ΑρχικήsecurityFacebook accounts Ουκρανών στρατιωτών έγιναν στόχος χάκερ

Facebook accounts Ουκρανών στρατιωτών έγιναν στόχος χάκερ

Μια ομάδα hacking προερχόμενη από τη Λευκορωσία προσπάθησε να χακάρει Facebook accounts Ουκρανών στρατιωτών και δημοσίευσε βίντεο από χακαρισμένους λογαριασμούς που καλούσαν τον ουκρανικό στρατό να παραδοθεί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση ασφαλείας από τη Meta (τη μητρική εταιρεία του Facebook).

Facebook accounts Ουκρανών

Δείτε επίσης: Σφάλμα στο Facebook News Feed εισάγει παραπληροφόρηση στις ροές των χρηστών

Η εκστρατεία hacking, που στο παρελθόν ονομαζόταν «Ghostwriter» από ερευνητές ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα γνωστή ως UNC1151, η οποία έχει συνδεθεί με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας σε έρευνα που διεξήγαγε η Mandiant. Μια ενημέρωση ασφαλείας του Φεβρουαρίου από τη Meta επισήμανε δραστηριότητα από τη λειτουργία Ghostwriter, αλλά μετά από αυτήν την ενημέρωση, η εταιρεία είπε ότι η ομάδα είχε προσπαθήσει να θέσει σε κίνδυνο «δεκάδες» ακόμη λογαριασμούς, αν και ήταν επιτυχής μόνο σε λίγες περιπτώσεις.

Όπου ήταν επιτυχείς, οι χάκερ πίσω από το Ghostwriter είχαν τη δυνατότητα να δημοσιεύσουν βίντεο που φαινόταν ότι προέρχονταν από παραβιασμένους λογαριασμούς, αλλά η Meta είπε ότι είχε αποκλείσει την περαιτέρω κοινή χρήση αυτών των βίντεο.

Η διάδοση πλαστών μηνυμάτων παράδοσης Ουκρανών στρατιωτών ήταν μια τακτική των χάκερ που παραβίασαν τηλεοπτικά δίκτυα στην Ουκρανία και εμφύτευαν ψευδείς αναφορές ότι παραδόθηκαν Ουκρανοί στρατιώτες. Αν και τέτοιες δηλώσεις μπορούν γρήγορα να διαψευστούν, οι ειδικοί έχουν αναφέρει ότι σκοπός τους είναι να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη των Ουκρανών στα μέσα ενημέρωσης συνολικά.

Δείτε επίσης: Android trojan έχει περάσει στο Play Store και κλέβει Facebook credentials

Οι λεπτομέρειες των τελευταίων hacks του Ghostwriter δημοσιεύθηκαν στην πρώτη δόση της τριμηνιαίας Έκθεσης Adversarial Threat Report της Meta, μια νέα προσφορά από την εταιρεία που βασίζεται σε μια παρόμοια έκθεση από τον Δεκέμβριο του 2021, η οποία λεπτομερώς αντιμετώπισε απειλές κατά τη διάρκεια αυτού του έτους. Ενώ η Meta είχε στο παρελθόν δημοσιεύσει τακτικές αναφορές για συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά στην πλατφόρμα, το εύρος της νέας αναφοράς απειλών είναι ευρύτερο και περιλαμβάνει επιχειρήσεις κατασκοπείας και άλλες αναδυόμενες απειλές, όπως εκστρατείες μαζικής αναφοράς περιεχομένου.

Facebook accounts Ουκρανών

Εκτός από τα hacks των Facebook accounts Ουκρανών στρατιωτών, η τελευταία έκθεση περιγράφει μια σειρά από άλλες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από φιλορώσους απειλητικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών μυστικής επιρροής εναντίον διαφόρων ουκρανικών στόχων. Σε μια περίπτωση που αναφέρεται στην έκθεση, η Meta ισχυρίζεται ότι μια ομάδα που συνδέεται με τη Λευκορωσική KGB προσπάθησε να οργανώσει μια εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της πολωνικής κυβέρνησης στη Βαρσοβία – ο λογαριασμός τέθηκε αμέσως σε κατάσταση εκτός σύνδεσης.

Δείτε επίσης: Το Facebook αφαίρεσε deepfake βίντεο του Volodymyr Zelenskyy

Αν και τέτοιες επιχειρήσεις ξένης επιρροής αποτελούν μερικές από τις πιο δραματικές λεπτομέρειες της έκθεσης, η Meta λέει ότι έχει δει μια άνοδο στις εκστρατείες επιρροής που διεξάγονται στο εσωτερικό από κατασταλτικές κυβερνήσεις εναντίον των πολιτών τους. Σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Facebook για παγκόσμιες υποθέσεις, Nick Clegg, είπε ότι οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Διαδικτύου πραγματικά έχουν ενταθεί.

Πηγή πληροφοριών: theverge.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS