Η φιλορωσική ομάδα χακτιβιστών «KillNet» ισχυρίζεται ότι έχει πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις denial-of-service (DDoS) εναντίον ιστοσελίδων πολλών μεγάλων αεροδρομίων στις ΗΠΑ, καθιστώντας τες απρόσιτες.
Δείτε επίσης: Θερμική επίθεση: Μαντεύει password με ανίχνευση θερμότητας
Οι επιθέσεις DDoS έχουν κατακλύσει τους servers που φιλοξενούν αυτούς τους ιστότοπους με αιτήματα garbage, καθιστώντας αδύνατο για τους ταξιδιώτες να συνδεθούν και να λάβουν ενημερώσεις σχετικά με τις προγραμματισμένες πτήσεις τους ή να κάνουν κράτηση για υπηρεσίες αεροδρομίου.
Αξιοσημείωτα παραδείγματα ιστοτόπων αεροδρομίων που δεν είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή περιλαμβάνουν το Διεθνές Αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson Atlanta (ATL), έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους εναέριας κυκλοφορίας της χώρας, και το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (LAX), το οποίο είναι κατά διαστήματα εκτός σύνδεσης ή ανταποκρίνεται πολύ αργά.
TikTok: Μήνυση από 13 πολιτείες γιατί βλάπτει τα παιδιά
Τι πρέπει να ελέγξετε πριν σαρώσετε ένα QR code;
Εξερεύνηση του Άρη από ανθρώπους έως το 2035
Δείτε επίσης: Το Facebook προειδοποιεί τους χρήστες iPhone: Διαγράψτε αυτά τα 50 apps!
Άλλα αεροδρόμια που επιστρέφουν σφάλματα σύνδεσης βάσης δεδομένων περιλαμβάνουν το Chicago O’Hare International Airport (ORD), το Orlando International Airport (MCO), το Denver International Airport (DIA), το Phoenix Sky Harbor International Airport (PHX), μαζί με μερικά στο Κεντάκι, τον Μισισιπή και τη Χαβάη.
Η ομάδα KillNet κατέγραψε τα domains χθες στο κανάλι της στο Telegram, όπου μέλη και εθελοντές της ομάδας hacktivist συγκεντρώνονται για να αποκτήσουν νέους στόχους.
Βασίζονται σε προσαρμοσμένο λογισμικό για τη δημιουργία πλαστών αιτημάτων και garbage traffic που κατευθύνεται στους στόχους με στόχο να εξαντλήσουν τους πόρους τους και να τους καταστήσουν μη διαθέσιμους σε νόμιμους χρήστες.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιθέσεις DDoS δεν επηρεάζουν τις πτήσεις, αλλά εξακολουθούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία ενός κρίσιμου οικονομικού τομέα, απειλώντας να διαταράξουν ή να καθυστερήσουν τις σχετικές υπηρεσίες.
Η ομάδα KillNet είχε στο παρελθόν στοχεύσει χώρες που τάχθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως η Ρουμανία και η Ιταλία, ενώ η «υποομάδα» της Legion έπληξε βασικές οντότητες της Νορβηγίας και της Λιθουανίας για παρόμοιους λόγους.
Δείτε επίσης: Η ADATA αρνείται την κυβερνοεπίθεση από την ομάδα RansomHouse
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, οι φιλορώσοι απειλητικοί παράγοντες και οι hacktivists προσπαθούν να εντείνουν τις κυβερνοεπιθέσεις τους εναντίον νευραλγικών οργανώσεων στον δυτικό κόσμο.
Οι ΗΠΑ, όντας ο de-facto leader του ΝΑΤΟ, που είναι ο κύριος στρατιωτικός αντίπαλος της Ρωσίας, προμήθευσαν την Ουκρανία με πληροφορίες και εξοπλισμό από την αρχή του πολέμου, αλλά οι επιθέσεις DDoS μέχρι στιγμής φαινόταν να επικεντρώνονται σε στόχους της ΕΕ, ειδικά μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων.
Το πεδίο στόχευσης της ομάδας KillNet επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τις ΗΠΑ μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν η ομάδα επιτέθηκε σε κυβερνητικούς ιστότοπους στο Κολοράντο, το Κεντάκι και τον Μισισιπή – χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com