ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαInvisDefense: O αόρατος μανδύας που σας κρύβει από τις κάμερες

InvisDefense: O αόρατος μανδύας που σας κρύβει από τις κάμερες

O “αόρατος μανδύας” InvisDefense δημιουργήθηκε από μία ομάδα φοιτητών ενός πανεπιστημίου στην Κίνα. Πρόκειται για ένα παλτό υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί ειδικά υλικά για να κάνει τον χρήστη “αόρατο” στις κάμερες ασφαλείας. Η ιδιαιτερότητα αυτού του καμουφλάζ είναι ότι εξαπατά την Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε να νομίζει ότι ο άνθρωπος που το φοράει δεν είναι καν άνθρωπος.

Δείτε επίσης: Harry Potter: Το νέο video game θα έχει και transgender χαρακτήρες!

InvisDefense

Στο Πανεπιστήμιο Wuhan, μια ομάδα σχεδίασε το InvisDefense για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφύγουν τον εντοπισμό από κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ταινίες του Χάρι Πότερ, η μαγεία δεν είναι η υπεύθυνη για την αορατότητά του.

Με γυμνό μάτι, μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο παλτό. Αλλά με μια πιο προσεκτική εξέταση, θα παρατηρήσετε ότι το ύφασμα είναι κατασκευασμένο από ειδικά σχέδια που βοηθούν τους ανθρώπους να αναμειγνύονται και να μην γίνονται αντιληπτοί από τις μηχανές. Τα μοτίβα του παλτό τυφλώνουν τις κάμερες τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα εκπέμπει σήματα θερμότητας για να μπερδεύει τις υπέρυθρες κάμερες.

Η νέα επίστρωση του InvisDefense είναι επίσης αρκετά ισχυρή ώστε να διαταράξει ορισμένα συστήματα ανίχνευσης στα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να ξεγελάσει τους χειριστές των καμερών παρακολούθησης ή τους οδηγούς.

Ο επόπτης του έργου, καθηγητής Wang Zheng, δήλωσε στην εφημερίδα South China Morning Post: “Σήμερα, πολλές συσκευές παρακολούθησης μπορούν να ανιχνεύσουν ανθρώπινα σώματα. Πολλές σύγχρονες κάμερες διαθέτουν λειτουργίες που τους επιτρέπουν να εντοπίζουν πεζούς, ενώ τα έξυπνα αυτοκίνητα μπορούν συχνά να εντοπίζουν δρόμους και εμπόδια.”

Δείτε ακόμα: Πώς να ελέγξετε τις κάμερες ασφαλείας με την Amazon Alexa;

κάμερες

Το Invisdefense επιτρέπει στις κάμερες να σας βιντεοσκοπήσουν χωρίς να μπορούν να αναγνωρίσουν αν είστε άνθρωπος. Είναι το πρώτο του είδους του που αποφεύγει την ανίχνευση των πεζών και χρειάστηκαν πάνω από 700 αποτυχίες για να το πετύχει η ομάδα. Η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον διαγωνισμό τεχνολογίας της Huawei και η παρουσίασή του στο συνέδριο AAAI 2023 AI τον Φεβρουάριο είναι μόνο δύο από τις πολλές επιτυχίες αυτού του έργου.

Οι κάμερες ασφαλείας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύονται οι δημόσιοι χώροι από κλοπές και βανδαλισμούς. Προσφέρουν αυξημένη ορατότητα, λειτουργούν αποτρεπτικά για τους εγκληματίες, παρέχουν συλλογή αποδεικτικών στοιχείων σε περίπτωση που συμβεί κάτι, και επίσης εξοικονομούν χρήματα μακροπρόθεσμα αποτρέποντας εξαρχής την εμφάνιση περιστατικών. Ωστόσο η ολοένα αυξανόμενη επίδραση που έχουν στην ιδιωτικότητα έχει θορυβήσει πολλούς.

Το υπέροχο παλτό δεν είναι επίσης πολύ ακριβό. Ο Wei Hui, ο διδακτορικός φοιτητής που βρίσκεται πίσω από τον αλγόριθμο αυτού του παλτού, υπολόγισε ότι κάθε παλτό θα κόστιζε μόνο 500 γιουάν (59 λίρες). Η πραγματική ελκυστικότητα του Invisdefense είναι η ικανότητά του να εναρμονίζεται με το περιβάλλον, κάνοντάς το να ξεχωρίζει στον κλάδο του.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν φωτεινές εικόνες για να παραπλανήσουν τη μηχανική όραση και αυτό είχε αποτέλεσμα… ωστόσο, είναι πιο αισθητό στα ανθρώπινα μάτια και κάνει τον χρήστη ακόμη πιο ορατό“, εξήγησε ο Wei Hui. Σχεδιάζουμε μοτίβα που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά από την όραση του υπολογιστή, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους. Ο “μανδύας αορατότητας” είναι σημαντικός για στρατιωτικούς σκοπούς.

Δείτε επίσης: Η Google φέρνει ένα web view σε όλες τις κάμερες Nest

Η τεχνολογία του Invisdefense, αν χρησιμοποιηθεί σε στολές, θα μπορούσε να επιτρέψει στους στρατιώτες να αποφύγουν τον εντοπισμό από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή μονάδες τεχνητής νοημοσύνης – αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι πόλεμοι.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS