ΑρχικήsecurityΟυκρανοί coders: Μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ εργασίας και κυβερνοπολέμου

Ουκρανοί coders: Μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ εργασίας και κυβερνοπολέμου

Οι Ουκρανοί coders μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ της καθημερινής τους δουλειάς και του πολέμου στον κυβερνοχώρο με τη Ρωσία.

Δείτε επίσης: Google: Κινεζική ομάδα hacking στοχεύει την κυβέρνηση της Ουκρανίας

Ουκρανοί coders
Ουκρανοί coders: Μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ εργασίας και κυβερνοπολέμου

Πάνω από 311.000 άτομα έχουν ενταχθεί σε μια ομάδα που ονομάζεται “IT Army of Ukraine” στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram, όπου στοχεύονται ρωσικές εταιρείες/οργανισμοί. Αν και δεν είναι όλοι από την Ουκρανία, ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς είναι, σύμφωνα με μέλη της ομάδας που μίλησαν στο CNBC.

Ο Dave, ένας Ουκρανός software engineer, ο οποίος προτίμησε να αποκρύψει το επώνυμό του λόγω της φύσης των σχολίων του, είπε στο CNBC ότι η ομάδα βοήθησε στη διεξαγωγή πολλαπλών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εκτός των καθημερινών τους εργασιών από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Είπε ότι οι στόχοι περιλαμβάνουν ιστοσελίδες της ρωσικής κυβέρνησης, ρωσικές τράπεζες και ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

Κάθε φορά που μια λίστα στόχων κοινοποιείται στο κανάλι στο Telegram, ο Dave λέει ότι απλώς τους επικολλά σε ένα bot, το οποίο χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να δημιουργηθεί.

Δείτε επίσης: Η Ουκρανία προειδοποιεί για συνεχείς επιθέσεις από την ομάδα InvisiMole

Όταν ρωτήθηκε πόσο επιτυχημένες ήταν οι επιθέσεις, είπε ότι ήταν δύσκολο να πει κανείς αφού οι επιθέσεις πραγματοποιούνται από χιλιάδες ανθρώπους ταυτόχρονα. «Οι συνδυασμένες ενέργειες είναι σίγουρα επιτυχημένες», είπε.

Ο Dave είναι ένας από τους περίπου 30 Ουκρανούς που εργάζονται εξ αποστάσεως για μια εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας των ΗΠΑ. Η εταιρεία έχει κάνει την εργασία «εντελώς προαιρετική» για τους Ουκρανούς υπαλλήλους της.

Ο Oleksii, επικεφαλής της ομάδας διασφάλισης ποιότητας για μια εταιρεία λογισμικού στη Zaporizhzhia της Ουκρανίας, είπε στο CNBC ότι αυτός και οι συνάδελφοί του κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχίσουν να εργάζονται και να διατηρήσουν την οικονομία σε λειτουργία. Αλλά δεν είναι εύκολο.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Oleksii είπε ότι δεν δουλεύει (κατά μέσο όρο) περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα. «Σε στιγμές όπως αυτή, είναι δύσκολο να δοθεί προτεραιότητα στην επαγγελματική εργασία», είπε.

Εκτός από την κανονική του δουλειά, ο Oleksii προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον κυβερνοπόλεμο. «Ως εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής, ελπίζω ότι μπορώ να υπηρετήσω τη χώρα μου στην ψηφιακή πρώτη γραμμή, καθώς αυτός ο πόλεμος γίνεται και στον ψηφιακό κόσμο», είπε. «Σε καθημερινή βάση, βοηθώ να φτάσω σε διάφορους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς ιστότοπους και τους ζητώ να σταματήσουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία, να δημοσιεύουν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα κ.λπ.».

Ουκρανοί coders
Ουκρανοί coders: Μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ εργασίας και κυβερνοπολέμου

Στο στόχαστρο η Gazprom και η Sberbank

Ένας άλλος προγραμματιστής που ονομάζεται Anton είπε ότι συμμετείχε προσωπικά σε επίθεση DDoS στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom, καθώς και σε άλλους εναντίον της ρωσικής τράπεζας Sberbank και της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, ο Nikita, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας, είπε στο CNBC ότι βρίσκεται στο κανάλι Telegram του Στρατού Πληροφορικής της Ουκρανίας. Η εταιρεία του εργάζεται για πελάτες σε όλο τον κόσμο και το προσωπικό της συνέχισε να εργάζεται καθ' όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής. Κάνουν «penetration testing» και ελέγχουν τα συστήματα πληροφορικής για τρωτά σημεία.

Ο Nikita είπε στο CNBC ότι προσπαθούσε, μέσω υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων, να πει στους Ρώσους πολίτες τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία εν μέσω αυστηρών ελέγχων στα μέσα ενημέρωσης από τη Μόσχα. Είπε ότι ο ίδιος και η ομάδα του χάκερ δημοσιεύουν και στοιχεία ρωσικών πιστωτικών καρτών στο διαδίκτυο. «Δημοσιεύω περίπου 110.000 πιστωτικές κάρτες στα κανάλια του Telegram», είπε, προσθέτοντας ότι θέλει να προκαλέσει οικονομική ζημιά στη Ρωσία.

«Θέλουμε να πάνε στη Λίθινη Εποχή και είμαστε πολύ καλοί σε αυτό», είπε ο Nikita, προσθέτοντας ότι τώρα στοχεύουν ρωσικά βενζινάδικα με κυβερνοεπίθεση. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν μισεί όλους τους Ρώσους και είναι ευγνώμων στους Ρώσους που βοηθούν την Ουκρανία.

Δείτε επίσης: Ο αλγόριθμος TikTok κατευθύνει τους χρήστες σε fake news για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Υπουργός Ψηφιακών Υπηρεσιών της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov τον περασμένο μήνα προέτρεψε τον κόσμο να συμμετάσχει στο κανάλι, λέγοντας ότι η Ουκρανία συνεχίζει να μάχεται στο μέτωπο του κυβερνοχώρου.

Ο Yehor, ένας άλλος ειδικός στην τεχνολογία που εργάζεται για μια διεθνή εταιρεία κυβερνοασφάλειας εξ αποστάσεως από την Ουκρανία, συμμετέχει και αυτός στον κυβερνοπόλεμο.

«Προσπαθώ να αφιερώσω ίσο χρόνο για δουλειά και κυβερνοεπίθεση. Δυστυχώς, η οικογένειά μου δεν είναι μαζί μου, οπότε έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ότι συνήθως», πρόσθεσε.

Πηγή πληροφοριών: cnbc.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS