ΑρχικήsecurityΟι απάτες με δάνεια αυξάνονται όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα

Οι απάτες με δάνεια αυξάνονται όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί φέτος τα Χριστούγεννα, καθώς οι απάτες με τα δάνεια (ψεύτικα δάνεια) αυξάνονται.

απάτες δάνεια Χριστούγεννα

Με τα Χριστούγεννα προ των πυλών, οι απατεώνες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους ανθρώπους που μπορεί να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, υποσχόμενοι ανύπαρκτα δάνεια. Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με την έξαρση της δόλιας αυτής δραστηριότητας.

Η Financial Conduct Authority (FCA) έκανε μια δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα, στην οποία συμμετείχαν 2000 Βρετανοί καταναλωτές. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι απάτες με υποτιθέμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 21% κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο Νοέμβριος 2021–Οκτώβριος 2022. Αυτό το ποσοστό δεν περιλαμβάνει τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην FCA, αλλά κατάφεραν να αποφύγουν την απάτη.

Δείτε επίσης: Γιατί οι διακοπές είναι η καλύτερη περίοδος για τους απατεώνες;

Τα θύματα συχνά δέχονται ένα τηλεφώνημα, μήνυμα ή email από το πουθενά που τους προσφέρει ένα δάνειο. Στη συνέχεια, τους ασκείται πίεση για να καταβάλουν ένα ποσό ως “προκαταβολή” ή “admin fee” προκειμένου να προχωρήσουν. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει κανένα δάνειο και οι απατεώνες απλώς παίρνουν τα χρήματα των θυμάτων. Μάλιστα, μετά την πρώτη κατάθεση, οι απατεώνες μπορούν να ζητήσουν και άλλο ποσό για να προχωρήσει η διαδικασία χορήγησης του δανείου.

Αυτή η τακτική είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής κατά τη διάρκεια των διακοπών, όταν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αγοράσουν δώρα λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των καθημερινών εξόδων για τη διαβίωσή τους.

Δείτε επίσης: iOS zero day: Η Apple κυκλοφορεί ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας

απάτες ψεύτικα δάνεια
Οι απάτες με δάνεια (ψεύτικα δάνεια) αυξάνονται όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα

Η προσέγγιση από έναν άγνωστο, για προσφορά δανείου, είναι ύποπτη από μόνη της. Ένα άλλο σημάδι, όμως, είναι η απαίτηση προκαταβολής. Μην δίνετε χρήματα σε άγνωστους δανειολήπτες που σας προσεγγίζουν μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με την FCA, τα δύο πέμπτα των καταναλωτών αισθάνονται πιεσμένοι από την οικογένεια και τους φίλους τους να ξοδέψουν χρήματα για να αγοράσουν δώρα αυτές τις γιορτές, ως συνήθως, ενώ το ένα τρίτο ανησυχεί για το πώς θα καλύψει το κόστος. Σχεδόν ένας στους οκτώ δήλωσε ότι σκοπεύει να πάρει δάνειο.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή υποστήριξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των καταναλωτών δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλές απάτες σχετικά με υποτιθέμενα δάνεια και μόνο το ένα πέμπτο (22%) μπορεί να εντοπίσει τα προειδοποιητικά σημάδια.

Αυτή την περίοδο των εορτών, η FCA εγκαινιάζει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αποφύγουν τις απάτες που σχετίζονται με δάνεια φέτος τα Χριστούγεννα.

Δείτε επίσης: ChatGPT: Το AI bot θα μπορούσε να βοηθήσει κυβερνοεγκληματίες

Σε μια εποχή αυξημένου άγχους και πίεσης, οι απατεώνες και οι παράνομοι δανειστές θα πιέσουν τους καταναλωτές να λάβουν κακές αποφάσεις“, δήλωσε ο Mark Steward, βασικό μέλος της FCA, τονίζοντας ότι οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν σημασία στα red flags που σχετίζονται με απάτες με δάνεια.

Εάν σκέφτεστε να συνάψετε δάνειο, παρακαλούμε σταματήστε και ελέγξτε το Μητρώο της FCA για να βεβαιωθείτε ότι έχετε να κάνετε με νόμιμο δανειστή. Μην αφήνετε τους απατεώνες να είναι αυτοί που απολαμβάνουν τα Χριστούγεννα φέτος“, λέει η ρυθμιστική αρχή.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS