ΑρχικήsecurityΤο Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για την κυβερνοεπίθεση στο πανεπιστήμιο Technion

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για την κυβερνοεπίθεση στο πανεπιστήμιο Technion

Σήμερα, η Εθνική Διεύθυνση Κυβερνοχώρου του Ισραήλ διακήρυξε ότι η κυβερνοεπίθεση σε ένα φημισμένο ισραηλινό ερευνητικό και εκπαιδευτικό ινστιτούτο, το Technion, τον περασμένο μήνα διεξήχθη από μια ομάδα που συνδέεται με τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Δείτε επίσης: Κυβερνοεπίθεση στο δίκτυο υπολογιστών του FBI

Η διεύθυνση δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι η MuddyWater, που συνδέεται με το Υπουργείο Πληροφοριών και Ασφάλειας του Ιράν, ήταν υπεύθυνη για την επίθεση.

Η ίδια ομάδα πιστεύεται ότι είναι οι δράστες αναρίθμητων άλλων επιθέσεων σε όλο τον κόσμο. Το 2020, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι η εν λόγω ομάδα ήταν υπεύθυνη για διάφορες κυβερνοεπιθέσεις σε ολόκληρη την Ασία, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Με τέτοιο τεράστιο εύρος, η κακόβουλη δραστηριότητά τους προκαλεί σταθερά αναστάτωση παγκοσμίως.

Σήμερα, η Εθνική Διεύθυνση Κυβερνοχώρου του Ισραήλ αποκάλυψε ότι μια ομάδα που σχετίζεται με τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν υπεύθυνη για μια διαδικτυακή επίθεση τον περασμένο μήνα στο Technion, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα του Ισραήλ.

Δείτε επίσης: Κυβερνοεπίθεση στόχευσε τους υπαλλήλους της Coinbase με fake SMS alert

Στα πορίσματά της, η διεύθυνση αποκάλυψε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένας κακόβουλος κώδικας για την κρυπτογράφηση λειτουργικών συστημάτων και έκτοτε παρέχει στους οργανισμούς μεθόδους για τον εντοπισμό παρόμοιων προσπαθειών και την αποτροπή τους. Επιπλέον, συμπεριλήφθηκαν πρόσθετες προτάσεις για επιπλέον προστασία από τέτοιου είδους επιθέσεις.

Σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, που θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου, «προωθούνται κυβερνοεπιθέσεις εναντίον διαφόρων στόχων στο Ισραήλ με στόχο να διαταράξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και να βλάψουν το καλό τους όνομα».

Οι οργανισμοί κλήθηκαν να ενισχύσουν τις άμυνές τους εν όψει ενός κύματος επιθέσεων που αναμένεται να έρθει τις επόμενες εβδομάδες.

Όταν σημειώθηκε η κυβερνοεπίθεση της 11ης Φεβρουαρίου, οι διαχειριστές του Technion ανέλαβαν ταχεία δράση για την προστασία του συστήματος υπολογιστών τους. Οι εξετάσεις αναβλήθηκαν μέχρι την αρχή του εαρινού εξαμήνου, ενώ οι φοιτητές έλαβαν οδηγίες να αποσυνδέσουν τους υπολογιστές από το διαδίκτυο και να μειώσουν τη χρήση του email μέχρι να δοθεί το “πράσινο φως”. Όπως αναφέρει το Ynet, αυτό το προληπτικό μέτρο εξασφάλισε την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων με αποτελεσματικό τρόπο.

Το Ynet αποκάλυψε ότι το Πανεπιστήμιο Technion έλαβε ένα email από μια ομάδα hacking, την DarkBit. Οι χάκερ απαίτησαν 80 bitcoin (1,79 εκατομμύρια δολάρια) ως πληρωμή για τις πληροφορίες που κλάπηκαν από το σύστημα του πανεπιστημίου.

Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, η εφημερίδα Israel Hayom ανέφερε ότι, σύμφωνα με πηγές του Technion, το περιστατικό αυτό δεν ήταν επίθεση για λύτρα, αλλά πολιτικά καθοδηγούμενη.

«Η επιλογή μας ως στόχου δεν ήταν τυχαία και σκοπός του ήταν να βλάψει μια εθνική εικόνα», είπε μια πηγή, σημειώνοντας ότι μια αξιολόγηση είχε βρει ότι συνδέεται με το Ιράν.

ισραήλ κυβερνοεπίθεση

Το έτος 2022, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του Ισραήλ έγιναν στόχος 53 περιστατικών στον κυβερνοχώρο- ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις απόπειρες αποτράπηκαν.

Εδώ και χρόνια, το Ισραήλ και το Ιράν έχουν εμπλακεί σε έναν κρυφό κυβερνοπόλεμο που αναδύεται σποραδικά. Το 2020, οι ισραηλινές αρχές θεώρησαν Ιρανούς αξιωματούχους υπεύθυνους για την απόπειρα παραβίασης του συστήματος ύδρευσης του Ισραήλ – μια κατηγορία που συνοδεύτηκε από αντίποινα του Ιράν προς το εβραϊκό κράτος σχετικά με υποτιθέμενες κυβερνοεπιθέσεις κατά των υποδομών του.

Δείτε επίσης: WH Smith: Επλήγη από κυβερνοεπίθεση

Σε μια κακόβουλη προσπάθεια να διαταράξει το σύστημα ύδρευσης, μια ιρανική οργάνωση εξαπέλυσε κυβερνοεπιθέσεις με αποτέλεσμα να ηχήσουν ψευδείς συναγερμοί για ρουκέτες σε όλη την Ιερουσαλήμ και το Εϊλάτ πέρυσι.

Το 2021, ένα κεντρικό ισραηλινό νοσοκομείο έπεσε θύμα μαζικής κυβερνοεπίθεσης, με αποτέλεσμα τα συστήματά του να μην λειτουργούν για αρκετές ημέρες. Τελικά, με τη βοήθεια στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και άλλων ειδικών, κατάφεραν να επαναφέρουν τα δεδομένα τους σε λειτουργία.

Πηγή πληροφοριών: timesofisrael.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS