Ο «τεχνητός ήλιος» της Κίνας είναι πέντε φορές πιο καυτός από τον πραγματικό ήλιο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το μηχάνημα θα βοηθήσει να αξιοποιήσει τη δύναμη της πυρηνικής σύντηξης, η οποία θα φέρει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία «απεριόριστης καθαρής ενέργειας» μιμούμενοι τις αντιδράσεις που συμβαίνουν φυσικά μέσα στον ήλιο.
Δείτε επίσης: Ερευνητές ανέπτυξαν ένα προσαρμοστικό τρανζίστορ για μεγαλύτερη ευελιξία
Οι ερευνητές έχουν κάνει δοκιμές στο Experiential Advanced Superconducting Tokamak (EAST), μια εγκατάσταση αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης, για να κάνουν το βοηθητικό σύστημα θέρμανσης πιο «ζεστό» και «ανθεκτικό», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.
Η εγκατάσταση ονομάζεται «τεχνητός ήλιος» επειδή μιμείται την αντίδραση πυρηνικής σύντηξης που τροφοδοτεί τον πραγματικό ήλιο – ο οποίος χρησιμοποιεί υδρογόνο και αέρια δευτερίου ως καύσιμο.
Το Europa Clipper της NASA οδεύει στον Δία
Τεράστιος δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής πλησιάζει τη Γη
Apple: Παρακολουθεί παράνομα τους εργαζομένους;
Σχεδιασμένο και αναπτυγμένο από Κινέζους, το EAST χρησιμοποιείται από το 2006 από επιστήμονες από όλο τον κόσμο για τη διεξαγωγή πειραμάτων που σχετίζονται με τη σύντηξη.
Αλλά το project μόλις έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο.
Οι ερευνητές κατάφεραν να τρέξουν τον «τεχνητό ήλιο» στους 70 εκατομμύρια βαθμούς για 1.056 δευτερόλεπτα ή 17 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα, αναφέρει η South China Morning Post.
Ο πραγματικός ήλιος φτάνει θερμοκρασίες περίπου 15 εκατομμυρίων βαθμών στον πυρήνα του.
Περισσότεροι από 10.000 Κινέζοι και ξένοι επιστημονικοί ερευνητές έχουν συνεργαστεί για να ζωντανέψουν τον «τεχνητό ήλιο».
Το EAST αξιοποιεί εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για να βράσει ισότοπα υδρογόνου σε πλάσμα, συντήκοντάς τα μεταξύ τους και απελευθερώνοντας ενέργεια.
Δείτε επίσης: Αν μπορούσατε να προβλέψετε τον θάνατο σας, θα το θέλατε;
Η Κίνα έχει ήδη δαπανήσει περίπου 701 εκατομμύρια λίρες (για το έργο.
Το τελευταίο πείραμα, που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο.
Τον Μάιο, το EAST πέτυχε άλλο ένα ορόσημο, τρέχοντας σε θερμοκρασία πλάσματος –ή θερμού αερίου– 120 εκατομμυρίων βαθμών για 101 δευτερόλεπτα.
Ο Song Yuntao, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος στο Ινστιτούτο Φυσικής Επιστήμης Hefei, είπε ότι ελπίζει να παράγει ενέργεια μέχρι το 2040.
Δείτε επίσης: Άνδρας με παράλυση έγραψε και δημοσίευσε tweet μόνο με τη σκέψη του
Οι δύο κύριες προκλήσεις είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας πάνω από 100 εκατομμύρια βαθμούς και η λειτουργία σε σταθερό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρει το Xinhua.
Πηγή πληροφοριών: nypost.com