ΑρχικήinetFake reviews: Η Trustpilot αφαίρεσε εκατομμύρια ψεύτικες κριτικές το 2021

Fake reviews: Η Trustpilot αφαίρεσε εκατομμύρια ψεύτικες κριτικές το 2021

H Trustpilot, μια γνωστή πλατφόρμα δημοσίευσης και εύρεσης κριτικών για επιχειρήσεις, αναγκάστηκε να αφαιρέσει εκατομμύρια καταχωρίσεις που υποβλήθηκαν το 2021, λόγω απάτης. Πρόκειται ουσιαστικά για ψεύτικες κριτικές (fake reviews), οι οποίες σύμφωνα με την ίδια την Trustpilot, αυξήθηκαν σε σύγκριση με το 2020.

Τα στοιχεία προέρχονται από το τελευταίο Transparency Report της Trustpilot. Δεν είναι σαφές ποιοι παράγοντες προκάλεσαν την αύξηση των καταργήσεων: περισσότερες κριτικές που δημοσιεύτηκαν πέρυσι, περισσότερες απάτες στον ιστότοπο ή πιο ακριβής εντοπισμός των fake reviews.

Δείτε επίσης: Χιλιάδες δημοφιλείς ιστότοποι συλλέγουν ότι πληκτρολογείτε

Trustpilot fake reviews

Η Trustpilot είπε ότι 1,8 εκατομμύρια από αυτές τις καταργήσεις κριτικών οφείλονται σε ανιχνεύσεις από τη δική της τεχνολογία (αύξηση 19% από το προηγούμενο έτος). Η εταιρεία έχει επενδύσει σε λογισμικά εντοπισμού απάτης για να απομακρύνει αποτελεσματικά τις ψεύτικες κριτικές. Το site εξέδωσε επίσης 121.048 προειδοποιήσεις το 2021 (τριπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το 2020).

Η εταιρεία συνηθίζει να τοποθετεί και προειδοποιητικά banners σε σελίδες προφίλ εταιρειών που δεν ακολουθούν τα κατάλληλα πρότυπα, ενώ επίσης ειδοποιεί τους καταναλωτές όταν έχει εντοπιστεί κακή χρήση στη σελίδα κλπ.

Η Trustpilot λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες όταν προσπαθεί να αξιολογήσει μια κριτική ως αληθινή ή ψεύτικη. Στα fake reviews, η Trustpilot εντάσσει κριτικές που αφήνει η ίδια η επιχείρηση στη σελίδα προφίλ της, κριτικές επί πληρωμή, περιεχόμενο που θεωρείται διαφημιστικό, επιβλαβές ή παράνομο ή κριτικές που δεν βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες. Η πλατφόρμα αφαιρεί, επίσης, κριτικές που δημοσιεύονται σε sites ανταγωνιστών με σκοπό τη δημιουργία χαμηλών αξιολογήσεων.

Δείτε επίσης: Apple iPhone 15: Θα έρθει με θύρα USB-C αντί για Lightning;

Η εμπιστοσύνη στις κριτικές παραμένει απολύτως κρίσιμη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές μπορούν να λαμβάνουν πιο σωστές αποφάσεις και οι επιχειρήσεις μπορούν να επιδείξουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν μια καλή εμπειρία πελατών“, υποστήριξε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Peter Muhlmann.

Οποιεσδήποτε προσπάθειες χειραγώγησης και υπονόμευσης της εμπιστοσύνης στην πλατφόρμα μας δεν μπορούν να γίνουν και δεν θα γίνουν ανεκτές… Κατά το τελευταίο έτος συνεχίσαμε να πραγματοποιούμε σημαντικές επενδύσεις και πρόοδο στις τεχνολογίες ανίχνευσης απάτης. Αυτό μας βοηθά να αναλαμβάνουμε ολοένα και πιο σίγουρη δράση ενάντια σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες“, είπε ακόμα, ενώ τόνισε: “Όπως δείχνει η έκθεσή μας, δεσμευόμαστε να εξοντώσουμε τους κακούς παράγοντες και να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της πλατφόρμας μας“.

Trustpilot ψεύτικες κριτικές

Από την άλλη μεριά, τα fake reviews στο διαδίκτυο είναι ένα πρόβλημα που αυξάνεται συνεχώς και η Trustpilot δεν θα μπορούσε να ξεφύγει.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ξεκίνησε την πρώτη της νομική αγωγή εναντίον μιας εταιρείας που κατηγορείται ότι ζητούσε ψεύτικες κριτικές για να ενισχύσει τη θέση της στο διαδίκτυο.

Δείτε επίσης: Πώς να ελέγξετε για ψεύτικες κριτικές προϊόντων σε Amazon και άλλα sites;

Λίγα λόγια για την Trustpilot

Η Trustpilot ιδρύθηκε το 2007 και είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που θέλει να φέρει κοντά επιχειρήσεις και καταναλωτές “για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και να εμπνεύσει τη συνεργασία” (όπως λέει και στο site της).

Το site φιλοξενεί κριτικές για να βοηθήσει τους καταναλωτές να ψωνίζουν με σιγουριά, ενώ και οι επιχειρήσεις μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες από αυτές τις κριτικές για να βελτιώσουν τις εμπειρίες που προσφέρουν.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS