ΑρχικήsecurityΗ Porsche τερματίζει το νέο της NFT πρόγραμμα - phishing sites εμφανίζονται

Η Porsche τερματίζει το νέο της NFT πρόγραμμα – phishing sites εμφανίζονται

Η Porsche αναγκάστηκε να τερματίσει το νέο της πρόγραμμα NFT μετά τη δημόσια κατακραυγή της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων, αφήνοντας στους κακόβουλους χάκερ την ευκαιρία να δημιουργήσουν phishing sites που κλέβουν digital assets από τα cryptocurrency wallets.

Δείτε επίσης: JD Sports: Ανακοίνωσε παραβίαση δεδομένων 10 εκατ. πελατών

Porsche nft phishing sites

Τα NFTs (non-fungible tokens) είναι digital assets που αποθηκεύονται σε ένα blockchain, πιστοποιώντας την ιδιοκτησία και εξασφαλίζοντας τη νομιμότητα έργων τέχνης, μουσικών εγγραφών και άλλων μορφών μέσων. Αυτά τα καινοτόμα tokens παρέχουν απτή απόδειξη ότι έχετε δικαιώματα σε ένα αντικείμενο σε ένα εξαιρετικά ασφαλές περιβάλλον.

Την περασμένη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023, σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όταν η Porsche παρουσίασε το πρώτο της Non-Fungible Token (NFT), προσφέροντας ψηφιακά αντίγραφα του εμβληματικού αυτοκινήτου 911 για μόλις 0,911 ETH – περίπου 1.500 δολάρια!

Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις στη διανομή των NFTs προκάλεσαν απογοήτευση στην κοινότητα, καθώς μόνο το 20% των αναμενόμενων 7.500 NFTs είχε εκδοθεί εντός 24 ωρών και τριών γύρων κοπής.

Δείτε επίσης: Facebook: Σφάλμα επέτρεπε την παράκαμψη του 2FA

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα, δημιουργήθηκε μια εκτεταμένη αγορά μεταπώλησης NFT στο OpenSea, με τις τιμές των Porsche collectibles να είναι φθηνότερες από αυτές των αρχικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό προκάλεσε ταχεία υποτίμηση αυτών των ακινήτων και εξόργισε περαιτέρω τους επενδυτές και τους εμπόρους.

Τέλος, η Porsche δήλωσε στις 24 Ιανουαρίου ότι θα σταματήσει τη διαδικασία κοπής μέχρι να βρει μια εφικτή προσέγγιση για την ορθή εισαγωγή των NFTs της. Η διαδικασία παραγωγής ολοκληρώθηκε τελικά στις 25 Ιανουαρίου στις 6 π.μ. UTC-5. Ωστόσο, αυτό έδωσε στους απατεώνες άφθονο χρόνο για να εκμεταλλευτούν την περίπλοκη κατάσταση.

Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

Ενώ τα Porsche NFTs αυξήθηκαν σε αξία τις επόμενες ημέρες, το ίδιο αυξήθηκε και η κλίμακα της δόλιας δραστηριότητας γύρω από το νομισματοκοπείο, με τους απειλητικούς παράγοντες να κυκλοφορούν ιστοσελίδες phishing για να υποδυθούν ένα εν εξελίξει νομισματοκοπείο της Porsche.

Ωστόσο, όταν οι χρήστες συνέδεαν τα κρυπτογραφικά πορτοφόλια τους με τους ιστότοπους phishing, θα προσπαθούσαν να εξαντλήσουν τα assets και τα funds στα πορτοφόλια.

Στις 27 Ιανουαρίου, η Porsche προειδοποίησε το κοινό για δόλιους λογαριασμούς που προσπαθούν να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες και πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι οι διαδικασίες κοπής NFT βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σήμερα, πάνω από μια εβδομάδα μετά την αποτυχημένη κυκλοφορία του NFT της Porsche, αρκετοί απατεώνες εξακολουθούν να εξαπατούν άτομα που θέλουν να αποκτήσουν προσαρμοσμένα ψηφιακά 911 NFT.

Το BleepingComputer είχε βρει μια αξιοσημείωτη περίπτωση ενός λογαριασμού Twitter που έχει πλέον ανασταλεί με σχεδόν 11.000 followers που παρίστανε τον λογαριασμό της Porsche που είναι αφιερωμένος στο NFT.

Δείτε επίσης: Cybercrime θέσεις εργασίας: Πόσες αγγελίες βρέθηκαν στο dark web και τι προσφέρουν

Παρά το γεγονός ότι συνδέεται με το πραγματικό κανάλι Discord της Porsche, ο λογαριασμός αυτός συνδέθηκε και με έναν παραπλανητικό ιστότοπο (“porsche-nfts.com”), ο οποίος είναι αντίγραφο της επαληθευμένης πύλης NFT στη διεύθυνση “nft.porsche.com”

Παρά το γεγονός ότι στον επίσημο ιστότοπο έχει αναρτηθεί προειδοποίηση σχετικά με το κλείσιμο του νομισματοκοπείου, το ψεύτικο προσποιείται ότι η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη, καλώντας τους χρήστες να συνδέσουν τα πορτοφόλια τους.

Επιπλέον, ένας δόλιος λογαριασμός στο Twitter διακήρυξε ότι τα υπόλοιπα Porsche NFTs ήταν προσβάσιμα για διεκδίκηση χωρίς κόστος, μαζί με τη διαβεβαίωση για τη συνέχιση της προμήθειας αποθεμάτων για την υπόλοιπη κοινότητα.

Ο δόλιος λογαριασμός είχε απενεργοποιήσει τα σχόλια σε όλες τις αναρτήσεις και ακόμη και έκανε re-tweet τα μηνύματα του αρχικού προφίλ της Porsche – καθιστώντας εύκολο για τους ανθρώπους να εξαπατηθούν και να αποκτήσουν μια ψηφιακή 911 NFT χωρίς να αντιληφθούν οποιαδήποτε απόδειξη εξαπάτησης.

Σήμερα, ο δόλιος λογαριασμός τελικά τερματίστηκε και ένας προηγούμενος που συνδέεται με τον ίδιο απατεώνα φαίνεται να έχει επίσης απενεργοποιηθεί.

Ωστόσο, άλλοι λογαριασμοί ενδέχεται να χρησιμοποιούν το φιάσκο της Porsche Web3 προς όφελός τους, οπότε οι μελλοντικοί επενδυτές θα πρέπει να είναι σε ιδιαίτερη εγρήγορση.

Για όσους δεν γνωρίζουν: Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα NFTs έχουν γίνει τόσο δημοφιλή είναι επειδή προσφέρουν μοναδικά χαρακτηριστικά που κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να αναπαράγει. Για αρχή, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με ορισμένους τρόπους (όπως η αγορά αντικειμένων ή η εμπορία νομισμάτων), τα NFTs μπορούν να αντιπροσωπεύουν οτιδήποτε, από τέχνη μέχρι ακίνητα και συλλεκτικά αντικείμενα. Επιπλέον, δεδομένου ότι κάθε NFT αποθηκεύεται στο blockchain, είναι πρακτικά αδύνατο για οποιονδήποτε άλλον να το αντιγράψει ή να το πλαστογραφήσει – πράγμα που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του θα έχει πάντα τα αποκλειστικά δικαιώματα σε αυτό.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS