ΑρχικήsecurityΗ Ευρώπη ψηφίζει για την πάταξη των ανώνυμων crypto μεταφορών

Η Ευρώπη ψηφίζει για την πάταξη των ανώνυμων crypto μεταφορών

Οι νομοθέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προωθήσει αυστηρότερους κανόνες που απαιτούν οι crypto μεταφορές να είναι ανιχνεύσιμες όπως ακριβώς είναι οι ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων.

Δείτε επίσης: Χάκερ έκλεψαν 625 εκατ. $ σε crypto από το δίκτυο Ronin

Για περισσότερα από 30 χρόνια, η ΕΕ αναπτύσσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ML) και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (TF) και τη διαχείριση των σχετικών κινδύνων. Η πρώτη οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLD1) εγκρίθηκε το 1991 και έκτοτε έχει υποστεί τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις (το 2001, το 2005 και το 2015) καθώς και ουσιαστικές τροποποιήσεις (το 2018). Παρά αυτές τις σταθερές βελτιώσεις, το υπάρχον πλαίσιο εξακολουθεί να υποφέρει από ορισμένες ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή σε μια σειρά εκθέσεων που αναλύουν την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του του καθεστώτος της ΕΕ για την καταπολέμηση της ξένης χρηματοδότησης. Στην ανακοίνωσή της του Ιουλίου 2019 που συνοδεύει αυτές τις εκθέσεις, ακολουθούμενη από μια σειρά από εξέχουσες περιπτώσεις υποτιθέμενης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αφορούν πιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις.

Οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες απαιτούν από τους παρόχους υπηρεσιών crypto να διατηρούν αρχεία ταυτοποίησης σχετικά με τον αποστολέα και τον παραλήπτη των crypto μεταφορών και να διαθέτουν τα αρχεία στις “αρμόδιες αρχές”.

Αποτελούν μέρος ενός πακέτου της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CFT) ως απάντηση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) για το AML/CTF που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Η EC ήθελε να απαγορεύσει τα ανώνυμα crypto wallets.

Οι MEPs νομοθέτες θέλουν η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) να δημιουργήσει ένα δημόσιο μητρώο παρόχων crypto που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παραβίασης των κανόνων AML/CTF, μαζί με έναν «κατάλογο παρόχων που δεν συμμορφώνονται».

Δείτε επίσης: Hackers κλέβουν cryptos από άλλους hackers προωθώντας ψεύτικα malware

«Πριν από τη διάθεση των crypto-assets στους δικαιούχους, οι πάροχοι θα πρέπει να επαληθεύσουν ότι η πηγή του asset δεν υπόκειται σε περιοριστικά μέτρα και ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», ανακοίνωσαν.

Οι ευρωβουλευτές από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) και την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) ψήφισαν την Πέμπτη επί του κειμένου της νομοθεσίας, με 93 ψήφους υπέρ και 14 κατά. Θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο.

«Οι παράνομες ροές σε crypto-assets περνάνε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητες σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό μέσο για τη διασφάλιση της ανωνυμίας», δήλωσε ο Ernest Urtasun, αντιπρόεδρος των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στην Ισπανία.

Ο Urtusan σημείωσε βασικές αλλαγές που έγιναν στην πρόταση της EC, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του ελάχιστου ορίου 1.000 € για την παρακολούθηση των τραπεζικών μεταφορών, επειδή οι εγκληματίες πραγματοποιούν crypto συναλλαγές με διαφορετικό τρόπο.

Επίσης, οι μεταφορές από και προς τα μη φιλοξενούμενα πορτοφόλια θα υπόκεινται σε κανόνες ιχνηλασιμότητας και αναφορές, ενώ οι πληροφορίες ταυτοποίησης θα πρέπει να επαληθεύονται.

Jasien, Poland, 18 February 2021: Golden bitcoin replica on computer circuit board. This file is cleaned and retouched.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο επικεφαλής νομικός διευθυντής της Coinbase, Paul Grewal, δήλωσε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν ήδη να παρακολουθούν και να ανιχνεύουν τις μεταφορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με προηγμένα εργαλεία ανάλυσης και είπε ότι τίποτα από αυτά δεν απαιτεί να ανατρέψει τις σταθερές προσδοκίες απορρήτου των κατόχων πορτοφολιών.

Δείτε επίσης: Η Coinbase μπλοκάρει 25.000 crypto addresses που συνδέονται με τη Ρωσία

Η Coinbase περιέγραψε την ψηφοφορία της ΕΕ ως «κρίσιμη» και ο Grewal προειδοποίησε: “Εάν εγκριθεί, αυτή η αναθεώρηση θα απελευθερώσει ένα ολόκληρο καθεστώς επιτήρησης σε ανταλλακτήρια όπως το Coinbase, θα καταπνίξει την καινοτομία και θα υπονομεύσει τα πορτοφόλια που φιλοξενούν οι ίδιοι τα άτομα για την ασφαλή προστασία των ψηφιακών τους περιουσιακών στοιχείων.”

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS