ΑρχικήsecurityDarkBit: Επίθεση ransomware στο Πανεπιστήμιο Technion

DarkBit: Επίθεση ransomware στο Πανεπιστήμιο Technion

Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Technion του Ισραήλ, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια της χώρας, έχει πληγεί από μια νέα ομάδα ransomware, γνωστή ως “DarkBit“.

Δείτε επίσης: Οι χάκερ της Βόρειας Κορέας στοχεύουν οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης με ransomware

DarkBit

Το σημείωμα λύτρων που δημοσιεύτηκε από την DarkBit είναι γεμάτο διαμαρτυρίες κατά των απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας και μηνύματα που προωθούν αντι-ισραηλινή ρητορική, με τους δράστες να απαιτούν την καταβολή 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Αυτή την εβδομάδα, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Technion – ένα δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο κύρους στο Ισραήλ – έγινε στόχος μιας σοβαρής επίθεσης στον κυβερνοχώρο. Για την αποκάλυψη της πηγής και του μεγέθους του περιστατικού, το ακαδημαϊκό ίδρυμα με έδρα τη Χάιφα εκτελεί ενεργά πρωτόκολλα αντιμετώπισης.

Σε μια δήλωση, το Technion ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση στις υποδομές του στον κυβερνοχώρο και προς το παρόν ερευνάται.

Στο Technion, δεσμευόμαστε να συλλέγουμε και να επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Ως εκ τούτου, επιλέγουμε προσεκτικά τους εμπειρογνώμονές μας τόσο εντός του ιδρύματός μας όσο και από εξωτερικές πηγές, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλες οι αρμόδιες αρχές ενημερώνονται σωστά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της κοινότητάς μας, το Technion έχει αποκλείσει προληπτικά όλα τα δίκτυα επικοινωνίας.

Η ομάδα ransomware “DarkBit” άφησε ένα σημείωμα λύτρων στα συστήματα του πανεπιστημίου, ζητώντας 80 Bitcoin (αξίας περίπου 1.745.200 δολαρίων ΗΠΑ) για την απελευθέρωση του αποκρυπτογράφου τους. Η μη καταβολή αυτού του ποσού μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια δεδομένων στα δίκτυα του πανεπιστημίου!

Όπως φαίνεται από την ημερομηνία, η επίθεση αυτή έλαβε χώρα στις 12 Φεβρουαρίου 2023 ή πριν από αυτές. Παρά τις τρέχουσες κυβερνητικές ανησυχίες στο Technion, οι λειτουργίες της πανεπιστημιούπολης συνεχίζονται αναλλοίωτες και ανενόχλητες.

Δείτε ακόμα: Ρώσος παραδέχεται ξέπλυμα χρημάτων από το Ryuk ransomware

Technion

Οι καθημερινές εργασίες στην πανεπιστημιούπολη θα συνεχιστούν κανονικά – εκτός από τις επαναπρογραμματισμένες εξετάσεις” σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Αυτή την εβδομάδα, η αινιγματική συμμορία “DarkBit” εμφανίστηκε και η τοποθεσία της εξακολουθεί να είναι ένα αίνιγμα. Εκτός από το σημείωμα για τα λύτρα, υπάρχουν και μερικά στοιχεία στα κανάλια Twitter και Telegram των επιτιθέμενων που προσφέρουν κάποια εικόνα για τις πραγματικές τους προθέσεις.

Με τη θέση της DarkBit να αντιτίθεται στον “ρατσισμό, τον φασισμό και το απαρτχάιντ”, θα μπορούσε κανείς αμέσως να υποθέσει ότι οι δραστηριότητές της είναι χακτιβιστικές- ωστόσο, έχει ποικίλους στόχους.

Εξετάζοντας το hashtag #HackForGood στο βιογραφικό της στο Twitter, τα αντι-ισραηλινά μηνύματα μέσα στο σημείωμα για τα λύτρα, ακόμα και την ευθύτητα της DarkBit σχετικά με τις απολύσεις σε τεχνολογικό τομέα, είναι δύσκολο να ταξινομήσουμε με ακρίβεια αυτή την ομάδα ακόμα.

Οι επιτιθέμενοι της DarkBit στοχεύουν το Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι διοικεί ένα “καθεστώς απαρτχάιντ” και απαιτώντας να λογοδοτήσει για τα “εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας”, καθώς και για την πρακτική του να απολύει ειδικούς υψηλής εξειδίκευσης.

Δείτε επίσης: 2022: Οι επιθέσεις ransomware μειώθηκαν αλλά οι BEC αυξήθηκαν

Το Ransomware γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή απειλή στο σημερινό ψηφιακό τοπίο. Κατανοώντας τι είναι το ransomware και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για την προστασία σας από αυτό, όπως η εγκατάσταση αξιόπιστου λογισμικού κατά του κακόβουλου λογισμικού και η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων σας, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να πέσετε θύμα επίθεσης ransomware. Η λήψη αυτών των προφυλάξεων θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τα συστήματά σας θα παραμείνουν ασφαλή στο μέλλον.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS