Οι Ρώσοι στρέφονται σε ιδιωτικά, εικονικά δίκτυα με σκοπό να παρακάμψουν τους σταδιακά αυστηρότερους ελέγχους στο διαδίκτυο της χώρας από την κυβέρνηση, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Χρησιμοποιώντας VPN οι Ρώσοι χρήστες μπορούν να κρύψουν την ταυτότητα και την τοποθεσία τους στο διαδίκτυο έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους και υπηρεσίες αποφεύγοντας την λογοκρισία.
Σύμφωνα με στοιχεία από το SensorTower, οι 10 καλύτερες εφαρμογές VPN, στο App Store (της Apple) και στο Google Play Store της Ρωσίας, απέκτησαν συνολικά 6 εκατομμύρια λήψεις από τις 24 Φεβρουαρίου (την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία) έως τις 8 Μαρτίου. Το ποσοστό των λήψεων ήταν κατά 1.500% αυξημένο αν το συγκρίνουμε με τις λήψεις VPN των προηγούμενων 13 ημερών.
Παρόλο που οι πλατφόρμες των εταιρειών Facebook, Twitter και Google χρησιμοποιούνταν στην χώρα, το διαδίκτυο της Ρωσίας υπόκειται σε λογοκρισία εδώ και χρόνια. Αλλά ακόμα και οι μεγάλες πλατφόρμες λειτουργούν υπό την απειλή αποκλεισμού αν μεταδίδουν περιεχόμενο που θεωρείται επικριτικό για το Κρεμλίνο.
Δείτε επίσης: Netflix και TikTok αποσύρονται από τη Ρωσία
Mark Zuckerberg: Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Ο πρόεδρος Vladimir Putin πρόσφατα προσπάθησε να υποβάλει ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο. Το 2019, η Ρωσία θέσπισε έναν νόμο που αφορά το “sovereign internet” το οποίο δίνει στους υπόλοιπους εξουσιαστικούς φορείς τη δυνατότητα να αποσυνδέσουν το διαδίκτυο τους από τον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση ανέφερε ότι ο νόμος αυτός θα ενίσχυε την άμυνα της χώρας απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις.
Αυτή τη στιγμή ενώ η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται, η Ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει κι άλλο την πρόσβαση στις ξένες πλατφόρμες. Το Facebook της Meta αποκλείστηκε στις 4 Μαρτίου, ενώ η πρόσβαση στο Twitter είναι περιορισμένη. Μετά τον αποκλεισμό του Facebook η ζήτηση των VPN αυξήθηκε 10 φορές πάνω από τον μέσο όρο.
Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που βοηθούν τη Ρωσία
Σύμφωνα με το SensorTower οι λήψεις των VPN θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο αυξάνονται και οι περιορισμοί στο διαδίκτυο της χώρας. Προς το παρόν, τα marketplaces όπως το App Store και το Google Play εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο κοντινό μέλλον. Αναλυτικότερα η εταιρεία VPN Surfshark περιέγραψε ότι οι εβδομαδιαίες πωλήσεις της στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 3.500% από τις 24 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε στις 5 και 6 Μαρτίου, όταν δηλαδή αποκλείστηκε το Facebook. Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι στην Ρωσία αναζητούν τρόπους να αποφύγουν την κυβερνητική παρακολούθηση και τη λογοκρισία.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία του Twitter κυκλοφόρησε μια έκδοση της ιστοσελίδας της στο Tor, μια υπηρεσία που κρυπτογραφεί την κυκλοφορία του διαδικτύου. Έτσι μπορεί κανείς να καλύψει την ταυτότητα του στο διαδίκτυο και να αποτρέψει την λογοκρισία που του επιβάλλεται από την χώρα. Επιπρόσθετα, αφού η Ρωσία μπλοκάρει τις υπηρεσίες σταδιακά, υπάρχει ένας αυξανόμενος κατάλογος εταιρειών που αναστέλλουν τα operations τους στην χώρα.
Πηγή: cnbc.com