ΑρχικήsecurityΣφάλμα στο Facebook News Feed εισάγει παραπληροφόρηση στις ροές των χρηστών

Σφάλμα στο Facebook News Feed εισάγει παραπληροφόρηση στις ροές των χρηστών

Ένα «σφάλμα» στον αλγόριθμο κατάταξης News Feed του Facebook εισάγει παραπληροφόρηση και άλλο επιβλαβές περιεχόμενο στις ροές ειδήσεων των χρηστών μεταξύ του περασμένου Οκτωβρίου και του Μαρτίου. Το σφάλμα έμεινε χωρίς επιδιόρθωση για μήνες και επηρέασε «έως και τις μισές προβολές των News Feed».

Δείτε επίσης: Πώς να κρύψετε την “ενεργή κατάσταση” στο Facebook Messenger;

Facebook News Feed

Το πρόβλημα επηρέασε τον αλγόριθμο News Feed του Facebook, ο οποίος αφαιρεί την παραπληροφόρηση καθώς και άλλο προβληματικό και «οριακό» περιεχόμενο. Όμως, το περασμένο φθινόπωρο, οι αναφορές για παραπληροφόρηση άρχισαν να αυξάνονται κατά «έως και 30 τοις εκατό». «Κατά τη διάρκεια της περιόδου σφαλμάτων, τα συστήματα του Facebook απέτυχαν να υποβιβάσουν σωστά το γυμνό, τη βία, ακόμη και τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, το κοινωνικό δίκτυο δεσμεύτηκε πρόσφατα να σταματήσει να προτείνει ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία», σύμφωνα με την έκθεση.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι μηχανικοί του Facebook προφανώς συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά αλλά δεν προχώρησαν σε κάποια επιδιόρθωση μέχρι τις 11 Μαρτίου επειδή οι μηχανικοί «δεν μπόρεσαν να βρουν τη βασική αιτία».

Δείτε ακόμα: Android trojan έχει περάσει στο Play Store και κλέβει Facebook credentials

Ακόμα κι αν οι αναρτήσεις έχουν ήδη επισημανθεί από τους ανεξάρτητους ελεγκτές γεγονότων του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης ως παραπληροφόρηση, το Facebook News Feed φέρεται να συνέχισε να ενισχύει τις απόψεις του.

παραπληροφόρηση

Το περιστατικό υπογραμμίζει πόσο περίπλοκοι και συχνά αδιαφανείς είναι οι αλγόριθμοι κατάταξης του Facebook ακόμη και για τους υπαλλήλους του. Η Whistleblower Frances Haugen υποστήριξε ότι ζητήματα όπως αυτό είναι απόδειξη ότι η εταιρεία πρέπει να κάνει τους αλγόριθμους της πιο διαφανείς στους εξωτερικούς ερευνητές ή ακόμη και να απομακρυνθεί εντελώς από την κατάταξη βάσει δέσμευσης.

Ο εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta, Joe Osborne, έχει ήδη επιβεβαιώσει το θέμα κατάταξης στο News Feed του.

Δείτε επίσης: Το Facebook αφαίρεσε deepfake βίντεο του Volodymyr Zelenskyy

Ο εκπρόσωπος του Meta είπε ότι το Facebook «εντόπισε ασυνέπειες στην υποβάθμιση σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις», αλλά είπε ότι «δεν είχε ουσιαστικό, μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις μετρήσεις μας».

Ωστόσο, το γεγονός ότι το Facebook άργησε τόσο πολύ να βρει μια διόρθωση, είναι πιθανό να ενισχύει τις εκκλήσεις προς την εταιρεία να αλλάξει την προσέγγισή της στην αλγοριθμική κατάταξη. Η εταιρεία επανέφερε πρόσφατα τη μη αλγοριθμική ροή του Instagram εν μέρει ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν οι συστάσεις της στους νεότερους χρήστες. Η Meta αντιμετωπίζει επίσης την πιθανότητα νομοθεσίας που θα ρυθμίζει αλγόριθμους όπως αυτός που χρησιμοποιείται στο News Feed.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS