ΑρχικήsecurityVTB Bank: Αντιμετωπίζουμε μαζική επίθεση DDoS

VTB Bank: Αντιμετωπίζουμε μαζική επίθεση DDoS

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η VTB Bank, αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κυβερνοεπίθεση που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα. Ο ιστότοπος και τα mobile apps της τράπεζας είναι offline λόγω μιας συνεχιζόμενης επίθεσης DDoS (distributed denial of service).

Δείτε επίσης: Cryptonite ransomware: Δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει αρχεία – απλώς τα καταστρέφει

VTB Bank

Η τράπεζα ισχυρίζεται ότι η εσωτερική της έρευνα δείχνει ότι η επίθεση DDoS ήταν προμελετημένη και έγινε με σκοπό να παρεμποδίσει τους πελάτες της παρεμβαίνοντας στις τραπεζικές της υπηρεσίες.

Λόγω ορισμένων τεχνικών δυσκολιών, προς το παρόν τα online portals της VTB δεν λειτουργούν. Ωστόσο, όλες οι άλλες τραπεζικές υπηρεσίες παραμένουν λειτουργικές.

Επιπλέον, η VTB Bank αναφέρει ότι τα δεδομένα των πελατών προστατεύονται, καθώς αποθηκεύονται στην εσωτερική περίμετρο της υποδομής της, την οποία οι επιτιθέμενοι δεν έχουν παραβιάσει.

Τα περισσότερα από τα αιτήματα DDoS που η τράπεζα έχει εντοπίσει ως κακόβουλα προέρχονται από χώρες εκτός της Ρωσίας, ωστόσο υπάρχουν και μερικές ρωσικές διευθύνσεις IP που συμμετέχουν στην επίθεση.

Δείτε επίσης: Οι χάκερ παραβιάζουν συσκευές Linux χρησιμοποιώντας το εργαλείο PRoot

Συνήθως, οι ξένοι απειλητικοί φορείς χρησιμοποιούν ντόπιους ως πληρεξούσιους για τις επιθέσεις τους ή έχουν καταφέρει να στρατολογήσουν άτομα που είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν στην εκστρατεία DDoS.

Πληροφορίες σχετικά με αυτές τις διευθύνσεις IP έχουν μεταδοθεί στις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου για ποινική έρευνα.

Η ομάδα ‘IT Army of Ukraine’ ανακοίνωσε την επίθεση

Η φιλο-ουκρανική ομάδα hacking, ‘IT Army of Ukraine,’ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις DDoS κατά της VTB Bank, ανακοινώνοντας την εκστρατεία στο Telegram στα τέλη Νοεμβρίου.

Η συγκεκριμένη ομάδα σχηματίστηκε από την ουκρανική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2022 για να προσπαθήσει να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια της χώρας.

Ορισμένες αξιοσημείωτες διαταραχές στις υπηρεσίες που προκλήθηκαν από το “IT Army of Ukraine” περιλαμβάνουν τη διακοπή λειτουργίας της πύλης που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί και διανομείς βότκας και η κατάρριψη των site της Rostec, ενός κορυφαίου ρωσικού ομίλου αεροδιαστημικής και άμυνας.

Δείτε επίσης: Χάκερ Scattered Spider: Πως πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους

Οι hacktivists ήταν πολύ δραστήριοι τον Νοέμβριο, στοχεύοντας πάνω από 900 ρωσικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων που πωλούν στρατιωτικό εξοπλισμό και drones, την Central Bank of Russia, το Εθνικό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και την Alfa Bank.

Τα πρώτα σημάδια διαταραχής της VTB εμφανίστηκαν την 1η Δεκεμβρίου 2022, όταν οι hacktivists δημοσίευσαν καταγγελίες για πελάτες της VTB στα social media, τις οποίες η τράπεζα προσπάθησε να υποτιμήσει.

VTB Bank

Καθώς η διακοπή της υπηρεσίας της τράπεζας είναι πιο εμφανής τώρα, αφού οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για κινητά δεν είναι πλέον διαθέσιμες, η VTB έπρεπε να παραδεχθεί δημόσια ότι καταπολεμά μια επίθεση DDoS.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS