ΑρχικήinetΤο Facebook αφαίρεσε deepfake βίντεο του Volodymyr Zelenskyy

Το Facebook αφαίρεσε deepfake βίντεο του Volodymyr Zelenskyy

Το Facebook αφαίρεσε ένα deepfake βίντεο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy, που διαδόθηκε στην πλατφόρμα και τον έδειχνε να ζητά από τους ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν.

Facebook Zelenskyy deepfake

Ο Nathaniel Gleicher, στέλεχος της Meta (μητρικής του Facebook) δήλωσε: “Νωρίτερα σήμερα, οι ομάδες μας εντόπισαν και αφαίρεσαν ένα ψεύτικο βίντεο (deepfake) που έδειχνε τον Πρόεδρο Zelensky να κάνει μια δήλωση που δεν έκανε ποτέ“.

Δείτε επίσης: Το Slack αρχίζει να αναστέλλει λογαριασμούς στη Ρωσία

Εμφανίστηκε σε έναν φερόμενο παραβιασμένο ιστότοπο και στη συνέχεια άρχισε να εμφανίζεται στο Διαδίκτυο“.

Ο Gleicher είπε ότι οι ομάδες του Facebook έλεγξαν το εν λόγω βίντεο και προχώρησαν σε αφαίρεσή του “λόγω παραβίασης της πολιτικής κατά των παραπλανητικών, παραποιημένων media“. Η εταιρεία ειδοποίησε και άλλες πλατφόρμες για το deepfake βίντεο με τον Volodymyr Zelenskyy, ώστε να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες.

Το τροποποιημένο βίντεο κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ένα site που είχε παραβιαστεί και εξαπλώθηκε σε άλλους παραβιασμένους ειδησεογραφικούς ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένου του Segodnya.

Ο Πρόεδρος Zelenskyy αντέδρασε στην είδηση ​​του deepfake που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, ζητώντας από τα ρωσικά στρατεύματα να παραδοθούν και να πάνε σπίτι τους.

Δείτε επίσης: Facebook: Επιτρέπει προσωρινά τη ρητορική μίσους εναντίον της Ρωσίας

Αν μπορώ να πω σε κάποιον να καταθέσει τα όπλα, αυτός είναι ο ρωσικός στρατός“, είπε ο Zelenskyy. “Πηγαίνετε σπίτι. Γιατί εμείς είμαστε στο σπίτι μας. Υπερασπιζόμαστε τη γη μας, τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας“.

Το Ukrainian Stratcom Centre, το Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών και Ασφάλειας Πληροφοριών της χώρας, προειδοποίησε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει deepfake βίντεο.

Να ξέρετε – αυτό είναι ψεύτικο! Στόχος του είναι να αποπροσανατολίσει, να σπείρει πανικό, να προκαλέσει δυσπιστία στους πολίτες και να υποκινήσει τα στρατεύματά μας να υποχωρήσουν. Να είστε βέβαιοι – η Ουκρανία δεν θα συνθηκολογήσει“, ανέφερε η ουκρανική κυβερνητική υπηρεσία.

Το Facebook αφαίρεσε deepfake βίντεο του Volodymyr Zelenskyy

Το Facebook μπλόκαρε και λογαριασμούς που χρησιμοποιούνταν από την hacking ομάδα Ghostwriter που συνδέεται με τη Λευκορωσία. Οι hackers χρησιμοποιούσαν τους λογαριασμούς για να στοχεύουν Ουκρανούς αξιωματούχους και στρατιωτικό προσωπικό με σκοπό τη διάδοση βίντεο που απεικονίζουν Ουκρανούς στρατιώτες να παραδίδονται στη Ρωσία και τη διάδοση deepfakes.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Influencers και επιχειρήσεις σε απόγνωση λόγω ban στο Instagram

Επιπλέον, το Computer Emergency Response Team της Ουκρανίας (CERT-UA) παρατήρησε επιθέσεις spear-phishing που στόχευαν τους λογαριασμούς email του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού.

Η δημοσιοποίηση αυτού του deepfake βίντεο με τον Volodymyr Zelenskyy φαίνεται να είναι μέρος του “υβριδικού πολέμου” μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας. Λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, η Ουκρανία είχε πει ότι είναι στόχος “μαζικού κύματος υβριδικού πολέμου”.

Πηγή: Bleeping Computer

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS