ΑρχικήsecurityClearview AI: Πρόστιμο από το Ηνωμένο Βασίλειο για συλλογή δεδομένων

Clearview AI: Πρόστιμο από το Ηνωμένο Βασίλειο για συλλογή δεδομένων

Η Clearview AI έλαβε άλλο ένα πρόστιμο, αυτή τη φορά από την υπηρεσία προστασίας της ιδιωτικής ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Clearview AI Ηνωμένο Βασίλειο

Η Clearview AI έλαβε πρόστιμο ύψους 7,55 εκατομμυρίων λιρών (9,5 εκατομμυρίων δολαρίων) από την υπηρεσία προστασίας της ιδιωτικής ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράνομη συλλογή φωτογραφιών που απεικονίζουν τα πρόσωπα κατοίκων της χώρας. Η συλλογή των εικόνων έγινε από τα social media και το διαδίκτυο. Πέρα από το πρόστιμο, η εταιρεία έλαβε εντολή να σταματήσει να λαμβάνει τα δεδομένα των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου και να διαγράψει όσα έχει ήδη συλλέξει.

Δείτε επίσης: Predator spyware μόλυνε συσκευές Android χρησιμοποιώντας zero-days

Η εταιρεία όχι μόνο επιτρέπει την αναγνώριση αυτών των ατόμων, αλλά παρακολουθεί αποτελεσματικά τη συμπεριφορά τους και προσφέρει τις πληροφορίες ως εμπορική υπηρεσία. Αυτό είναι απαράδεκτο“, δήλωσε ο επίτροπος πληροφοριών, John Edwards.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO) ξεκίνησε μια κοινή έρευνα με την Αυστραλία σχετικά με την εταιρεία, το 2020. Πέρυσι, επέβαλε προκαταρκτικό πρόστιμο 17 εκατομμυρίων λιρών (21,4 εκατομμύρια δολάρια) κατά της Clearview AI. Τότε, το γραφείο σημείωσε ότι “η βάση δεδομένων της Clearview AI Inc είναι πιθανό να περιλαμβάνει τα δεδομένα ενός σημαντικού αριθμού ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο που μπορεί να έχουν συλλεχθεί χωρίς τη γνώση των ανθρώπων, από δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης“.

Τώρα, με την έκδοση οριστικής διαταγής, το ICO σημείωσε ότι η Clearview AI συγκέντρωσε παράνομα περισσότερες από 20 δισεκατομμύρια εικόνες προσώπου (κάποιες ανήκουν σε πολίτες της χώρας) για τη βάση δεδομένων της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπηρεσίες της Clearview AI είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος. “Αν και η Clearview AI δεν προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες της σε οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, η εταιρεία έχει πελάτες σε άλλες χώρες, επομένως εξακολουθεί να χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου“, ανέφερε το ICO.

Δείτε επίσης: Συνημμένα PDF αρχεία, με ενσωματωμένα έγγραφα Word, διανέμουν malware

Clearview AI πρόστιμο

Η εταιρεία πουλά μια εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον εξής τρόπο: γίνεται μεταφόρτωση της φωτογραφίας κάποιου και, στη συνέχεια, γίνεται προσπάθεια αναγνώρισης με βάση τη βάση δεδομένων της εταιρείας. Τα δεδομένα έχουν χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες δημόσιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα σχετικά με την τεχνολογία αυτή.

Μεγάλες εταιρείες, όπως το Twitter, η Google και το YouTube έχουν στείλει στην εταιρεία τα λεγόμενα cease-and-desist letters, ισχυριζόμενες ότι παραβιάζει τους όρους παροχής υπηρεσιών τους. Το Facebook έχει ζητήσει από την Clearview να σταματήσει να συλλέγει δεδομένα χρηστών από την πλατφόρμα.

Η Clearview AI έχει λάβει πολλά παράπονα από ομάδες υπεράσπισης του απορρήτου στην Ευρώπη και πριν από δύο μήνες έλαβε άλλο ένα πρόστιμο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από τις ρυθμιστικές αρχές της Ιταλίας. Η χώρα κατηγόρησε την εταιρεία για συλλογή δεδομένων Ιταλών πολιτών από social media και sites, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι η Clearview AI διέθετε παράνομα επεξεργασμένα δεδομένα γεωεντοπισμού, τα οποία παραβιάζουν τις βασικές αρχές του GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων).

Μάθετε περισσότερα: Ιταλία: Πρόστιμο στην Clearview AI για συλλογή δεδομένων πολιτών

Επιπλεόν, είναι η τέταρτη φορά που η εταιρεία λαμβάνει εντολή να διαγράψει εθνικά δεδομένα με αυτόν τον τρόπο, μετά από παρόμοιες εντολές και πρόστιμα που εκδόθηκαν στην Αυστραλία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η Clearview AI, όμως, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα μόνο στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, η ACLU μήνυσε την εταιρεία για παραβίαση των νόμων της πολιτείας του Illinois. Η εταιρεία διευθέτησε πρόσφατα αυτήν την αγωγή, συμφωνώντας να περιορίσει τη χρήση της βάσης δεδομένων της στο Illinois, αν και θα εξακολουθεί να την προμηθεύει σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και άλλες πολιτείες.

Πηγή: www.engadget.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS