ΑρχικήinetΧάρτες Google: Ερευνητές παρακολούθησαν την εισβολή στην Ουκρανία

Χάρτες Google: Ερευνητές παρακολούθησαν την εισβολή στην Ουκρανία

Η Washington Post περιγράφει λεπτομερώς πώς μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε τους Χάρτες Google σε συνδυασμό με εικόνες ραντάρ, για να παρακολουθήσει την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων για την εισβολή στην Ουκρανία, προτού το ευρύ κοινό ενημερωθεί για την κατάσταση.

Δείτε επίσης: Google Maps: Με αυτή την λειτουργία θα αποφύγετε το πρόστιμο ορίου ταχύτητας

Όταν ο Dr. Jeffrey Lewis, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury της Καλιφόρνια, παρατήρησε ιδιαίτερη κίνηση στις 3:15 π.μ. κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ήξερε ότι δεν ήταν η τυπική συσσώρευση τις ώρες αιχμής. Ο Lewis και οι μαθητές του ανακάλυψαν το συμβάν στις 23 Φεβρουαρίου, λίγο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Αναγκάστηκαν να ελέγξουν τους Χάρτες Google μόνο αφού είδαν ρωσικά τανκς και άλλα στρατιωτικά οχήματα κοντά στην ίδια τοποθεσία σε μια εικόνα ραντάρ που τραβήχτηκε από την ομάδα παρατήρησης της Γης Capella Space.

«Τα παλιά χρόνια, βασιζόμασταν σε έναν δημοσιογράφο για να μας δείξει τι συνέβαινε στο έδαφος», είπε ο Lewis στην The Post. «Σήμερα, μπορείτε να ανοίξετε απλά τους Χάρτες Google και να δείτε ανθρώπους να φεύγουν από το Κίεβο».

Δείτε ακόμα: Bug των Google Maps στο Android Auto προκαλεί διακοπή λειτουργίας της πλοήγησης

Οι Χάρτες Google χρησιμοποιούν δεδομένα από κινητά σε πραγματικό χρόνο για την παρακολούθηση των συνθηκών κυκλοφορίας. Σε ένα νήμα στο Twitter, ο Lewis εικάζει ότι η βαριά κυκλοφορία που κατέγραψε η Google πιθανότατα δεν ήταν από Ρώσους στρατιώτες που είχαν μαζί τους τα κινητά τηλέφωνά τους, αλλά αντιθέτως καταγράφηκε από τα τηλέφωνα πολιτών που είχαν κολλήσει στα οδοφράγματα. Αφού τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να κατευθύνονται προς την Ουκρανία, η The Post σημειώνει ότι οι Χάρτες Google έδειξαν κλειστούς δρόμους στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, μαζί με ανασταλμένες υπηρεσίες του μετρό σε όλη την πόλη.

Η Post αναφέρει ότι δεν είναι σαφές εάν οι Χάρτες Google παρέχουν ειδοποιήσεις SOS – μια ειδοποίηση που προειδοποιεί τους χρήστες που βρίσκονται κοντά σε μεγάλες κρίσεις ή τις τοποθεσίες των καταφυγίων για βόμβες, σε ανθρώπους στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι Χάρτες Google εμφανίζουν πληροφορίες για σταθμούς του μετρό, ορισμένοι από τους οποίους χρησιμοποιούνται ως καταφύγια. Ο Damian Menscher, μηχανικός ασφαλείας της Google επισημαίνει στο Twitter ότι η χρήση των Χαρτών Google έχει εκτιναχθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Δείτε επίσης: Τα Google Maps δοκιμάζουν μια νέα κάτω γραμμή για ευκολότερη έρευνα

Οι Χάρτες Google φαίνεται να έχουν γίνει ένα απίθανο εργαλείο, τόσο για πολίτες και στρατιώτες στο έδαφος στην Ουκρανία, όσο και για ξένους που παρακολουθούν την κατάσταση και η έκθεση της Washington Post το υπογραμμίζει πραγματικά αυτό. Μαζί με την επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι στην Ουκρανία μπορούν να μεταδώσουν τις ιστορίες τους σε χιλιάδες, αν όχι σε εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο, παρέχοντας πληροφορίες, στις οποίες οι ξένοι θα είχαν συνήθως πρόσβαση μέσω των παραδοσιακών ειδησεογραφικών ειδήσεων.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS