεί για πόση, να διασπαστεί σε υδρογόνο και οξυγόνο για χρήση ως καύσιμο πυραύλων ή να διαχωριστεί για να παρέχει αναπνεύσιμο οξυγόνο στους αστροναύτες.

Δείτε επίσης: AI bot θα βοηθήσει στην ανίχνευση εξωγήινης ζωής στον Άρη

Σίγουρα, θα χρειαστούμε πολλά περισσότερα από μια απλή σύνδεση στο Διαδίκτυο, αν θέλουμε να ζήσουμε κάποτε στη σελήνη. Ωστόσο, η μεταφορά δικτύου 4G στο φεγγάρι από τη Nokia είναι ένα σημαντικό βήμα. Επίσης, η Rolls-Royce εργάζεται σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα για να παρέχει ενέργεια σε μελλοντικούς κατοίκους της Σελήνης και εξερευνητές.

Για αιώνες, οι άνθρωποι κοίταζαν το φεγγάρι με απορία και δέος. Η φωτεινή, λαμπερή σφαίρα στον ουρανό μάς γοήτευε πάντα και για χρόνια οι επιστήμονες εργάζονται για να ξετυλίξουν τα μυστήρια του δορυφόρου μας. Καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει, το ίδιο συμβαίνει και με την ικανότητά μας να εξερευνούμε το φεγγάρι, και μόλις υπάρξει δίκτυο 4G εκεί, η εξερεύνηση θα είναι ακόμα πιο εύκολη.

Πηγή: www.cnbc.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS