ΑρχικήinetΜήνυση στο TikTok για το θάνατο δύο κοριτσιών λόγω επικίνδυνου challenge

Μήνυση στο TikTok για το θάνατο δύο κοριτσιών λόγω επικίνδυνου challenge

Το TikTok δέχτηκε μήνυση από τις οικογένειες δύο μικρών κοριτσιών που συμμετείχαν στο επικίνδυνο “Blackout Challenge” και οδηγήθηκαν στον θάνατο.

TikTok challenge θάνατο

Οι οικογένειες δύο νεαρών κοριτσιών που φέρεται να πέθαναν ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους σε ένα viral challenge στο TikTok, μήνυσαν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι οι “επικίνδυνοι” αλγόριθμοί της ευθύνονται για τον θάνατο των παιδιών. Τα δύο κορίτσια πέθαναν δοκιμάζοντας το “blackout challenge” που είχε γίνει δημοφιλές στο TikTok το 2021. Οι γονείς υπέβαλαν μήνυση την Τρίτη στο ανώτερο δικαστήριο της κομητείας του Λος Άντζελες.

Εκπροσωπούμενοι από το Social Media Victims Law Center (SMVLC), μια νομική υπηρεσία για γονείς παιδιών που επηρεάζονται από τον εθισμό και την κακοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίζονται ότι ο “επικίνδυνος αλγόριθμος της πλατφόρμας σκόπιμα και επανειλημμένα” εμφάνιζε βίντεο με το συγκεκριμένο challenge στα feeds των παιδιών τους, δίνοντάς τους κίνητρο να συμμετάσχουν στο επικίνδυνο challenge που τελικά τους στέρησε τη ζωή.

Δείτε επίσης: Google και Apple καλούνται να αφαιρέσουν το TikTok από τα app stores

Το TikTok πρέπει να λογοδοτήσει για την προώθηση θανατηφόρου περιεχομένου σε αυτά τα δύο νεαρά κορίτσια“, δήλωσε ο Matthew P Bergman, δικηγόρος στη SMVLC. “Το TikTok έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να σχεδιάσει σκόπιμα προϊόντα που προωθούν επικίνδυνο περιεχόμενο, γνωρίζει ότι είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο των χρηστών του“.

Ένα θύμα, η οκτάχρονη Lalani Erika Renee Walton από το Temple του Τέξας, περιγράφεται ως “ένα εξαιρετικά γλυκό και εξωστρεφές νεαρό κορίτσι” που “λάτρευε να ντύνεται πριγκίπισσα και να παίζει με το μακιγιάζ“. Πέθανε στις 15 Ιουλίου 2021 και σύμφωνα με την καταγγελία, η αστυνομία κατέληξε στο ότι ο θάνατός της ήταν “άμεσο αποτέλεσμα της απόπειρας του «Blackout Challenge» του TikTok“. Η Lalani είχε λάβει ένα τηλέφωνο ως δώρο για τα όγδοα γενέθλιά της τον Απρίλιο του 2021 και “εθίστηκε γρήγορα στην παρακολούθηση βίντεο στο TikTok“, ανέφερε η καταγγελία. Συχνά δημοσίευε βίντεο με τον εαυτό της να τραγουδά και να χορεύει, με την ελπίδα να γίνει “διάσημη στο TikTok”.

TikTok Blackout Challenge

Τον Ιούλιο του 2021, η οικογένειά της άρχισε να παρατηρεί μώλωπες στο λαιμό της Lalani, κάτι που η ίδια εξήγησε ως ατύχημα. Η μικρή είχε αρχίσει να συμμετέχει στο επικίνδυνο Blackout Challenge που είχε δει στο TikTok αρκετές εβδομάδες πριν.

Δείτε επίσης: Τα πιο επικίνδυνα social media challenges και οι τραγικές συνέπειές τους!

Πίστευε ότι αν δημοσίευε ένα βίντεο με τον εαυτό της να κάνει το Blackout Challenge, τότε θα γινόταν διάσημη και έτσι αποφάσισε να το δοκιμάσει“, ανέφερε η καταγγελία. “Η Lalani ήταν οκτώ ετών εκείνη την εποχή και δεν εκτιμούσε ή δεν κατανοούσε την επικίνδυνη φύση αυτού που την ενθάρρυνε να κάνει το TikTok“.

Το άλλο θύμα, η εννιάχρονη Arriani Jaileen Arroyo από το Milwaukee του Wisconsin, χρησιμοποιούσε, επίσης, το TikTok πολλές φορές την ημέρα, σύμφωνα με την καταγγελία. Σταδιακά έγινε εμμονική με τη δημοσίευση βίντεο χορού και “εθίστηκε” στην εφαρμογή.

Τον Ιανουάριο του 2021, η οικογένεια της Arriani προσπάθησε να συζητήσει μαζί της και της ανέφερε ένα περιστατικό ενός νεαρού χρήστη του TikTok που πέθανε καθώς συμμετείχε σε ένα επικίνδυνο challenge, αλλά η Arriani τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα συμμετείχε ποτέ σε επικίνδυνα βίντεο. Ωστόσο, ένα μήνα μετά βρέθηκε αναίσθητη από τον πεντάχρονο αδερφό της. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε τοπικό νοσοκομείο, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

Το TikTok γνώριζε αναμφισβήτητα ότι η θανατηφόρα πρόκληση Blackout εξαπλώθηκε μέσω της εφαρμογής της και ότι ο αλγόριθμός της έδειχνε το Blackout Challenge σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πέθαναν“, αναφέρει η καταγγελία.

Η πρόκληση έχει συνδεθεί με τουλάχιστον άλλους τέσσερις θανάτους παιδιών από 10 έως 14 ετών στην Αυστραλία, την Ιταλία, το Κολοράντο και την Οκλαχόμα.

Δείτε επίσης: Το νέο app Outlook Lite Android της Microsoft έρχεται αυτόν τον μήνα

Η μήνυση παραθέτει και άλλες καταγγελίες κατά του TikTok, οι οποίες αναφέρουν ότι ο αλγόριθμός του προωθεί επιβλαβές περιεχόμενο, επιτρέπει ανήλικους χρήστες στην εφαρμογή και δεν προειδοποιεί τους χρήστες ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους για τον εθιστικό χαρακτήρα της εφαρμογής.

Έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά θανάτων και σοβαρών τραυματισμών εξαιτίας challenges στο TikTok. Πέρυσι, ήταν αρκετά δημοφιλές στις ΗΠΑ το “milk crate challenge“, που ενθάρρυνε τους χρήστες να φτιάχνουν πυραμίδες με καφάσια και να σκαρφαλώνουν πάνω. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτή η πρόκληση οδήγησε σε σοβαρούς τραυματισμούς, από εξάρθρωση ώμων έως τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Το 2020, ένα 15χρονο κορίτσι πέθανε μετά τη συμμετοχή του στο Benadryl challenge.

Οι δικηγόροι της υπηρεσίας SMVLC ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία εν γνώσει της επέτρεψε να πολλαπλασιαστεί τέτοιο περιεχόμενο στην πλατφόρμα επειδή αύξησε το engagement, τον αριθμό των χρηστών και τελικά το κέρδος.

Πηγή: www.theguardian.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS