ΑρχικήyoutubeΕπιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο σύνολο ομάδων αίματος

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο σύνολο ομάδων αίματος

Ο θάνατος ενός άτυχου βρέφους από αιμορραγία, στάθηκε αφορμή για την ανακάλυψη μίας νέας ομάδας αίματος.

Δείτε επίσης: Αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες ίσως ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους

Δεν ήταν σαφές γιατί είχε συμβεί η αιμορραγία, αλλά υπήρχε μια ένδειξη στο αίμα της μητέρας, όπου οι γιατροί είχαν παρατηρήσει κάποια περίεργα αντισώματα. Λίγο καιρό αργότερα, καθώς οι γιατροί προσπάθησαν να μάθουν περισσότερα γι ‘αυτό, ένα δείγμα από το αίμα της μητέρας έφτασε σε ένα εργαστήριο στο Μπρίστολ που διοικείται από ερευνητές που μελετούν τις ομάδες αίματος.

Έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη: Το αίμα της γυναίκας ήταν εξαιρετικά σπάνιου τύπου, που μπορεί να έκανε το αίμα του μωρού της ασυμβίβαστο με το δικό της. Είναι πιθανό ότι αυτό ώθησε το ανοσοποιητικό της σύστημα της μητέρας να παράγει αντισώματα κατά του αίματoς του μωρού της – αντισώματα που στη συνέχεια διέσχισαν τον πλακούντα και έβλαψαν το παιδί της, οδηγώντας τελικά στην απώλεια του.

Μέσω της μελέτης του δείγματος αίματος της μητέρας και μαζί με έναν αριθμό άλλων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ξεδιαλέξουν τι ακριβώς έκανε το αίμα της διαφορετικό και στη διαδικασία επιβεβαίωσαν ένα νέο σύνολο ομάδων αίματoς.

Οι τέσσερις κύριοι τύποι αίματος – Α, Β, Ο και ΑΒ, δεν είναι το μόνο σύστημα ταξινόμησης του αίματος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ομαδοποίησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων με βάση τις διαφορές στα σάκχαρα ή τις πρωτεΐνες που καλύπτουν την επιφάνειά τους, γνωστά ως αντιγόνα. Τα συστήματα ομαδοποίησης λειτουργούν ταυτόχρονα, έτσι το αίμα σας μπορεί να ταξινομηθεί. Μπορεί για παράδειγμα να είναι τύπου Ο στο σύστημα ABO, θετικό ή αρνητικό στο σύστημα Rhesus και ούτω καθεξής.

Δείτε ακόμα: Εμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε παράλυτο άνδρα να επικοινωνεί

Χάρη στις διαφορές στα αντιγόνα, εάν κάποιος λάβει μη συμβατό αίμα από έναν δότη, για παράδειγμα, το ανοσοποιητικό σύστημα του δέκτη μπορεί να ανιχνεύσει αυτά τα αντιγόνα ως ξένα και να αντιδράσει εναντίον τους. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και γι’ αυτό το αίμα που δίνεται πρέπει να είναι κατάλληλο εάν κάποιος κάνει μετάγγιση.

Κατά μέσο όρο, ένα νέο σύστημα ταξινόμησης αίματος περιγράφεται από ερευνητές κάθε χρόνο κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτά τα νεότερα συστήματα τείνουν να περιλαμβάνουν τύπους αίματος που είναι απίστευτα σπάνιοι, αλλά για όσους τους διαθέτουν, το να γνωρίζουν και μόνο ότι έχουν τέτοιο αίμα θα μπορούσε να είναι σωτήριο. Κάπως έτσι οι επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστήριο του πιο πρόσφατου τύπου αίματoς.

Η ερευνήτρια Nicole Thornton και οι συνάδελφοί της στο NHS Blood and Transplant στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν να εξετάσουν τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα αντισώματα. «Δουλεύουμε σε σπάνιες περιπτώσεις», λέει. «Ξεκινά με έναν ασθενή με ένα πρόβλημα που προσπαθούμε να επιλύσουμε

Αλλά ήταν τόσο σπάνια τα μυστηριώδη αντισώματα στο τελευταίο δείγμα που όταν η ομάδα ξεκίνησε την έρευνά της, είχε για ανάλυση ιστορικά δείγματα αίματoς από μόλις 13 άτομα – που συγκεντρώθηκαν μέσα σε 40 χρόνια. Άλλοι πρόσφατα καθιερωμένοι τύποι έχουν βρεθεί χάρη σε παρόμοιο μικρό αριθμό ατόμων. Το 2020, η Thornton και οι συνάδελφοί της περιέγραψαν μια νέα ομάδα αίματος που ονομάζεται MAM-αρνητικό που εκείνη την εποχή επιβεβαιώθηκε σε μόλις 11 άτομα παγκοσμίως. Και μερικές από τις πιο πρόσφατες ομάδες αίματος που ανακαλύφθηκαν έχουν βρεθεί σε μονογονεϊκές οικογένειες, προσθέτει. Τόσο το “MAM” όσο και το καινούριο “Er” είναι αναφορές στα ονόματα των ασθενών των οποίων τα δείγματα αίματoς πυροδότησαν για πρώτη φορά την πιθανότητα ανακάλυψης μιας νέας ομάδας αίματoς.

Δείτε επίσης: Εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη δίνει ελπίδα σε παράλυτους ανθρώπους

Τα αποτελέσματα της μελέτης πιθανότατα θα επικυρωθούν επίσημα ως καθορισμός ενός νέου συστήματος ομάδων αίματος αργότερα αυτό το έτος, σε μια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας Μετάγγισης Αίματος. Η προσπάθεια που απαιτήθηκε για να γίνει η ανακάλυψη ήταν «μαζική», λέει ο Neil Avent, επίτιμος καθηγητής στην ομάδα διάγνωσης αίματoς στο Πανεπιστήμιο του Plymouth, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία. Αποκάλυψε επίσης πολυπλοκότητες σχετικά με αυτό το σπάνιο αίμα – για παράδειγμα, ότι υπάρχουν πολλαπλές γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με αυτό.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS