ΑρχικήUpdatesΝέες λειτουργίες Bluetooth LE Audio έρχονται για τα ασύρματα ακουστικά

Νέες λειτουργίες Bluetooth LE Audio έρχονται για τα ασύρματα ακουστικά

Νέες αναβαθμίσεις στην τεχνολογία Bluetooth συσκευών έρχονται σύντομα μέσω του Bluetooth LE Audio σε επόμενη γενιά ασύρματων ακουστικών.

Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας γενιάς ασύρματων ακουστικών που είναι πιο αποδοτικά, ακούγονται καλύτερα και υποστηρίζουν νέες δυνατότητες, όπως η δυνατότητα σύνδεσης «απεριόριστου» αριθμού συσκευών σε μία μόνο πηγή. Αυτό οφείλεται στο Bluetooth LE Audio, έναν όρο ομπρέλα για μια συλλογή νέων λειτουργιών για συσκευές Bluetooth που ο φορέας προτύπων Bluetooth ανακοινώνει επίσημα την ολοκλήρωση σήμερα.

Το Bluetooth LE Audio ανακοινώθηκε πολύ πίσω στις αρχές του 2020 και η Bluetooth SIG ήλπιζε αρχικά ότι οι υποστηρικτικές συσκευές θα κυκλοφορούσαν πριν από το τέλος του ίδιου έτους. Όμως, μετά από μια σημαντική καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, η ολοκλήρωση των προδιαγραφών σήμερα σημαίνει ότι οι κατασκευαστές μπορούν πλέον να αρχίσουν να προσθέτουν υποστήριξη για το πρότυπο στις συσκευές τους. Σημαίνει ότι τα πρώτα συμβατά προϊόντα θα αρχίσουν να διατίθενται πριν από το τέλος του έτους, λέει η Bluetooth SIG.

Νέες λειτουργίες Bluetooth LE Audio έρχονται για τα ασύρματα ακουστικά
Νέες λειτουργίες Bluetooth LE Audio έρχονται για τα ασύρματα ακουστικά

Δείτε επίσης: Dyson Zone: Τα ακουστικά καθαρισμού αέρα που μοιάζουν να βγήκαν από ταινία

«Σήμερα είναι μια περήφανη μέρα για την κοινότητα των μελών της Bluetooth SIG», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bluetooth SIG Mark Powell. «Τα μέλη μας ξεπέρασαν τις πολλές προκλήσεις που τους τέθηκαν αυτά τα τελευταία χρόνια για να ολοκληρώσουν το μεγαλύτερο έργο ανάπτυξης προδιαγραφών στην ιστορία του Bluetooth SIG. Το LE Audio επεκτείνει τα όρια του δυνατού για την αγορά ασύρματου ήχου.»

Υπάρχουν πολλά στοιχεία στο Bluetooth LE Audio, αλλά αυτό που είναι πιθανό να επηρεάσει τους περισσότερους ανθρώπους είναι ο νέος κωδικοποιητής LC3, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος μετάδοσης ήχου. Αυτό σημαίνει είτε πολύ υψηλότερη ποιότητα ήχου με τον ίδιο ρυθμό μετάδοσης bit από τον τρέχοντα κωδικοποιητή SBC γραμμής βάσης, είτε (σύμφωνα με το Bluetooth SIG) ελαφρώς καλύτερη ποιότητα ήχου σε λιγότερο από το μισό ρυθμό bit. Χαμηλότερος ρυθμός μετάδοσης bit σημαίνει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, η οποία θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Νέες λειτουργίες Bluetooth LE Audio έρχονται για τα ασύρματα ακουστικά
Νέες λειτουργίες Bluetooth LE Audio έρχονται για τα ασύρματα ακουστικά

Το LC3 είναι μόνο ένα από τα χαρακτηριστικά που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα LE Audio. Μια άλλη βασική πτυχή είναι η ικανότητά του να συνδέει πολλές συσκευές ήχου σε μια μόνο πηγή με ένα χαρακτηριστικό που ονομάζει Auracast. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η αντιστοίχιση δύο ζευγών ακουστικών με ένα μόνο τηλέφωνο ή η σύζευξη πολλών ακουστικών σε μια τηλεόραση που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο όπως ένα γυμναστήριο. Ο ιστότοπος του Bluetooth SIG περιγράφει πώς οι χρήστες θα μπορούν να αναζητούν πηγές ήχου όπως θα κάνατε για ένα δίκτυο Wi-Fi ή αλλιώς να συνδεθούν σαρώνοντας έναν κωδικό QR ή να πατήσουν μια επιφάνεια με δυνατότητα NFC.

Δείτε επίσης: Το Bluetooth εξακολουθεί να είναι μία «περίπλοκη» τεχνολογία

Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν καλύτερη υποστήριξη για αληθινά ασύρματα ακουστικά, καθώς το Bluetooth LE Audio επιτρέπει σε κάθε μεμονωμένο ακουστικό να διατηρεί τη δική του ξεχωριστή σύνδεση με τη συσκευή πηγής. Και ελπίζουμε επίσης ότι, σε συνδυασμό, όλες οι δυνατότητες του LE Audio θα χρησιμεύσουν ως τεράστιο όφελος για τα μελλοντικά ακουστικά βαρηκοΐας.

Μεταξύ του Bluetooth LE Audio και του πρόσφατα ανακοινωθέντος προτύπου aptX Lossless της Qualcomm, ο ήχος Bluetooth φαίνεται ότι θα κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά τους επόμενους μήνες. Αλλά αυτό που είναι προς το παρόν ασαφές είναι αν θα χρειαστεί να αγοράσουμε εντελώς νέες συσκευές για να απολαύσουμε τα οφέλη. Ο ιστότοπος της Bluetooth SIG σημειώνει ότι ενδέχεται ορισμένες υπάρχουσες συσκευές να ενημερωθούν για να υποστηρίζουν Bluetooth LE Audio (και η πρώιμη υποστήριξη για το πρότυπο είναι ήδη διαθέσιμη στην έκδοση beta του Android 13), αλλά υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα επωφεληθούν μέχρι να αγοράσουν αναβαθμισμένο υλικό.

Πηγή: theverge.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS