Η ανακοίνωση της λειτουργίας Apple Pay Later, έχει τραβήξει την προσοχή της ρυθμιστικής αρχής Consumer Financial Protection Bureau (CFPB).
Ο διευθυντής της CFPB, Rohit Chopra, δήλωσε ότι το Apple Pay Later έθεσε «πλήθος ζητημάτων», με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία να είναι ένα από αυτά…
Η δυνατότητα buy now, pay later (BNPL) της Apple ανακοινώθηκε στο WWDC. Το Apple Pay Later θα κυκλοφορήσει ως μέρος του iOS 16, επιτρέποντας στους χρήστες Apple Pay των ΗΠΑ να πραγματοποιούν τέσσερις ισόποσες πληρωμές σε διάστημα έξι εβδομάδων χωρίς επιπλέον κόστος. Οι έμποροι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χωρίς καμία επίπτωση στο τώρα ή στο πότε θα πληρωθούν.
Δείτε επίσης: Τα M2 MacBook Air της Apple δεν έχουν πλέον κανένα ίχνος της Intel μέσα
Παρά την έλλειψη τελών και χρεώσεων τόκων, η Apple θα εξακολουθεί να κερδίζει χρήματα από την υπηρεσία και οι καταναλωτές έχουν προειδοποιηθεί να χρησιμοποιούν τη λειτουργία με προσοχή.
Ανησυχίες για το Apple Pay Later
Οι Financial Times αναφέρουν ότι η CFPB ανησυχεί για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, την ιδιωτικότητα και το χρέος.
Η κορυφαία ρυθμιστική αρχή χρηματοοικονομικών καταναλωτών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι η είσοδος της Big Tech στο buy now, με μετέπειτα δανεισμό επιχειρηματικών κινδύνων υπονομεύει τον ανταγωνισμό στον εκκολαπτόμενο τομέα και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη χρήση δεδομένων πελατών.
Δείτε επίσης: Apple Chip Expert εγκαταλείπει την εταιρεία και πάει στην Samsung
Σε μια προειδοποιητική βολή προς τη Silicon Valley μετά την απόφαση της Apple να λανσάρει τη δική της υπηρεσία BNPL, ο Rohit Chopra, διευθυντής του Consumer Financial Protection Bureau, είπε ότι η εταιρεία του θα πρέπει «να εξετάσει πολύ προσεκτικά τις συνέπειες της εισαγωγής της Big Tech σε αυτό τον χώρο.
Η αντιμονοπωλιακή ανησυχία φαίνεται να σχετίζεται με το ότι η Apple δυνητικά έχει πρόσβαση σε πολλά δεδομένα πελατών με τη μορφή χρήσης Apple Pay και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να προσφέρει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών υπηρεσιών BNPL. Η χρήση αυτών των δεδομένων εγείρει και ερωτήματα απορρήτου.
Δείτε επίσης: Apple: Πώς να χρησιμοποιήσετε το Walkie Talkie του Apple Watch σας;
Η ρυθμιστική αρχή έχει ήδη ζητήσει από την Apple να εξηγήσει πώς η εταιρεία συλλέγει και χρησιμοποιεί δεδομένα πελατών σε σχέση με το Apple Pay γενικά. Παρόμοιες ερωτήσεις έχουν τεθεί σε Amazon, Facebook, Google και PayPal.
Πηγή πληροφοριών: 9to5mac.com