ΑρχικήsecurityVice Society: Επίθεση ransomware σε Πανεπιστήμιο του Innsbruck

Vice Society: Επίθεση ransomware σε Πανεπιστήμιο του Innsbruck

Η συμμορία ransomware Vice Society ανέλαβε την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση της περασμένης εβδομάδας κατά του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Innsbruck, η οποία προκάλεσε σοβαρή διακοπή της υπηρεσίας πληροφορικής και την υποτιθέμενη κλοπή δεδομένων.

Το ερευνητικό πανεπιστήμιο έχει 3.400 φοιτητές και 2.200 υπαλλήλους και προσφέρει εκτεταμένες υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργείων.

Το αυστριακό πανεπιστήμιο αποκάλυψε μια διακοπή στον τομέα της πληροφορικής στις 20 Ιουνίου 2022, περιορίζοντας την πρόσβαση σε online servers και συστήματα. Την επόμενη μέρα η ομάδα πληροφορικής του πανεπιστημίου προχώρησε στην επαναφορά των κωδικών πρόσβασης των 3.400 φοιτητών και 2.200 υπαλλήλων και κάλεσε όλους να περάσουν από μια μη αυτόματη διαδικασία συλλογής των νέων διαπιστευτηρίων τους.

Vice Society: Επίθεση ransomware σε Πανεπιστήμιο του Innsbruck
Vice Society: Επίθεση ransomware σε Πανεπιστήμιο του Innsbruck

Τις ημέρες που ακολούθησαν, το πανεπιστήμιο αποκατέστησε σταδιακά τις διαδικτυακές του υπηρεσίες και επέστρεψε τις λειτουργίες του στον κύριο ιστότοπό του, ο οποίος αρχικά είχε τεθεί εκτός σύνδεσης. Ωστόσο, το πανεπιστήμιο ανέφερε μόνο ότι δέχθηκαν επίθεση, αλλά δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες στις δημοσιευμένες δηλώσεις και σίγουρα δεν ανέφερε το Vice Society.

Χθες, το Vice Society πρόσθεσε το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Innsbruck στον ιστότοπό του για διαρροές δεδομένων, διαρρέοντας μια εκτενή λίστα εγγράφων που φέρεται να έχουν κλαπεί κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης της περασμένης εβδομάδας. Μια περιορισμένη ανασκόπηση των δεδομένων που διέρρευσαν επιβεβαιώνει ότι φαίνονται γνήσια και έχουν το επιστολόχαρτο του πανεπιστημίου, τις υπογραφές των καθηγητών και άλλα στοιχεία γνησιότητας.

Δείτε επίσης: Το ech0raix ransomware στοχεύει ξανά QNAP NAS συσκευές

Το Bleeping Computer επικοινώνησε με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Innsbruck για να επιβεβαιώσει εάν η διακοπή του τμήματος πληροφορικής συνδέεται με την υποτιθέμενη επίθεση ransomware και πράγματι ένας εκπρόσωπος ανέφερε ότι η επίθεση ήταν η αιτία.

Αφού αυτή η επίθεση ransomware είναι πράγματι ο λόγος πίσω από τη διακοπή της περασμένης εβδομάδας, το γεγονός ότι οι hacker δημοσίευσαν όλα τα δεδομένα και όχι μόνο ένα δείγμα, μια ολόκληρη εβδομάδα μετά την επίθεση, θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για πληρωμή λύτρων έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. ή δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Vice Society: Επίθεση ransomware σε Πανεπιστήμιο του Innsbruck
Vice Society: Επίθεση ransomware σε Πανεπιστήμιο του Innsbruck

Συνήθως, το Vice Society χρησιμοποιεί ένα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης για να εκβιάσει ένα πρόσφατα ανακοινωμένο θύμα πριν από τη δημοσίευση αρχείων, επομένως δεν πραγματοποιείται εκβιασμός τώρα.

Το Vice Society στοχεύει ευρωπαϊκούς οργανισμούς τον τελευταίο καιρό, εστιάζοντας ειδικά σε κρατικούς/δημόσιους φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Δείτε επίσης: Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αφρική Shoprite επλήγη από ransomware

Στην αρχή του μήνα, αναφέρθηκε ότι η συγκεκριμένη ομάδα ransomware προκάλεσε τον όλεθρο στην ιταλική πόλη του Παλέρμο, στερώντας από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους την απόλαυση ενός μεγάλου φάσματος των υπηρεσιών του δήμου.

Άλλα θύματα που καταγράφηκαν πρόσφατα στον ιστότοπο του Vice Society onion, περιλαμβάνουν ένα κολέγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα νοσοκομείο στην Ιταλία και δύο πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό καθιστά το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Innsbruck το πέμπτο αποκαλυφθέν ευρωπαϊκό θύμα του Vice τον περασμένο μήνα.

Πηγή: bleepingcomputer.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS