ΑρχικήinetΟι πρώην σου μπορούν να σε παρακολουθούν με Airtag!

Οι πρώην σου μπορούν να σε παρακολουθούν με Airtag!

Η Apple έχει μηνυθεί από 2 γυναίκες που ισχυρίζονται ότι οι πρώην τους χρησιμοποιούσαν τα AirTag για να παρακολουθούν την τοποθεσία τους, θέτοντάς τες ενδεχομένως σε κίνδυνο.

Τη Δευτέρα κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο προτεινόμενη ομαδική αγωγή εκ μέρους δύο γυναικών από το Τέξας και τη Νέα Υόρκη αντίστοιχα. Οι ενάγοντες ζητούν απροσδιόριστη χρηματική αποζημίωση.

Μία από τις γυναίκες είπε ότι, όπως ισχυρίστηκε, ο πρώην φίλος της είχε τοποθετήσει ένα AirTag στο φρεάτιο του τροχού ενός από τα ελαστικά του αυτοκινήτου της. Η συγκεκριμένη συσκευή ήταν χρωματισμένη με μαρκαδόρο sharpie και δεμένη σε μια πλαστική σακούλα για να μεταμφιεστεί.

Για όσους δεν γνωρίζουν τα AirTags είναι μικρές συσκευές εντοπισμού που παράγονται από την Apple και επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν αντικείμενα όπως κλειδιά, πορτοφόλια και τσάντες. Η ιδέα είναι ότι αν ένα αντικείμενο χαθεί ή τοποθετηθεί λάθος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το iPhone σας για να δείτε πού βρίσκεται με απόλυτη ακρίβεια χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Find My. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε ειδοποιήσεις ώστε όταν ένα αντικείμενο κινείται πέρα από μια συγκεκριμένη απόσταση να ειδοποιείστε.  

Δείτε επίσης: Η Apple κυκλοφόρησε μια νέα ενημέρωση υλικολογισμικού για το AirTag

Οι πρώην σου μπορούν να σε παρακολουθούν με Airtag!
Οι πρώην σου μπορούν να σε παρακολουθούν με Airtag!

Η άλλη γυναίκα στην αγωγή, η Jane Doe, δήλωσε ότι ο πρώην σύζυγός της την παρενοχλούσε και ρωτούσε συνεχώς για το πού βρισκόταν. Συνέχισε λέγοντας ότι στη συνέχεια τοποθέτησε ένα AirTag στο σακίδιο του παιδιού της χωρίς να το γνωρίζει. Ακόμα και όταν προσπάθησε να το απενεργοποιήσει, ένα άλλο πήρε αμέσως τη θέση του–σύμφωνα με την καταγγελία.

Σύμφωνα με την αγωγή, “η κυρία Doe συνεχίζει να φοβάται για την ασφάλειά της – τουλάχιστον, ο διώκτης της έχει αποδείξει τη δέσμευσή του να συνεχίσει να χρησιμοποιεί AirTags για να την παρακολουθεί, να την παρενοχλεί και να την απειλεί και συνεχίζει να συνεχίζει να χρησιμοποιεί τέτοιες ετικέτες που θα του δείξουν γρήγορα τη θέση της ενάγουσας. Η ίδια επιδιώκει την ανωνυμία σε αυτή την υπόθεση λόγω αυξημένων κινδύνων παρενόχλησης και/ή σωματικής βλάβης εάν εντοπιστεί”

Η Apple (AAPL) αρνήθηκε αίτημα για σχολιασμό της αγωγής.

Το 2021, η Apple λάνσαρε το AirTag, έναν εντοπιστή Bluetooth αξίας 29 δολαρίων που συνδέεται και βοηθά τους χρήστες να βρουν αντικείμενα όπως κλειδιά, πορτοφόλια, φορητούς υπολογιστές ή ακόμα και ένα αυτοκίνητο, δίνοντας σχεδόν σε οτιδήποτε ένα ψηφιακό αποτύπωμα. Ωστόσο, αμέσως μετά την κυκλοφορία του, ορισμένοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι συσκευές θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα AirTags φέρονται να χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση. Τον Ιούνιο, μια γυναίκα από την Ιντιάνα κατηγορήθηκε ότι δολοφόνησε τον φίλο της με ένα από αυτά, αφού φέρεται να τον έπιασε να την απατά, σύμφωνα με διάφορες αναφορές. Οι άνθρωποι προφανώς τα χρησιμοποίησαν επίσης για να κλέψουν αυτοκίνητα.

Φέτος, η Apple έλαβε επιπλέον προφυλάξεις με το AirTag για να μειώσει την πιθανότητα ανεπιθύμητης παρακολούθησης. Σε μια ανάρτηση στο blog της, η Apple δήλωσε ότι συνεργάστηκε με διάφορες ομάδες ασφαλείας και τις αρχές επιβολής του νόμου προκειμένου να επικαιροποιήσει τις προειδοποιήσεις ασφαλείας του AirTag. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν ειδοποιήσεις που θα συμβαίνουν νωρίτερα και θα είναι πιο δυνατές ηχητικά εάν ο ανιχνευτής Bluetooth ενδεχομένως χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση κάποιου χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Δείτε επίσης: Κυκλοφορεί η δυνατότητα καραόκε Apple Music Sing

“Έχουμε λάβει αναφορές ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν ειδοποιήσεις εντοπισμού ακόμη και όταν δεν προσπαθούν να εντοπιστούν, όπως αν κάποιος δανειστεί ένα μπρελόκ με ένα AirTag συνδεδεμένο σε αυτό. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν ταξιδεύετε σε αυτοκίνητο με μέλη της οικογένειας που άφησαν τα AirPods τους μέσα.” ανέφερε η εταιρεία. Έχουμε δει αναφορές ανθρώπων που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το AirTag για κακό σκοπό.

Οι πρώην σου μπορούν να σε παρακολουθούν με Airtag!
Οι πρώην σου μπορούν να σε παρακολουθούν με Airtag!

Η εταιρεία δήλωσε ότι “καταδικάζει σθεναρά κάθε κατάχρηση των προϊόντων της”

Η Apple δημιούργησε μέτρα ασφαλείας για το προϊόν AirTag, αλλά αυτά ελάχιστα προστατεύουν τα θύματα σύμφωνα με μια νέα αγωγή. “Οι υποτιθέμενες διασφαλίσεις της Apple είναι κάτω του μετρίου και δεν δίνουν στα άτομα αρκετή προειδοποίηση ότι μπορεί να παρακολουθούνται αν χρησιμοποιούν τη συσκευή”, αναφέρεται.

Οι γυναίκες εξέφρασαν την επιθυμία τους να καταθέσουν την αγωγή εκ μέρους άλλων “για να βάλουν τέλος στην καταδίωξη που προκαλείται από αυτό το προϊόν”

Η υπόθεση αυτή έχει δυνητικά εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο για την Apple όσο και για τους καταναλωτές της. Αν αποδειχθεί αληθινό, τότε θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πελάτες που αγοράζουν AirTags μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη ευθύνη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, αν τα χρησιμοποιήσουν με λάθος τρόπο ή αν έχουν πρώην που τους ζητάνε ακόμα.

Πηγή: edition.cnn.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS