ΑρχικήsecurityΟ leader της ομάδας hacking JabberZeus συνελήφθη στη Γενεύη

Ο leader της ομάδας hacking JabberZeus συνελήφθη στη Γενεύη

Ο Vyacheslav Igorevich Penchukov, γνωστός και ως Tank και ένας από τους αρχηγούς της διαβόητης συμμορίας κυβερνοεγκλήματος JabberZeus, συνελήφθη στη Γενεύη τον περασμένο μήνα.

JabberZeus

Δείτε επίσης: Εξαρθρώθηκε πειρατικό δίκτυο TV streaming: Βρέθηκαν μεταπωλητές σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο Penchukov συνελήφθη τον περασμένο μήνα και αναμένει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικαιοσύνης (FOJ). Ωστόσο, μπορεί ακόμη να ασκήσει έφεση στο FOJ.

Στις 23 Οκτωβρίου 2022, ένας Ουκρανός υπήκοος συνελήφθη στη Γενεύης με εντολή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δικαιοσύνης (FOJ), όπως δήλωσαν στο BleepingComputer οι Ελβετοί εισαγγελείς. Το άτομο κρατείται εν αναμονή της έκδοσής του κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Το άτομο που διώκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορείται μεταξύ άλλων για εκβιασμό, τραπεζική απάτη και κλοπή ταυτότητας. Κατά την ακρόαση της 24ης Οκτωβρίου 2022, το άτομο δεν συναίνεσε στην έκδοσή του στις ΗΠΑ μέσω απλοποιημένης διαδικασίας.

Το FOJ αποφάσισε να χορηγήσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ στις 15 Νοεμβρίου 2022, μετά την ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας έκδοσης. Η απόφαση του FOJ μπορεί να προσβληθεί είτε στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο είτε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας.

Δείτε επίσης: Twitter: Μπορεί σύντομα να φέρει end-to-end encryption στα DM

Ο Brian Krebs, δημοσιογράφος στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανέφερε πρώτος ότι ο Penchukov συνελήφθη ενώ ταξίδευε στη Γενεύη για να συναντήσει τη σύζυγό του.

JabberZeus

Από κλοπή τραπεζικών λογαριασμών μέχρι ransomware

Το 2012, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε για πρώτη φορά τον Penchukov ότι συμμετείχε σε συνωμοσία που χρησιμοποίησε κλεμμένους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς πρόσβασης, προσωπικούς αριθμούς αναγνώρισης και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες για να κλέψει εκατομμύρια δολάρια. Η ομάδα JabberZeus τα έκανε όλα αυτά χρησιμοποιώντας το διαβόητο κακόβουλο λογισμικό Zeus.

Ο Penchukov είναι ένας από τους εγκέφαλους πίσω από δύο επιχειρήσεις ransomware, Maze και Egregor, λένε οι πηγές.

Το ransomware Maze ήταν ένα από τα πρώτα που χρησιμοποίησε επιθέσεις διπλού εκβιασμού, όπου όχι μόνο πληρώνονται λύτρα, αλλά κλέβονται και δεδομένα. Το Maze μετονομάστηκε σε Egregor και Sekhmet, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί χωρίς οι αρχές επιβολής του νόμου να εντοπίζουν κάθε κίνησή του.

Το BleepingComputer ενημερώθηκε επίσης ότι ήταν μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2021 από την ουκρανική αστυνομία μετά από μια διεθνή επιχείρηση επιβολής του νόμου με στόχο μέλη συμμορίας ransomware Egregor.

Ωστόσο, το δημοσίευμα του Krebs αναφέρει ότι κατάφερε να αποφύγει την τιμωρία με τη βοήθεια των πολιτικών του διασυνδέσεων, συμπεριλαμβανομένου του εκλιπόντος γιου του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Viktor Yanukovych.

Ως ένας από τους αρχηγούς του κυκλώματος εγκλήματος στον κυβερνοχώρο JabberZeus, ο Penchukov διαχειριζόταν τα κλεμμένα banking credentials και τα χρηματικά mules που μετέφεραν χρήματα από τους λογαριασμούς των θυμάτων σε αυτούς που ελέγχονταν από τους κυβερνοεγκληματίες.

Μαζί με άλλους οκτώ υπόπτους, κατηγορήθηκε για συνωμοσία για συμμετοχή σε «δραστηριότητα εκβιασμού, συνωμοσία για απάτη υπολογιστών και κλοπή ταυτότητας, διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας και πολλαπλές κατηγορίες τραπεζικής απάτης».

Δείτε επίσης: CISA: Ιρανοί hackers παραβίασαν οργανισμό με Log4Shell exploit

Δύο από τους συνσυνωμότες του, οι Ουκρανοί υπήκοοι Yevhen Kulibaba και Yuriy Konovalenko, ομολόγησαν την ενοχή τους τον Νοέμβριο του 2014 μετά την έκδοσή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών και δέκα μηνών τον Μάιο του 2015.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS