Στην εποχή της τεχνολογίας και των ψηφιακών δεδομένων, είναι σχεδόν αδύνατο να μείνει κανείς απρόσβλητος από κυβερνοεπιθέσεις. Καθημερινά ακούμε για περιστατικά ασφαλείας και παραβιάσεις δεδομένων. Οι hackers βρίσκονται παντού, αναζητώντας αδύναμα σημεία στο σύστημά σας για να τα εκμεταλλευτούν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για την προστασία των δεδομένων, των ηλεκτρονικών λογαριασμών και άλλων ψηφιακών assets. Εδώ θα δούμε κάποια tips σχετικά με το πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τους hackers, λαμβάνοντας μέτρα για την ασφάλεια των υπολογιστών, των κινητών συσκευών και των λογαριασμών σας.
Ασφάλεια υπολογιστών
Ας ξεκινήσουμε με τα μέτρα προστασίας για τους υπολογιστές:
Κρυπτογραφήστε τον σκληρό σας δίσκο για να δυσκολέψετε τους hackers
Εάν ο σκληρός σας δίσκος είναι κρυπτογραφημένος, οι hackers δεν θα μπορούν να διαβάσουν τα δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα εκεί, ακόμα και αν αποκτήσουν πρόσβαση με κάποιο τρόπο.
Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε την πρόσβαση, αλλά αν αυτά δεν είναι αρκετά, η κρυπτογράφηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δεδομένων σας.
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
OpenAI o1: Νέο AI μοντέλο "σκέφτεται" σαν άνθρωπος
Το FileVault είναι η υπηρεσία κρυπτογράφησης για Mac και το BitLocker για Windows. Μπορείτε να τα ενεργοποιήσετε εύκολα στους υπολογιστές σας για extra προστασία.
Εγκαταστήστε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις
Κάθε τόσο κυκλοφορούν ενημερώσεις συστήματος, οι οποίες προσφέρουν νέα χαρακτηριστικά για καλύτερη εμπειρία χρήστη, αλλά περιέχουν και κάποιες βελτιώσεις σχετικά με την ασφάλεια της συσκευής.
Επομένως, είναι σημαντικό να εφαρμόζονται άμεσα οι ενημερώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίζονται κενά ασφαλείας που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι hackers για να διεισδύσουν στον υπολογιστή σας.
Δείτε επίσης: Ποιά είναι τα ρίσκα της αγοράς ενός φθηνού Windows key;
Εγκαταστήστε ένα αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς στον υπολογιστή σας
Το λογισμικό προστασίας από ιούς εντοπίζει και αφαιρεί δυνητικά επιβλαβή αρχεία και προγράμματα. Υπάρχουν πολλά antivirus προγράμματα που προσφέρουν διάφορα χαρακτηριστικά για extra ασφάλεια του υπολογιστή σας.
Το Windows Defender είναι μια καλή επιλογή για υπολογιστές και διατίθεται προεγκατεστημένο σε υπολογιστές με Windows 10.
Για Mac, το AVG ή το McAfee θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πάνω από το Gatekeeper, το οποίο είναι η προεπιλεγμένη σουίτα προστασίας της Apple.
Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας σημαντικών δεδομένων
Όσα μέτρα προστασίας και αν λάβετε, πάντα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να πέσετε θύμα ενός πονηρού hacker.
Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που κάποιος hacker καταφέρει να παραβιάσει τη συσκευή σας; Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας διασφαλίζει ότι σε περίπτωση παραβίασης, δεν θα χάσετε τίποτα. Ακόμα και αν κάποιος κλέψει τα δεδομένα ή μπλοκάρει την πρόσβασή σας σε αυτά, όπως συμβαίνει στις επιθέσεις ransomware, θα μπορείτε να βρείτε τα δεδομένα σας από τα αντίγραφα.
Υπάρχουν υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud και σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Προσοχή, όμως! Ελέγξτε προσεκτικά την ασφάλεια αυτών των υπηρεσιών πριν επιλέξετε κάποια. Αν και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε τη φθηνότερη υπηρεσία, έχετε στο νου σας ότι το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια των δεδομένων σας.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν κρυπτογραφημένο εξωτερικό σκληρό δίσκο για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας.
Ακόμα, ρυθμίστε τον υπολογιστή σας ώστε να εκτελεί αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας καθημερινά, σε μια ώρα της ημέρας που συνήθως δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.
Μην ανοίγετε ύποπτα emails – Μην κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία
Εάν λάβετε ένα περίεργο email από έναν αποστολέα που δεν μπορείτε να επαληθεύσετε, αντιμετωπίστε το ως απόπειρα hacking. Μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο και μην δώσετε στον αποστολέα προσωπικά στοιχεία. Ακόμη και η απάντηση στο email δίνει στοιχεία. Ενημερώνει, για παράδειγμα, τον αποστολέα ότι η διεύθυνση email σας είναι ενεργή και έγκυρη.
Έχετε στο νου σας ότι ακόμα και αν στο όνομα του αποστολέα φαίνεται μια νόμιμη υπηρεσία, μπορεί να είναι απάτη.
Επίσης, μην ξεχνάτε! Οι νόμιμες υπηρεσίες δεν ζητούν ποτέ προσωπικά στοιχεία ή κωδικούς πρόσβασης μέσω emails.
Χρησιμοποιήστε firewall
Τόσο οι υπολογιστές που βασίζονται σε Windows όσο και οι υπολογιστές Mac είναι εξοπλισμένοι με ένα firewall, το οποίο εμποδίζει τους hackers να αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή. Ωστόσο, σε ορισμένους υπολογιστές, το firewall δεν είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή σας και αναζητήστε ρυθμίσεις “firewall”. Βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένο και ότι εμποδίζει τις εισερχόμενες συνδέσεις.
Δείτε επίσης: Phishing emails: Πώς να τα αναγνωρίσετε και πώς να προστατευτείτε;
Απενεργοποιήστε την απομακρυσμένη πρόσβαση για να δυσκολέψετε τους hackers
Πολλές φορές, μπορεί να θέλουμε να αποκτήσουμε απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή μας ή να πρέπει να αφήσουμε κάποιον άλλο να το κάνει (π.χ. τεχνική υποστήριξη).
Ωστόσο, για μεγαλύτερη προστασία έναντι των hackers, η απομακρυσμένη πρόσβαση πρέπει να είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή και να ενεργοποιείται μόνο για σύντομες περιόδους όταν είναι απαραίτητο.
Εάν έχετε ενεργοποιημένη την απομακρυσμένη πρόσβαση, οι hackers με τις προηγμένες γνώσεις και δεξιότητές τους, μπορούν να μπουν ανά πάσα στιγμή στον υπολογιστή σας και να κλέψουν τα δεδομένα σας.
Ασφάλεια κινητού τηλεφώνου
Οι hackers στοχεύουν συχνά και τα κινητά τηλέφωνα, καθώς αυτά χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ σήμερα.
Τα μέτρα προστασίας που μπορείτε να λάβετε:
Χρησιμοποιήστε έναν ισχυρό κωδικό και αλλάξτε τον τακτικά
Ένας από τους βασικότερους τρόπους προστασίας του τηλεφώνου σας είναι η χρήση ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης και η τακτική αλλαγή του. Όμως, βεβαιωθείτε ότι κάνετε μια ουσιαστική αλλαγή, όχι απλή αλλαγή ενός αριθμού μόνο.
Ένας ισχυρός κωδικός περιλαμβάνει αριθμούς, σύμβολα και γράμματα.
Ενημερώστε τις συσκευές και το λογισμικό σας
Όταν κυκλοφορεί μια νέα ενημέρωση, είτε για το λειτουργικό σύστημα της συσκευής είτε για μεμονωμένες εφαρμογές, πρέπει να την εφαρμόζετε άμεσα.
Όπως συμβαίνει και με τις ενημερώσεις των υπολογιστών, οι ενημερώσεις των smartphones διορθώνουν ζητήματα ασφαλείας και σας κρατούν ασφαλείς έναντι των hackers.
Αποφύγετε το jailbreaking ή το side-loading εφαρμογών
Τόσο τα iPhone όσο και τα Android διαθέτουν δικλείδες ασφαλείας που μπορούν να παρακαμφθούν με jailbreaking ή rooting των συσκευών. Αυτές οι διαδικασίες σας δίνουν μεγαλύτερο έλεγχο στη συσκευή, αλλά μπορούν να επιτρέψουν επιθέσεις και μολύνσεις που προηγουμένως θα ήταν αδύνατες.
Ομοίως, η λήψη εφαρμογών από μη επαληθευμένες πηγές (side-loading) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.
Μην ανοίγετε ύποπτα μηνύματα/emails – Μην κάνετε κλικ σε περίεργους συνδέσμους
Όπως και στους υπολογιστές, έτσι και στα smartphones λαμβάνουμε πολλά μηνύματα και emails. Και εδώ πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τα μηνύματα και να ελέγχετε καλά τον αποστολέα πριν απαντήσετε ή ανοίξετε κάποιο συνημμένο ή link.
Φορτίστε το τηλέφωνό σας σε αξιόπιστες θύρες USB
Φορτίστε το τηλέφωνό σας στο σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας ή μέσω κάποιας δικής σας ασφαλούς συσκευής όπως το λάπτοπ σας.
Οι δημόσιες θύρες USB, όπως αυτές που μπορεί να δείτε σε μια καφετέρια, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις συσκευές και τα δεδομένα σας.
Ασφάλεια λογαριασμών
Δημιουργήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για να προστατευτείτε από hackers
Οι κωδικοί πρόσβασης για τους λογαριασμούς σας σε εφαρμογές ή υπηρεσίες θα πρέπει να αποτελούνται από έναν συνδυασμό αριθμών, κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων και συμβόλων, ώστε να μην μπορεί να το μαντέψει κάποιος εύκολα.
Επίσης είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς σας. Έτσι, αν κάποιος χακάρει κάποιον λογαριασμό σας, δεν θα μπορεί να παραβιάσει και τους υπόλοιπους.
Χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης
Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αποθηκεύουν και συμπληρώνουν αυτόματα τα credentials σας για διαφορετικούς ιστότοπους. Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης θα σας βοηθήσει να κάνετε τη συσκευή σας πολύ πιο ασφαλή.
Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι στην αγορά.
Επίσης, τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης διαθέτουν ενσωματωμένο πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης που αποθηκεύει τους κωδικούς πρόσβασής σας.
Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων
Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων προσθέτει μια extra προστασία στον λογαριασμό σας. Πέρα από το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας, χρειάζεται να εισαγάγετε έναν extra κωδικό που σας έρχεται σε μήνυμα κειμένου ή μέσω μιας άλλης υπηρεσίας authentication, όπως το Google Authenticator και το Microsoft Authenticator.
Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για έναν hacker να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες σας, ακόμα κι αν έχει αποκτήσει με κάποιο τρόπο το password σας. Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι και τα social media διαθέτουν κάποια μορφή ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.
Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας για να μάθετε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα.
Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς σας για να προστατευτείτε από τους hackers
Είναι καλό να αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασής κάθε 6 μήνες περίπου, επιλέγοντας πάντα έναν εξίσου ισχυρό κωδικό. Έτσι, σε περίπτωση που κάποιος αποκτήσει τον κωδικό σας, δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για πάντα.
Δείτε επίσης: Ransomware: Όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτή τη μεγάλη απειλή!
Μην μοιράζεστε τους κωδικούς πρόσβασή σας με άλλους
Δεν πρέπει να δίνετε τους κωδικούς πρόσβασης των λογαριασμών σας σε τρίτους. Ομοίως, δεν πρέπει να μοιράζεστε το συνδυασμό PIN ή τον κωδικό του τηλεφώνου ή του tablet σας.
Εάν πρέπει να δώσετε σε κάποιον τον κωδικό πρόσβασής σας για κάποιο λόγο, αλλάξτε τον αμέσως μόλις τελειώσει με ό,τι έπρεπε να κάνει στον λογαριασμό σας. Διατηρώντας τον κωδικό σας μυστικό, μπορείτε να προστατευτείτε, σε ένα βαθμό, από τους hackers.
Αποσυνδεθείτε από τους λογαριασμούς
Το απλό κλείσιμο του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης δεν είναι αρκετό για την προστασία των λογαριασμών σας. Γι’ αυτό φροντίστε να κάνετε Αποσύνδεση από το λογαριασμό σας κάθε φορά που τελειώνετε με ό,τι έχετε να κάνετε.
Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε έναν επίσημο ιστότοπο πριν βάλετε τους κωδικούς σας
Συχνά, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημιουργούν ψεύτικες σελίδες σύνδεσης, που είναι πανομοιότυπες με αυτές γνωστών υπηρεσιών ή τραπεζών. Στόχος είναι να πείσουν τους χρήστες να εισαγάγουν τα credentials τους, τα οποία μπορούν να τα δουν οι επιτιθέμενοι
Ένας τρόπος για να εντοπίσετε τέτοιου είδους απάτες είναι να ελέγξετε τη διεύθυνση URL του ιστότοπου: εάν μοιάζει πολύ (αλλά δεν ταιριάζει ακριβώς) με τη διεύθυνση URL ενός αξιόπιστου ιστότοπου (π.χ. “Facebok” αντί για “Facebook”), είναι ψεύτικος ιστότοπος.
Αν λάβετε κάποιο email με κάποιο σύνδεσμο προς τη σελίδα σύνδεσης κάποιας υπηρεσίας, αγνοείστε και πληκτρολογήστε την επίσημη διεύθυνση στον browser σας για να είστε σίγουροι ότι θα μπείτε στην επίσημη σελίδα.
Για να μπορέσετε να προστατευτείτε από τους hackers πρέπει να βρίσκεστε συνεχώς σε επαγρύπνηση και να δίνετε προσοχή στη λεπτομέρεια.
Ακολουθώντας τα παραπάνω tips, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να πέσετε θύμα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο!
Πηγή: www.wikihow.com