ΑρχικήyoutubeΤο μικρότερο ρομπότ στον κόσμο μπορεί και περπατά σαν καβούρι!

Το μικρότερο ρομπότ στον κόσμο μπορεί και περπατά σαν καβούρι!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern, κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ «καβούρι» με τηλεχειρισμό, που είναι τόσο μικροσκοπικό που μπορεί να περπατήσει κατά μήκος της άκρης ενός νομίσματος του 1 λεπτού.

Δείτε επίσης: Aethon: Κρίσιμες ευπάθειες σε ρομπότ νοσοκομείων – Διορθώθηκαν
ρομπότ

Τα νανορομπότ είναι δημοφιλή εδώ και δεκαετίες στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη δημιουργήσει με επιτυχία μικροσκοπικά ρομπότ που μπορούν να πλοηγηθούν μέσα σε ζωντανούς οργανισμούς, είτε για εξερευνητικούς σκοπούς είτε για παράδοση φαρμάκων σε συγκεκριμένα μέρη της ανατομίας.

Αλλά αυτά τα ρομπότ είναι συχνά σχεδιασμένα για να κολυμπούν ή απλά να παρασύρονται μέσα από τα υγρά που ήδη κινούνται μέσω του κυκλοφορικού συστήματος ενός σώματος. Αυτό που πέτυχαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Robotics, είναι να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που μπορεί να οδηγηθεί εξ αποστάσεως χωρίς καλώδια ή φυσική σύνδεση και που κινείται χρησιμοποιώντας τα μικροσκοπικά του πόδια.

Δείτε ακόμα: Ρομπότ έκανε λαπαροσκοπική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Το ρομπότ καβούρι που δημιούργησαν οι ερευνητές έχει πλάτος μόλις μισό χιλιοστό ή περίπου 0,02 ίντσες και μπορεί να κινείται με ταχύτητα ΄ίση με το μισό του μήκους του σώματός του κάθε δευτερόλεπτο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν κινείται πολύ γρήγορα, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι ότι μπορεί να κινηθεί χωρίς να εντοπιστεί, καθώς είναι τόσο μικρό και απίστευτα ελαφρύ.

καβούρι

Πώς λοιπόν οι ερευνητές βρήκαν μπαταρίες και άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία αρκετά μικρά ώστε να τα χρησιμοποιήσουν πάνω στο κάβουρα μισού χιλιοστού; Η απάντηση είναι ότι δεν βρήκαν. Το ρομπότ Χρησιμοποιεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην κίνηση από τα πολύπλοκα ρομπότ με πολλά πόδια όπως το Boston Dynamics‘s Spot. Το καβούρι δημιουργείται από ένα κράμα shape-memory που παραμορφώνεται από μια λεπτή επίστρωση γυαλιού που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία κατασκευής, αλλά επιστρέφει στο αρχικό του σχήμα όταν εφαρμόζεται θερμότητα. Φανταστείτε λοιπόν το χέρι σας να είναι λυγισμένο, αλλά αντί για μύες, η θερμότητα το κάνει να ισιώσει. Όταν κρυώσει ξανά, λυγίζει για άλλη μια φορά.

Δείτε επίσης: Tesla: Η παραγωγή του ανθρωποειδούς ρομπότ θα ξεκινήσει το 2023

Σε αυτήν την περίπτωση, μια ακριβής δέσμη λέιζερ χρησιμοποιείται για τη θέρμανση συγκεκριμένων σημείων στο σώμα του καβουριού ρομπότ σε συγκεκριμένες ακολουθίες και καθώς τα διάφορα μέρη του παραμορφώνονται και λυγίζουν ξανά καθώς θερμαίνεται και ψύχεται, οι ερευνητές μπορούν να το κάνουν να μετακινηθεί από το σημείο Α στο σημείο Β, να στρίψει και να αναπηδήσει.

Οι ερευνητές κατασκεύασαν επίσης ρομπότ παρόμοιου μεγέθους που μιμούνται τις κινήσεις των σκουληκιών, των σκαθαριών και των γρύλων, αλλά θα μπορούσαν επίσης να κατασκευαστούν εντελώς διαφορετικές μορφές, με βάση το περιβάλλον όπου θα λειτουργούσαν.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS