ΑρχικήsecurityΟυκρανία: Λέει ότι είναι στόχος «μαζικού κύματος υβριδικού πολέμου»

Ουκρανία: Λέει ότι είναι στόχος «μαζικού κύματος υβριδικού πολέμου»

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SSU) δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα αποτελεί στόχο ενός συνεχιζόμενου «κύματος υβριδικού πολέμου», με σκοπό την δημιουργία άγχους και σύγχυσης στους πολίτες, που πηγάζει από την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στην ικανότητα του κράτους να τους υπερασπιστεί.

Ουκρανία

Δείτε επίσης: «Μαζική» επίθεση hacking έπληξε κυβερνητικά sites στην Ουκρανία

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει απόπειρες διασποράς πανικού, διάδοσης ψεύτικων πληροφοριών και διαστρέβλωσης της πραγματικής κατάστασης των πραγμάτων. Όλα αυτά σε συνδυασμό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμη τεράστιο κύμα υβριδικού πολέμου“, ανέφερε η SSU.

Η SSU πρόσθεσε ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλές τέτοιες απόπειρες, που συνδέονται με εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών και bot, που στοχεύουν τόσο τα κοινωνικά δίκτυα όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Για παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα, η ουκρανική κυβερνητική υπηρεσία ασφαλείας ανακάλυψε και σταμάτησε δύο botnets, που συνδέονταν με ρωσικές ειδικές υπηρεσίες και έλεγχαν 18.000 λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων.

Τα δύο botnets χρησιμοποιήθηκαν για τη διανομή ψεύτικων ειδήσεων που θα σκορπούσαν τον πανικό και θα έστελναν απειλές για βόμβες που είχαν σχεδιαστεί για να διαταράξουν τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Δείτε ακόμα: Gamaredon hacking group: Ρώσοι επιτίθενται στην Ουκρανία

Την 1η Φεβρουαρίου, η Ουκρανική Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης σε Υπολογιστές, προειδοποίησε επίσης για επιθέσεις κατά των ουκρανικών αρχών, τις οποίες συντόνιζε η ομάδα hacking Gamaredon, που προηγουμένως είχε συνδεθεί με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), από την ουκρανική ασφάλεια (SSU) και τις μυστικές υπηρεσίες (SBU).

υβριδικού πολέμου

Μια μέρα αργότερα, η SSU είπε ότι μπλόκαρε περισσότερες από 120 επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που στόχευαν τα συστήματα πληροφοριών των κρατικών ιδρυμάτων της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2022.

Η Microsoft είπε επίσης στις 4 Φεβρουαρίου ότι η Gamaredon είναι η ομάδα απειλής πίσω από ένα κύμα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” που στοχεύει ουκρανικές οντότητες και οργανισμούς που σχετίζονται με τις ουκρανικές υποθέσεις τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2021.

Ερευνητές ασφάλειας και απειλών του Redmond πρόσθεσαν ότι η συνεχιζόμενη εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας της Gamaredon συντονίζεται εκτός Κριμαίας, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση της SSU ότι αυτοί οι υποστηριζόμενοι από το κράτος χάκερ είναι αξιωματικοί της FSB της Κριμαίας που είναι γνωστό ότι τάχθηκαν στο πλευρό της ρωσικής κατοχής του 2014.

Δείτε επίσης: Microsoft: Καταστροφικό malware, που παρουσιάζεται σαν ransomware, στοχεύει την Ουκρανία

Ωστόσο, όπως επεσήμανε η Microsoft, η Gamaredon δεν συνδέεται με τις κυβερνοεπιθέσεις του Ιανουαρίου που στόχευαν τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις εταιρικές οντότητες της Ουκρανίας με καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό data-wiping μεταμφιεσμένο ως ransomware.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS