ΑρχικήinetΠλεονέκτημα του online shopping: Δεν σε κρίνει κανένας για το τι αγοράζεις

Πλεονέκτημα του online shopping: Δεν σε κρίνει κανένας για το τι αγοράζεις

Το Διαδίκτυο έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που ψωνίζουμε. Λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν το online shopping. Προτιμούν δηλαδή να αγοράζουν πράγματα μέσω Διαδικτύου αντί να επισκέπτονται τα φυσικά καταστήματα.

Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το online shopping έγινε ακόμα πιο δημοφιλές, αφού λόγω περιοριστικών μέτρων τα καταστήματα ήταν κλειστά.

Πλεονέκτημα του online shopping: Δεν σε κρίνει κανένας για το τι αγοράζεις

Ανεξάρτητα όμως από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τις διαδικτυακές αγορές στην καθημερινότητά τους.

Πάμε να δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του online shopping αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ψωνίζει κανείς με ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Δείτε επίσης: Τα καλύτερα gaming laptops για το 2022

Online shopping

Πλεονεκτήματα του online shopping

Ευκολία, άνεση και ταχύτητα

Η ευκολία είναι το μεγαλύτερο προνόμιο. Πώς αλλιώς θα μπορούσατε να ψωνίσετε άνετα τα μεσάνυχτα, ενώ φοράτε τις πιτζάμες σας; Δεν χρειάζεται να περιμένετε σε ουρές σε δοκιμαστήρια ή στα ταμεία και μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα δίνουν την ευκαιρία να ψωνίζουμε 24 ώρες το 24ωρο και οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας.

Καλύτερες τιμές και σύγκριση τιμών

Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς χαμηλές τιμές, αφού υπάρχουν πολλές επιλογές σε καταστήματα και κάποια από αυτά είναι πιο οικονομικά. Ταυτόχρονα, είναι πιο εύκολη η σύγκριση των τιμών και η εύρεση της καλύτερης προσφοράς, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι μερικά κλικ και όχι η επίσκεψη σε πολλά καταστήματα.

Επιπλέον, πολλά sites προσφέρουν εκπτωτικά κουπόνια.

Μεγαλύτερη ποικιλία

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε σχεδόν οτιδήποτε ψάχνετε, είτε σε αντικείμενο είτε σε brand. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Μπορείτε να ψάξετε παντού, ακόμα και σε καταστήματα άλλης περιοχής ή και άλλης χώρας για να βρείτε αυτό που θέλετε.

Το απόθεμα είναι άφθονο σε σχέση με τα φυσικά καταστήματα και έτσι μπορείτε σχεδόν πάντα να βρίσκετε το αντικείμενο, το μέγεθος ή το χρώμα που θέλετε.

Ορισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα δέχονται ακόμη και παραγγελίες για είδη που μπορεί να έχουν γίνει προσωρινά sold out αλλά στέλνονται μόλις έρθουν ξανά τα προϊόντα.

Περισσότερος έλεγχος στα έξοδα

Πολλές φορές, όταν επιλέγουμε συμβατικές αγορές, τείνουμε να ξοδεύουμε πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που είχαμε υπολογίσει. Επίσης, συχνά αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε αντικείμενα που δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε κάτι καλύτερο στο κατάστημα.

Κατά το online shopping, όμως, που έχουμε περισσότερες επιλογές, είναι πιο πιθανό να βρούμε αυτό ακριβώς που ζητάμε και μάλιστα σε καλύτερη τιμή.

Έτσι δεν ξοδεύουμε παραπάνω χρήματα και δεν συμβιβαζόμαστε με κάτι που δεν μας αρέσει πολύ.

Σύγκριση προϊόντων

Η σύγκριση και η έρευνα προϊόντων και των τιμών τους είναι πολύ πιο εύκολη στο διαδίκτυο, χάρη και στις κριτικές που μπορούμε να διαβάσουμε από άλλους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν που μας ενδιαφέρει.

Καμία πίεση

Συχνά, όταν βγαίνουμε για ψώνια, καταλήγουμε να αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά, αλλά το κάνουμε επειδή μπορεί να μας πίεσαν ή να μας επηρέασαν οι πωλητές. Στο διαδίκτυο επιλέγουμε μόνοι μας τι θέλουμε να αγοράσουμε χωρίς να παρεμβαίνει κανείς και να μας μπερδεύει.

Εύρεση μεταχειρισμένων αντικειμένων

Άλλο ένα θετικό στοιχείο είναι η δυνατότητα εύκολης εύρεσης μεταχειρισμένων αντικειμένων σε χαμηλές τιμές. Η αγορά στο Διαδίκτυο δίνει πρόσβαση σε λίστες παλαιών ή μεταχειρισμένων αντικειμένων σε προσιτές τιμές.

Επίσης, το διαδίκτυο είναι το κατάλληλο μέρος να βρείτε αντίκες, σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε.

Αγορά προϊόντων με διακριτικότητα

Πόσες φορές έχετε αισθανθεί άβολα μπροστά σε έναν ταμία, λόγω κάποιας αγοράς που κάνατε; Το να αγοράζετε εσώρουχα ή άλλα πολύ προσωπικά αντικείμενα μπορεί να σας φέρνει σε μια αμηχανία.

Όταν, όμως, κάνετε online shopping αυτό δεν σας απασχολεί πια, αφού το άτομο που θα ετοιμάσει την παραγγελία σας δεν ξέρει για ποιον προορίζεται.

Δείτε επίσης: Mac: Είναι ευάλωτα σε ιούς/malware; Χρειάζονται antivirus;

Μειονεκτήματα του online shopping

Αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Η συσκευασία των προϊόντων που παραλαμβάνουμε μετά από μια online αγορά, περιλαμβάνει συνήθως πολλές στρώσεις πλαστικού, ενώ και η μεταφορά των προϊόντων στην πόρτα μας, ειδικά αν έρχονται από μακριά, επιβαρύνει το περιβάλλον.

Προβλήματα και καθυστερήσεις αποστολής

Ακόμη και οι μεγαλύτερες και καλύτερες εταιρείες μεταφοράς και οι διαδικτυακοί λιανοπωλητές έχουν τις κακές τους μέρες. Επομένως δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε έγκαιρα την αγορά σας, εκτός και αν την παραλάβετε από ένα κατάστημα.

Επίσης, τα προϊόντα χάνονται, καταστρέφονται ή παραδίδονται σε λάθος διεύθυνση πιο συχνά από όσο φαντάζεστε.

Κίνδυνος απάτης

Όταν αγοράζετε κάτι διαδικτυακά, είστε υποχρεωμένοι να δώσετε κάποιες προσωπικές πληροφορίες ή και οικονομικά στοιχεία.

Δεδομένου ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι πολύ συχνές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσει κάποιος θύμα κλοπής τραπεζικών στοιχείων, phishing, κλοπή ταυτότητας κλπ.

Επίσης, είναι πιθανό να είναι ψεύτικο το site από το οποίο κάνατε την αγορά, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να στείλετε τα χρήματα στον πωλητή αλλά να μην λάβετε ποτέ την παραγγελία σας.

Έρευνα αγοράς χωρίς τέλος

Οι αγορές μέσω Διαδικτύου μπορούν να μετατραπούν σε έναν μαραθώνιο scrolling και κλικ και χωρίς να το καταλάβετε μπορεί να βρίσκεστε στο διαδίκτυο για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Σε όλους έχει συμβεί!

Δεν ξέρετε τι ακριβώς θα λάβετε

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με ένα διαδικτυακό κατάστημα, ένα brand ή ένα προϊόν, το online shopping μπορεί να σας απογοητεύσει και αυτό γιατί μπορεί να λάβετε κάτι άλλο από αυτό που περιμένατε.

Τα μεγέθη είναι συχνά ανακριβή. Δεν μπορείτε να προσδιορίσετε την υφή, το ύφασμα, την εφαρμογή, το κόψιμο, την ποιότητα, το βάρος ή την αντοχή κοιτάζοντας απλώς μια φωτογραφία.

Τα προϊόντα που έμοιαζαν υπέροχα στη φωτογραφία, μπορεί να έχουν πολύ κακή ποιότητα στην πραγματικότητα.

Επιστροφές προϊόντων ή χρημάτων

Ένα άλλο πρόβλημα μπορεί να είναι οι επιστροφές προϊόντων, οι οποίες συχνά είναι περίπλοκες.

Ορισμένοι πωλητές κάνουν τη διαδικασία σύντομη, άλλοι όμως μπορούν να δημιουργούν θέματα με την επιστροφή των εμπορευμάτων ή των χρημάτων. Πολλές φορές, δεν καλύπτουν τα έξοδα αποστολής.

Η συσκευασία, η αποστολή, η παρακολούθηση και η συμπλήρωση όλων των κατάλληλων εντύπων είναι μια ταλαιπωρία που μπορείτε να αποφύγετε εάν αγοράσετε ένα προϊόν πηγαίνοντας σε ένα φυσικό κατάστημα.

Περίπλοκα, μη φιλικά προς το χρήστη sites

Ορισμένα sites δεν βοηθούν το χρήστη να βρει εύκολα τα προϊόντα που θέλει. Μπορεί να μην προσφέρουν καλές ή ακριβείς περιγραφές των αγαθών ή να μην δίνουν λεπτομέρειες για το πώς γίνεται η αγορά ή επιστροφή προϊόντων κλπ.

Τέλος, μπορεί να απαιτούν εγγραφή στη λίστα αλληλογραφίας τους, καθιστώντας αδύνατη την απεγγραφή.

Απουσία υποστήριξης προς τους τοπικούς λιανοπωλητές

Το online shopping είναι βολικό, αλλά αν όλοι άρχιζαν να κάνουν τις αγορές τους μέσω Διαδικτύου, όλα τα τοπικά καταστήματα θα αναγκάζονταν να κλείσουν. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα έχαναν τη δουλειά τους και θα επηρεαζόταν αρνητικά η τοπική κοινωνία και οικονομία.

Αυτά ήταν μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του online shopping.

Ένα από τα μειονεκτήματα που αναφέραμε ήταν και ο κίνδυνος απάτης.

Δείτε επίσης: Τα καλύτερα parental control apps που κυκλοφορούν

Online shopping

Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να ψωνίζουμε με ασφάλεια στο διαδίκτυο:

Αγορές από αξιόπιστους λιανοπωλητές:

Είναι σημαντικό να ελέγχουμε καλά τα sites που επισκεπτόμαστε και να ψωνίζουμε από συγκεκριμένες σελίδες που έχουμε εξακριβώσει ότι είναι νόμιμες.

Οι κριτικές άλλων χρηστών μας βοηθούν να καταλάβουμε αν πηγαίνει κάτι λάθος, αλλά πρέπει να ελέγχουμε τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές και με άλλους τρόπους.

Προσοχή στις εκπληκτικές προσφορές!

Μια διαφήμιση στο Facebook ή το Instagram για προϊόντα σε εξαιρετικές τιμές ή για πλούσια δώρα πρέπει να αντιμετωπίζεται μια καχυποψία.

Θυμηθείτε, εάν μια προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε μάλλον δεν είναι αληθινή.

Συγκρίνετε τις τιμές πριν αγοράσετε. Οι ασυνήθιστα χαμηλές τιμές θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδι ότι ένα site έχει πιθανότατα δημιουργηθεί για να κλέψει τα προσωπικά στοιχεία ή χρήματα.

Αποφύγετε δημόσια δίκτυα Wi-Fi

Καλό είναι να αποφεύγετε τις αγορές μέσω ενός δημόσιου δικτύου Wi-Fi. Το δίκτυο μπορεί να έχει παραβιαστεί και να παρακολουθεί τη δραστηριότητα των χρηστών. Οι αγορές μέσω Διαδικτύου συνήθως απαιτούν να δώσετε πληροφορίες που θα ήθελε να αρπάξει ένας hacker.

Χρησιμοποιήστε ένα VPN

Εάν χρησιμοποιείτε ποτέ δημόσιο Wi-Fi, προστατέψτε τον εαυτό σας με ένα VPN, ώστε οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου να μην μπορούν να δουν τι κάνετε ή να υποκλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία.

Επιλέξτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης είναι σαν μια ασφαλής κλειδαριά που κρατά τους κλέφτες του κυβερνοχώρου έξω από τους λογαριασμούς στους οποίους αποθηκεύετε τα προσωπικά σας στοιχεία.

Προσοχή στα emails!

Ενδέχεται να λάβετε emails ή μηνύματα κειμένου που προσφέρουν εκπληκτικές ευκαιρίες ή υποστηρίζουν ότι υπήρξε πρόβλημα με μια παράδοση πακέτου.

Διαγράψτε ύποπτα μηνύματα από άγνωστους αποστολείς και μην κάνετε κλικ σε συνημμένα ή συνδέσμους, καθώς θα μπορούσαν να μολύνουν τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας με ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα.

Προσέξτε τι στοιχεία δίνετε

Όταν αγοράζετε κάτι από το διαδίκτυο, πρέπει να έχετε στο νου σας τι είδους στοιχεία χρειάζονται για να κάνετε την αγορά.

Αν το site ζητά πολύ προσωπικά στοιχεία, προκειμένου να ολοκληρώσει την παραγγελία, τότε κάτι πάει λάθος, οπότε σταματήστε αμέσως τη διαδικασία.

Επιλέξτε να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα

Εάν έχετε πιστωτική κάρτα, προτιμήστε να πληρώσετε online με αυτήν. Σε περίπτωση που πέσετε θύμα απάτης, είναι πιο εύκολο να αμφισβητήσετε τη συναλλαγή απ’ ό,τι εάν έχετε πληρώσει με χρεωστική κάρτα.

Το online shopping είναι μια τάση που σίγουρα θα συνεχιστεί παρόλο που η πανδημία εξασθενεί.

Επομένως, θα πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια!

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS