ΑρχικήsecurityGoogle Play: Κακόβουλες εφαρμογές ανταμοιβής έχουν 20 εκατομμύρια λήψεις

Google Play: Κακόβουλες εφαρμογές ανταμοιβής έχουν 20 εκατομμύρια λήψεις

Το επίσημο κατάστημα εφαρμογών Android του Google Play έχει δει μια πρόσφατη έκρηξη στη δημοτικότητα των εφαρμογών παρακολούθησης δραστηριότητας, με πάνω από 20 εκατομμύρια λήψεις.

Δείτε επίσης: Google Play Store και App Store έχουν γεμίσει με ψεύτικα ChatGPT app

Οι εφαρμογές αυτές αυτοδιαφημίζονται ως ευεργετικές για την υγεία, παρέχοντας στους χρήστες ανταμοιβές για την επίτευξη στόχων σωματικής δραστηριότητας ή άλλων υγιεινών συνηθειών. Ωστόσο, όπως υποδεικνύει η έκθεση του Dr. Web antivirus, η εξαργύρωση οποιασδήποτε ανταμοιβής από αυτές τις εφαρμoγές μπορεί να είναι αδύνατη ή να συμβεί μόνο αφού οι χρήστες αναγκαστούν να υπομείνουν πολυάριθμες διαφημίσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του Dr. Web, τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

  • Lucky Step – Walking Tracker – 10 εκατομμύρια λήψεις
  • WalkingJoy – 5 εκατομμύρια λήψεις
  • Lucky Habit: health tracker – 5 εκατομμύρια λήψεις

Σύμφωνα με το Dr. Web και οι τρεις εφαρμογές συνδέονται με την ίδια διεύθυνση εξωτερικού διακομιστή, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπεύθυνος γι’ αυτές είναι ένας και μοναδικός χειριστής/δημιουργός. Μέχρι τώρα, και οι τρεις είναι ακόμα προσβάσιμες στο Google Play.

Αυτή η εταιρεία antivirus ισχυρίζεται ότι οι εφαρμογές της είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να εμποδίζουν τους χρήστες να εξαργυρώσουν μέχρι να συγκεντρώσουν ένα σημαντικό αριθμό κινήτρων. Με το δέλεαρ των πιθανών επιβεαβεύσεων, οι χρήστες καλούνται να παρακολουθήσουν δώδεκα διαφημιστικά βίντεο. Ανεξάρτητα από αυτή την προσπάθεια, οι εφαρμογές εξακολουθούν να προωθούν περισσότερες διαφημίσεις σε μια προσπάθεια να “επιταχύνουν” τις αναλήψεις.

Δείτε ακόμα: Google Play: Επιτρέπει στα παιδιά να στέλνουν αιτήματα αγορών σε κηδεμόνες

Επιπλέον, σύμφωνα με το Dr. Web, μια προηγούμενη έκδοση του “Lucky StepWalking Tracker” έδινε στους χρήστες τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν ανταμοιβές εντός της εφαρμογής με δωροκάρτες που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

35 Εφαρμογές Android malware βρέθηκαν στο Google Play Store

Δυστυχώς, οι πρόσφατες ενημερώσεις αυτής της εφαρμογής έχουν διαγράψει τη λειτουργία που μετατρέπει τις ανταμοιβές σε κάτι άλλο. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι πλέον σαφές τι είδους ανταμοιβές μπορούν να αποκτηθούν.

Ορισμένοι χρήστες στο Google Play ανέφεραν ότι η εφαρμογή ‘Lucky Step – Waling Tracker‘ λειτουργεί ως adware, εμφανίζοντας διαφημίσεις σε πλήρη οθόνη όταν ο χρήστης ξεκλειδώνει την οθόνη του, παρακάμπτοντας ακόμη και τυχόν ενεργά παράθυρα.

Μια παρόμοια εφαρμογή, που έχει κατέβει 500.000 φορές και είναι ακόμα διαθέσιμη στο Google Play είναι το “Wonder Time“.

Η εφαρμογή προσφέρει γενναιόδωρες ανταμοιβές με τη μορφή πραγματικών χρημάτων για την εκπλήρωση διαφόρων στόχων, όπως η λήψη εφαρμογών και η συμμετοχή σε παιχνίδια. Παρόλα αυτά, τα κουπόνια που κερδίζονται για κάθε ενέργεια είναι ασήμαντα σε σύγκριση με το καθορισμένο από τον προγραμματιστή ελάχιστο όριο ανάληψης κερδών.

Στο ίδιο έγγραφο, ο Dr. Web προειδοποίησε ότι στο Google Play αποκαλύφθηκαν περισσότερες από 450.000 λήψεις κακόβουλων εφαρμογών που εμφανίζονταν ως εφαρμογές επενδύσεων και παιχνιδιών. Κατά την εκκίνηση, οι εφαρμογές συνδέονται με έναν απομακρυσμένο διακομιστή και λαμβάνουν οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας τους. Γενικά, οι οδηγίες απαιτούν από τους χρήστες να εισάγουν εμπιστευτικές πληροφορίες φορτώνοντας σελίδες phishing.

Δείτε επίσης: Google Play: Κακόβουλες εφαρμογές με 2 εκατομμύρια λήψεις

Αν ανακαλύψετε κάποια από τις εφαρμογές phishing που αναφέρονται παραπάνω στη συσκευή σας Android, είναι απαραίτητο να την απεγκαταστήσετε αμέσως και να ξεκινήσετε μια σάρωση με ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς για να διασφαλίσετε ότι όλα τα ίχνη έχουν εξαλειφθεί.

Το Google Play είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που ανήκει και λειτουργεί από την Google. Προσφέρει μια ποικιλία ψηφιακού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών, μουσικής, βιβλίων, ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών. Εν ολίγοις, είναι το one-stop shop για όλες τις ανάγκες σας σε ψηφιακή ψυχαγωγία.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS