ΑρχικήsecurityPhishing scam: Αυστραλός καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση

Phishing scam: Αυστραλός καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση

Ένας άνδρας από την Αυστραλία τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης δύο ετών επειδή εξαπάτησε πολλά θύματα μέσω SMS phishing, αποκομίζοντας 100.000 AU$ (69.751 δολάρια) από 450 άτομα.

Δείτε επίσης: Νέα επίθεση “Blank Image” κρύβει phishing scripts σε αρχεία SVG

Phishing

Μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης, το τοπικό δικαστήριο του Σίδνεϊ έκρινε πρόσφατα το εν λόγω άτομο ένοχο για πολλαπλά αδικήματα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης και παροχής δεδομένων με κακόβουλες προθέσεις. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας (AFP) συνέλεξε ψηφιακά στοιχεία από εγγραφές σε ιστότοπους που πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε απάτες phishing και σύμφωνα με αυτά, ο δράστης καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και οκτώ μηνών.

Η έρευνα αυτή αποκάλυψε ότι οι εν λόγω ιστότοποι αξιοποιήθηκαν για την προσέλκυση πελατών από τοπικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Οι ύποπτες δραστηριότητες phishing ξεκίνησαν το 2018, όταν ανυποψίαστα θύματα παρασύρθηκαν να εισάγουν τις εμπιστευτικές πληροφορίες τους σε δόλιους ιστότοπους. Στη συνέχεια, τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να διεισδύσουν στα τηλέφωνα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, καθώς και για τη δημιουργία καινούριων λογαριασμών.

Δείτε ακόμα: Συνεχιζόμενες phishing επιθέσεις Flipper Zero στοχεύουν την κοινότητα infosec

Αυστραλός

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας (AFP) και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν την έρευνά τους για το έγκλημα εξασφαλίζοντας ένταλμα έρευνας στο σπίτι του άνδρα. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, προχώρησαν στην εκτέλεση του εν λόγω εντάλματος έρευνας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του, η αστυνομία κατέσχεσε κάρτες SIM, τραπεζικές κάρτες, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα και συσκευές αποθήκευσης.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας ανακάλυψε ότι ο άνδρας είχε κλέψει περίπου 100.000 δολάρια Αυστραλίας από 39 ξεχωριστούς λογαριασμούς. Στις 24 Νοεμβρίου 2021 τέθηκε υπό κράτηση.

Δείτε επίσης: Επίθεση phishing χρησιμοποιεί Facebook posts για να πετύχει τον σκοπό της

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να πέσει θύμα απάτης phishing είναι να λαμβάνετε επαρκή μέτρα ασφαλείας και να ενημερώνεστε για τις τελευταίες απειλές στον κυβερνοχώρο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει ισχυρό λογισμικό προστασίας από ιούς σε όλες τις συσκευές σας και χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων όποτε είναι δυνατόν για πρόσθετη ασφάλεια. Επιπλέον, να είστε επιφυλακτικοί όταν κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου -ακόμη και αν φαίνονται νόμιμα- και να σκέφτεστε προσεκτικά πριν μοιραστείτε προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS