ΑρχικήsecurityΜπορούν να συνυπάρξουν διαδικτυακή ασφάλεια και κρυπτογράφηση end-to-end;

Μπορούν να συνυπάρξουν διαδικτυακή ασφάλεια και κρυπτογράφηση end-to-end;

Παρά τις πρόσφατες διαμάχες, η κρυπτογράφηση end-to-end μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ασφάλεια των χρηστών, με ορισμένα πρόσθετα μέτρα για τον μετριασμό των πιθανών βλαβών που μπορεί να προκύψουν από την τεχνολογία προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

κρυπτογράφηση end-to-end

Δείτε επίσης: Microsoft Teams: Κλήσεις και βίντεο-κλήσεις προστατεύονται με end-to-end κρυπτογράφηση

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO), ένας ανεξάρτητος φορέας που επιβλέπει τα δικαιώματα πληροφοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσίευσε τα αποτελέσματα των αρχικών συζητήσεων που διεξήχθησαν για την κρυπτογράφηση end-to-end (E2EE), υπό το φως μιας πολυετούς συζήτησης που έχει διχάσει κυβερνήσεις, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ομάδες ακτιβιστών για την ελευθερία του λόγου.

Το E2EE θεωρείται εδώ και καιρό ως ένας τρόπος προστασίας του διαδικτυακού απορρήτου των χρηστών, κρυπτογραφώντας το περιεχόμενο στα κανάλια επικοινωνίας, έτσι ώστε μόνο ο αποστολέας ή ο παραλήπτης να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες. Αυτό αποτρέπει οποιοδήποτε τρίτο μέρος από την πρόσβαση στα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του παρόχου της πλατφόρμας ή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Η μέθοδος είναι μια από τις πιο αξιόπιστες προσεγγίσεις για την προστασία των δεδομένων και θεωρείται όλο και περισσότερο ως χρυσό πρότυπο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ταυτόχρονα, οι χρήστες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις συνέπειες της ανταλλαγής δεδομένων στο διαδίκτυο: το ICO διαπίστωσε σε μια έρευνα για παράδειγμα, ότι το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί απαραίτητη την προστασία των προσωπικών τους στοιχείων.

Για να κερδίσουν λοιπόν την εμπιστοσύνη του κοινού, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στρέφονται στο E2EE. Το Facebook δοκιμάζει την τεχνολογία στις Μυστικές Συνομιλίες του Messenger, ενώ το Zoom κυκλοφόρησε το E2EE για όλες τις βιντεοσυναντήσεις πέρυσι.

Δείτε ακόμα: Facebook Messenger: End-to-end encryption σε φωνητικές και βίντεο κλήσεις

Η έκθεση έρχεται μετά από πρόσφατες συζητήσεις γύρω από την E2EE, στις οποίες ορισμένες κυβερνήσεις – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου – υποστήριξαν ότι, αν και είναι το κλειδί για την προστασία του απορρήτου των χρηστών, η τεχνολογία ανοίγει επίσης την πόρτα για την πραγματοποίηση επιβλαβών δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο χωρίς τον κίνδυνο να ανακαλυφθούν.

ασφάλεια

Αποτρέποντας τρίτα μέρη από τον έλεγχο περιεχομένου, η E2EE μπορεί να δημιουργήσει αποτελεσματικά ένα ασφαλές λιμάνι για εγκληματική δραστηριότητα, καθώς ακόμη και οι πάροχοι δεν μπορούν να σαρώσουν δεδομένα για να εντοπίσουν και να ανταποκριθούν σε παραβιάσεις των όρων παροχής υπηρεσιών τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τρομοκρατική προπαγάνδα, βίαια εγκλήματα και σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών.

Οι εκκλήσεις από τις κυβερνήσεις να σταματήσει να συμβαίνει αυτό έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι για παράδειγμα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε μια δήλωση καλώντας τις εταιρείες τεχνολογίας να εφαρμόσουν κρυπτογράφηση με τρόπο που να επιτρέπει στις εταιρείες να ενεργούν κατά του παράνομου περιεχομένου, αλλά και να επιτρέπουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο σε αναγνώσιμη μορφή όταν τους χορηγείται η κατάλληλη εξουσιοδότηση.

Δείτε επίσης: WhatsApp iOS, Android: Chat backups με end-to-end κρυπτογράφηση-Πώς να τα ενεργοποιήσετε;

Μια τεχνολογία που φαίνεται να εξισορροπεί και τις δύο πλευρές του επιχειρήματος E2EE είναι η ομομορφική κρυπτογράφηση, η οποία επιτρέπει την εκτέλεση υπολογισμών σε κρυπτογραφημένα δεδομένα χωρίς πρώτα να τα αποκρυπτογραφήσει, αν και θα χρειαστεί πολύ περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη προτού η προσέγγιση θεωρηθεί βιώσιμη λύση.

Παραμένει ότι πολλά από αυτά τα εργαλεία μόλις αναδύονται. Αν και το ICO είναι βέβαιο ότι οι τεχνολογίες θα εξελιχθούν, ο οργανισμός συνέστησε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εργαλείων, που μπορούν να επιτρέπουν την πρόσβαση σε ιδιωτικό περιεχόμενο χωρίς να παραβιάζονται τα πρότυπα κρυπτογράφησης.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS