ΑρχικήrapidalertΕνισχύστε την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο εν μέσω κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας προειδοποιεί Τράπεζα της...

Ενισχύστε την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο εν μέσω κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας προειδοποιεί Τράπεζα της Ελλάδος & Υπηρεσίες Ασφαλείας

Οι τράπεζες της ΕΕ καλούνται να ενισχύσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εν μέσω κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας

Ενισχύστε την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο εν μέσω κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας προειδοποιεί Τράπεζα της Ελλάδος & Υπηρεσίες Ασφαλείας
Ενισχύστε την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο εν μέσω κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας προειδοποιεί Τράπεζα της Ελλάδος & Υπηρεσίες Ασφαλείας

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του SecNews, ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ενημερώσει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας τόσο αναφορικά με τα συστήματα των Τραπεζών όσο και με την έκθεση συστημάτων στο διαδίκτυο (threat landscape). Αντίστοιχα στελέχη υπηρεσιών ασφάλειας επιφορτισμένες με το cyber security κρίσιμων υποδομών, φέρεται να έχουν ήδη ενημερώσει στελέχη πληροφορικής τόσο κυβερνητικών υπηρεσιών αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για αύξηση επιθέσεων το επόμενο διάστημα.

Οι τράπεζες σε όλη την ευρωζώνη καλούνται να αυξήσουν τις άμυνές τους στον κυβερνοχώρο, με τη ρυθμιστική αρχή να λέει ότι το θέμα θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

Δείτε Ακόμα: SecNews Whistleblowing: Η ασφαλής πλατφόρμα καταγγελιών του SecNews

Ενισχύστε την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο εν μέσω κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας προειδοποιεί Τράπεζα της Ελλάδος & Υπηρεσίες Ασφαλείας
Ενισχύστε την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο εν μέσω κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας προειδοποιεί Τράπεζα της Ελλάδος & Υπηρεσίες Ασφαλείας

Γιατί πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο εν μέσω κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέταξε τις τράπεζες να ενισχύσουν τις άμυνες στον κυβερνοχώρο εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων. Οι τράπεζες καλούνται να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλειά τους προκειμένου να αποφύγουν μια ακόμη κυβερνοκαταστροφή και να προστατευθούν από μια πιθανή κυβερνοεπίθεση σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι υψηλές.

Το Reuters ανέφερε την Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζει τις τράπεζες για μια κυβερνοεπίθεση που χρηματοδοτείται από τη Ρωσία. Ο Paul Enria, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΕΚΤ, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι “υπάρχει ανησυχία” σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις γενικά, χωρίς να διευκρινίσει. Οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες στη Ρωσία και την Ουκρανία, αν και τείνουν να είναι απομονωμένες και λιγότερο εξαρτημένες από την ξένη χρηματοδότηση, πρόσθεσε.

Δείτε Ακόμα: Ουκρανία – Υπουργείο Άμυνας, Στρατός και τράπεζες δέχονται DDoS επιθέσεις

Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική Ουκρανία, αλλά έχει μεταφέρει περίπου 130.000 στρατιώτες, άρματα μάχης, πυραύλους, ακόμη και προμήθειες φρέσκου αίματος στα σύνορα. Το Κρεμλίνο απαιτεί να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει ο οργανισμός να περιορίσει την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες στη Νέα Υόρκη έχουν τεθεί σε επιφυλακή για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει εκδίκηση για τις κυρώσεις.

Η Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ότι την Τρίτη σημειώθηκε DDoS attack εναντίον “ορισμένων πληροφοριακών πόρων της Ουκρανίας“. Στους στόχους που επλήγησαν περιλαμβάνονταν οι ιστότοποι του Υπουργείου Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς και οι Privatbank και Oschadbank.

Ενισχύστε την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο εν μέσω κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας προειδοποιεί Τράπεζα της Ελλάδος & Υπηρεσίες Ασφαλείας

Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι η Ρωσία δεν διαθέτει τα στρατεύματα για να οργανώσει μια επίθεση πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, αλλά ο στρατός της χώρας έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία και είναι γνωστό ότι έχει χρησιμοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις σε στρατιωτικές εκστρατείες στο παρελθόν.

Όσον αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων σήμερα, υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις εκτός από τη ρωσική ανάμειξη. Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι ένας άλλος παράγοντας που εκμεταλλεύεται την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή. Οι επιθέσεις DDoS, οι οποίες επιχειρούν να θέσουν εκτός λειτουργίας ιστότοπους ή δίκτυα κατακλύζοντας τον διακομιστή ιστού με traffic, δεν είναι ιδιαίτερα εξελιγμένες και είναι σχετικά εύκολο να μετριαστούν.

Δείτε Ακόμα: Κυβερνοεπίθεση σε Βουλή των Ελλήνων, Νοσοκομεία Σωτηρία και Ασκληπιείο

«Σε όλη την πελατειακή μας βάση, έχουμε δει θορυβώδεις κυβερνοεπιθέσεις όπως αυτή που χρησιμοποιούνται για να αποσπάσουν την προσοχή των ομάδων ασφαλείας, ενώ οι hackers παραμένουν μέσα στα ψηφιακά συστήματα, κλέβοντας ή αλλοιώνοντας ευαίσθητα δεδομένα, κλείνοντας κρίσιμα συστήματα ή απλά παραμένοντας αδρανείς μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Μένει να δούμε αν αυτό συμβαίνει εδώ», δήλωσε ο Fier.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί εδώ και καιρό κυβερνοεπιθέσεις για να αποκτήσει σημαντικά πλεονεκτήματα σε στρατηγικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης των εντάσεων με γειτονικές χώρες. Με την κατάσταση στην Ουκρανία να βρίσκεται σε οριακό σημείο, οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους είναι πιθανές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την τελευταία στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, στοχεύοντας πιο επιθετικά τους Ρώσους hackers και τις υπηρεσίες κατασκοπείας με οικονομικές κυρώσεις.

Η Ρωσία είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί κυβερνοεπιθέσεις ως μέρος της στρατηγικής της και τα αποτελέσματα αυτών των επιθέσεων μπορεί να είναι καταστροφικά. Οι τράπεζες, τα συστήματα υποδομής των ΗΠΑ και άλλα ζωτικά δίκτυα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για πιθανές επιθέσεις από τη Ρωσία και άλλους ξένους εχθρούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αυτές τις οντότητες με μία μόνο κυβερνοεπίθεση.

Δείτε Ακόμα: Hackers συνδυάζουν ransomware και DDoS επιθέσεις για να στοχεύσουν θύματα

Δεν είναι σαφές αν οι Distributed denial of service επιθέσεις (DDoS) προήλθαν από τη Ρωσία, αλλά οι επιθέσεις σηματοδότησαν μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στον κυβερνοχώρο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει την CISA να εφαρμόσει το σχέδιο αντιμετώπισης της “Φάσης 4”, το οποίο αφορά επιθέσεις που προκαλούνται από κρατικούς φορείς, σύμφωνα με το Politico.

Ενισχύστε την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο εν μέσω κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας προειδοποιεί Τράπεζα της Ελλάδος & Υπηρεσίες Ασφαλείας

Δυστυχώς, ακόμη και αν η αμερικανική κυβέρνηση λέει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει στις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά των βασικών συμφερόντων της, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο να το κάνει. Από την εποχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου το 1989, η Ρωσία έχει αναπτύξει τη φήμη ότι είναι σημαντικός παίκτης στον κόσμο των hacker και των κυβερνοεπιθέσεων – τόσο για επιθετικό όσο και για αμυντικό hacking.

Στην πραγματικότητα, πολλοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι σήμερα η Ρωσία είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την Κίνα, επειδή η Ρωσία διαθέτει άγνωστα επίπεδα χιλιάδων black-hat hackers που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Όσο κι αν ο πρόεδρος Biden θέλει να αποφύγει τη στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία, οι επιλογές του είναι περιορισμένες όταν πρόκειται για τον κυβερνοχώρο. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους και να ζητήσει τη βοήθειά τους για να εμποδίσει οποιεσδήποτε εξωτερικές ρωσικές απόπειρες παραβίασης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλων δυνητικά ευάλωτων στόχων τους.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS