ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗ SpaceX επιχειρεί την πρώτη της απευθείας εκτόξευση στη Σελήνη

Η SpaceX επιχειρεί την πρώτη της απευθείας εκτόξευση στη Σελήνη

Η Νότια Κορέα ξεκινά την πρώτη της σεληνιακή αποστολή, με τη βοήθεια της SpaceX.

Δείτε επίσης: Η Mattel ανακοινώνει συμφωνία με τη SpaceX για τη δημιουργία παιχνιδιών με θέμα πυραύλους και αστροναύτες

SpaceX

Η εν λόγω εκτόξευση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η SpaceX θα στείλει απευθείας ένα ωφέλιμο φορτίο σε μια βαλλιστική τροχιά σεληνιακής μεταφοράς. Και όσον αφορά τη Νότια Κορέα, αυτή σηματοδοτεί την πρώτη της αποστολή στη Σελήνη, προσθέτοντας τον εαυτό της σε μια πολύ μικρή λίστα εθνών που το έχουν κάνει μέχρι τώρα.

Το ωφέλιμο φορτίο du jour είναι το Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), γνωστό και ως Danuri, σε μια αποστολή που διαχειρίζεται το Korea Aerospace Research Institute (KARI). Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί από το Space Launch Complex 40 στο Cape Canaveral Space Force Station, στη Φλόριντα στις 7:08 μ.μ. ET. Η ζωντανή κάλυψη θα ξεκινήσει 15 λεπτά πριν από την εκτόξευση, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο SpaceX.

Για να είμαστε δίκαιοι, η SpaceX έχει στείλει ένα αντικείμενο στη Σελήνη και στο παρελθόν, συγκεκριμένα το Beresheet Moon του Ισραήλ (το οποίο συνετρίβη στη σεληνιακή επιφάνεια το 2019), αλλά αυτό έγινε ως μέρος μιας συνηθισμένης αποστολής Falcon 9 σε μια τροχιά γεωσύγχρονης μεταφοράς γύρω από τη Γη. Μόλις βρέθηκε στο διάστημα, το Beresheet χρησιμοποίησε τη δική του δύναμη για να ανεβάσει σταδιακά το υψόμετρο του, μπαίνοντας τελικά στη σεληνιακή τροχιά και η αποτυχία της αποστολής δεν είχε καμία σχέση με τη SpaceX.

Δείτε ακόμα: Η SpaceX εκτοξεύει 10 πυραύλους για κάθε ανταγωνιστή της

Επιπλέον, η ιδιωτική εταιρεία έχει στείλει στο παρελθόν αντικείμενα βαθιά στο ηλιακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου ενός κόκκινου Tesla Roadster, αλλά ποτέ πριν δεν είχε στείλει κάτι απευθείας στην αγαπημένη μας Σελήνη.

Σελήνη

Αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει. Μετά τον διαχωρισμό, το πρώτο στάδιο θα επιχειρήσει μια προσγείωση στο droneship Just Read the Instructions, που βρίσκεται επί του παρόντος στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το συγκεκριμένο booster έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές επιτυχημένες προσγειώσεις. Μόλις βρεθεί στο διάστημα και περίπου στα 34 λεπτά της αποστολής, το δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιήσει επανεκκίνηση, με τον κινητήρα να διακόπτεται όταν το ρολόι της αποστολής φτάσει στο 35:15. Το Danuri θα ξεκινήσει έτσι το ταξίδι του προς τη Σελήνη πέντε λεπτά αργότερα.

Ο ανιχνευτής των 500 κιλών θα εισέλθει σε μια σεληνιακή πολική τροχιά στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου θα λειτουργεί 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια για τουλάχιστον ένα χρόνο. Εάν η αποστολή επεκταθεί, το KPLO θα πέσει σε μια τροχιά που βρίσκεται 70 χλμ πάνω από τη Σελήνη.

Οι πρωταρχικοί στόχοι της αποστολής είναι η «ανάπτυξη γηγενών τεχνολογιών εξερεύνησης της Σελήνης, η επίδειξη ενός «διαστημικού Διαδικτύου» και η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών του σεληνιακού περιβάλλοντος, της τοπογραφίας και των πόρων, καθώς και ο εντοπισμός πιθανών τοποθεσιών προσγείωσης για μελλοντικές αποστολές», σύμφωνα με τη NASA.

Δείτε επίσης: Ο πύραυλος SpaceX Starship του Elon Musk εκρήγνυται και παίρνει φωτιά

Η διαστημική υπηρεσία παρείχε μια κάμερα υψηλής ευαισθησίας για την αποστολή, με τη Νότια Κορέα να αναπτύσσει τα τέσσερα άλλα όργανά της: μια συσκευή απεικόνισης σεληνιακού εδάφους, μια πολωμετρική κάμερα ευρείας γωνίας (με το όνομα PolCam), ένα μαγνητόμετρο και ένα φασματόμετρο ακτίνων γάμμα. Σε συνδυασμό, αυτές οι πέντε συσκευές ζυγίζουν όχι περισσότερο από 40 κιλά.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS