Η απόφαση του Elon Musk να αναστείλει τους λογαριασμούς Twitter μεγάλων δημοσιογράφων που ασχολούνται με θέματα τεχνολογίας, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.
Η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις στην ελευθερία του Τύπου, ενώ ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι το Twitter πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πιθανές κυρώσεις.
“Η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται όποτε θέλει κάποιος“, έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. “Από σήμερα αυτοί οι δημοσιογράφοι δεν είναι πλέον σε θέση να μας ακολουθούν, να σχολιάζουν ή να επικρίνουν. Έχουμε πρόβλημα με αυτό“.
Δείτε επίσης: Revue: Το Twitter κλείνει τη newsletter πλατφόρμα
Η Věra Jourová, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια, δήλωσε ότι η αναστολή των λογαριασμών δημοσιογράφων χωρίς συγκεκριμένο λόγο είναι “ανησυχητική” και ανέφερε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις ως αποτέλεσμα.
“Ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες απαιτεί σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό ενισχύεται στο πλαίσιο του #MediaFreedomAct“, είπε η Jourová σε ανάρτησή της στο Twitter, προσθέτοντας ότι ο Elon Musk, ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, “πρέπει να το γνωρίζει αυτό“.
“Υπάρχουν κόκκινες γραμμές“, συνέχισε. “Και κυρώσεις, σύντομα“.
Το βράδυ της Πέμπτης, το Twitter απαγόρευσε τους λογαριασμούς πολλών δημοσιογράφων υψηλού προφίλ από κορυφαίους ειδησεογραφικούς οργανισμούς χωρίς εξήγηση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Donie O’Sullivan του CNN, Ryan Mac των New York Times και Drew Harwell της Washington Post.
Ο Musk ισχυρίστηκε ότι οι δημοσιογράφοι είχαν παραβιάσει τη νέα του πολιτική doxxing, με το να μοιράζονται την τοποθεσία του, κάτι που όπως είπε ισοδυναμεί με παροχή “συντεταγμένων δολοφονίας”. Με τον όρο doxxing εννοούμε την έκθεση προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Η παραβίαση αυτής της πολιτικής οδηγεί σε προσωρινή αναστολή επτά ημερών.
Δείτε επίσης: Twitter: Ο Musk αντικαθιστά αρκετά μέλη της νομικής ομάδας
Σύμφωνα με το CNN International, ο δημοσιογράφος τους O’Sullivan δεν μοιράστηκε ποτέ τη live τοποθεσία του Elon Musk.
Ο κ. Musk έγραψε στο Twitter σχετικά με τις αναστολές: “Για τους «δημοσιογράφους» ισχύουν οι ίδιοι κανόνες doxxing όπως και για όλους τους άλλους“.
Λίγο πριν την αναστολή του λογαριασμού του, ο O’Sullivan ανέφερε στο Twitter ότι η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης είχε αναστείλει τον λογαριασμό μιας αναδυόμενης ανταγωνιστικής υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, της Mastodon.
Επιπλέον, το Twitter ανέστειλε το πρωί της Τετάρτης τον λογαριασμό @ElonJet, έναν λογαριασμό που δημοσιεύει την τοποθεσία του ιδιωτικού τζετ του Musk. Τον λογαριασμό, @ElonJet, διαχειριζόταν ο φοιτητής κολεγίου της Φλόριντα Jack Sweeney και είχε συγκεντρώσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ακόλουθους. Παρακολουθούσε την τοποθεσία του αεροπλάνου του Elon Musk χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμα δεδομένα πτήσης.
Αρκετοί δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν στην είδηση αυτή.
Κάθε βήμα του Elon Musk τραβά την προσοχή όλων από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Twitter.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν προηγουμένως ότι παρακολουθούσαν πώς η εξαγορά του Twitter από τον Musk θα επηρεάσει την πλατφόρμα.
Ο Thierry Breton, κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ, προειδοποίησε τον Elon Musk στα τέλη Νοεμβρίου ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα για να συμμορφωθεί με τους νόμους της ΕΕ για τη εποπτεία περιεχομένου.
“Το Twitter θα πρέπει να εφαρμόσει διαφανείς πολιτικές χρηστών, να ενισχύσει σημαντικά την εποπτεία του περιεχομένου και να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου, να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση με αποφασιστικότητα και να περιορίσει τη στοχευμένη διαφήμιση“, δήλωσε τότε ο Breton. “Όλα αυτά απαιτούν επαρκή τεχνητή νοημοσύνη και ανθρώπινο δυναμικό, τόσο σε όγκο όσο και σε δεξιότητες. Ανυπομονώ για πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς και θα έρθουμε να αξιολογήσουμε την ετοιμότητα του Twitter“.
Δείτε επίσης: Insider Intelligence: Το Twitter θα χάσει 32 εκατομμύρια χρήστες
Οι κυρώσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να εφαρμοστούν βάσει ενός νέου νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ έως το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τους όρους του προτεινόμενου νέου νόμου, η Επιτροπή της ΕΕ θα επιτρέπεται να επιβάλλει πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας που θεωρεί ότι παραβαίνει τους κανόνες της.
Σε ακραίες περιπτώσεις, η ΕΕ θα μπορούσε να ζητήσει από ένα δικαστήριο να αναστείλει μια υπηρεσία, αλλά μόνο εάν “αρνείται να συμμορφωθεί με σημαντικές υποχρεώσεις και ως εκ τούτου θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων“.