Η Google θα καταβάλει 391,5 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει αγωγή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που κατατέθηκε εναντίον της εταιρείας από γενικούς εισαγγελείς 40 διαφορετικών πολιτειών των ΗΠΑ.
Δείτε επίσης: Google και Spotify αρχίζουν να κυκλοφορούν το User Choice Billing
Η Google ισχυρίστηκε ότι συλλέγει δεδομένα τοποθεσίας μόνο με τη συγκατάθεση των χρηστών και ότι λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής τους. Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία χρησιμοποιεί και μοιράζεται αυτά τα δεδομένα. Ειδικότερα, υπάρχει ανησυχία ότι η Google χρησιμοποιεί τα δεδομένα εντοπισμού για να στοχεύσει αποτελεσματικότερα τις διαφημίσεις ή να πουλήσει πληροφορίες χρηστών σε τρίτους χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους.
Ο διακανονισμός έδειξε ότι οι γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ ανακάλυψαν κατά τη διερεύνηση ενός άρθρου του Associated Press του 2018 ότι ο γίγαντας της αναζήτησης παραπλάνησε τους χρήστες Android και παρακολουθούσε τις τοποθεσίες τους τουλάχιστον από το 2014, ακόμη και όταν οι χρήστες αυτοί πίστευαν ότι η παρακολούθηση τοποθεσίας ήταν απενεργοποιημένη.
Ghost: Εξάρθρωση της πλατφόρμας κρυπτογραφημένων επικοινωνιών
Υπήρχαν Κάποια Στιγμή Δακτύλιοι γύρω από τη Γη;
AI κάμερες θα χρησιμοποιηθούν για περιορισμό των ατυχημάτων
Οι πελάτες είχαν την εσφαλμένη εντύπωση ότι με την απενεργοποίηση του “Ιστορικού τοποθεσίας” στις ρυθμίσεις της συσκευής τους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν την παρακολούθηση τοποθεσίας. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη ρύθμιση λογαριασμού που ονομάζεται “Web & App Activity“, η οποία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή και επιτρέπει στην εταιρεία να συλλέγει, να αποθηκεύει και να χρησιμοποιεί προσωπικά αναγνωρίσιμα δεδομένα τοποθεσίας των πελατών.
Σύμφωνα με τον σημερινό διακανονισμό, η Google πρέπει να εισάγει πιο φιλικούς προς τον χρήστη ελέγχους λογαριασμού και να περιορίσει τη χρήση και την αποθήκευση ορισμένων τύπων δεδομένων τοποθεσίας.
Στο μέλλον, η Google θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη με τους χρήστες της σχετικά με το πότε συλλέγει δεδομένα τοποθεσίας και γιατί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμφανίζει πρόσθετες πληροφορίες όταν οι κάτοχοι λογαριασμών προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις τοποθεσίας τους, καθώς και να παρέχει σαφείς εξηγήσεις για το είδος των δεδομένων που συλλέγονται και τον τρόπο χρήσης τους.
Δείτε ακόμα: Η Google ξεκινά τις επιστροφές χρημάτων για το Stadia
Τη Δευτέρα, η Γενική Εισαγγελέας του Μίσιγκαν, Dana Nessel, δήλωσε ότι “η διαδικτυακή εμβέλεια της εταιρείας της επιτρέπει να στοχεύει τους καταναλωτές χωρίς τη γνώση ή την άδεια του καταναλωτή.“
“Οι απαιτήσεις αυτού του διακανονισμού θα αναγκάσουν την Google να είναι πιο διαφανής με τους χρήστες της σχετικά με τον τρόπο χρήσης και συλλογής των δεδομένων τοποθεσίας. Επιπλέον, θα δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του λογαριασμού τους εάν θέλουν να απενεργοποιήσουν τις λειτουργίες που σχετίζονται με την τοποθεσία, να διαγράψουν δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί ή να θέσουν όρια για το πόσο καιρό μπορούν να αποθηκευτούν τα δεδομένα.“
Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC) ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα επιβάλει πρόστιμο 60 εκατομμυρίων δολαρίων στην Google για παραπλάνηση και συλλογή δεδομένων τοποθεσίας που ανήκουν σε Αυστραλούς χρήστες Android.
Όπως αποκάλυψε η ACCC, η Google έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδήγησαν σε αυτά τα πρόστιμα έως τις 20 Δεκεμβρίου 2018. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες δεν θα λαμβάνουν πλέον παραπλανητικές πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η διακοπή του ιστορικού τοποθεσίας σταματά τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την τοποθεσία τους.
Τον Ιανουάριο του 2022, η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθερίας της Γαλλίας (CNIL) επέβαλε πρόστιμο ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων στην Google, επειδή δυσκόλεψε την απόρριψη των cookies παρακολούθησης ιστότοπων. Η σχετική επιλογή ήταν κρυμμένη πίσω από πολλαπλά κλικ, γεγονός που παραβίαζε την ελευθερία συναίνεσης των χρηστών του διαδικτύου.
Δείτε επίσης: Το Google One VPN έρχεται σε υπολογιστές Windows και Mac
Τον Νοέμβριο του 2021, η εταιρεία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 11,3 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρήση ύπουλων τακτικών για τη συλλογή δεδομένων. Τον Ιούνιο του 2021, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 220 εκατ. ευρώ για το γεγονός ότι ευνοούσε τις υπηρεσίες της έναντι άλλων. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2019 και τον Ιούνιο του 2017, η εταιρεία διέπραξε δύο ακόμη αντιμονοπωλιακές παραβάσεις και υποχρεώθηκε να πληρώσει 1,7 δισ. δολάρια και 2,72 δισ. δολάρια ως αποτέλεσμα κάθε παράβασης.