Η Αυστραλία θέλει να υποχρεώσει τις social media εταιρείες να έχουν γονική συγκατάθεση για να χρησιμοποιήσουν δεδομένα παιδιών κάτω των 16 ετών. Επομένως, οι εταιρείες θα πρέπει να ελέγχουν αυστηρά τις ηλικίες των χρηστών τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει προταθεί, θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και 10 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (7,5 εκατομμύρια δολάρια) για πλατφόρμες Διαδικτύου που δεν συμμορφώνονται.
Δείτε επίσης: YouTube: Δέχτηκε αγωγή για βίντεο κακοποίησης ζώων
Οι social media εταιρείες στις οποίες αναφέρεται το νομοσχέδιο, περιλαμβάνουν πλατφόρμες, όπως το Facebook, φόρουμ όπως το Reddit, εφαρμογές γνωριμιών για smartphone, όπως το Bumble, αλλά και εφαρμογές επικοινωνίας όπως το WhatsApp και το Zoom και gaming πλατφόρμες. Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καθορίσουν τις ηλικίες των χρηστών και να δώσουν προτεραιότητα στο συμφέρον των παιδιών κατά τη συλλογή δεδομένων, σύμφωνα με το Online Privacy Bill.
Οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες θα καταστήσουν την Αυστραλία μια από τις πιο αυστηρές χώρες όσον αφορά στους ελέγχους ηλικίας για τη χρήση των social media. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι στο ίδιο πλαίσιο με τις προσπάθειες καταπολέμησης της εξουσίας των Big Tech και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της διαδικτυακής παραπληροφόρησης.
Το Europa Clipper της NASA οδεύει στον Δία
Τεράστιος δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής πλησιάζει τη Γη
Apple: Παρακολουθεί παράνομα τους εργαζομένους;
Δείτε επίσης: Φυλακίζεται άνδρας που ζητούσε σεξουαλικό υλικό από παιδιά μέσω social media
Οι εταιρείες θα χρειάζονται γονική συναίνεση για να να χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τα δεδομένα των παιδιών.
“Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα και το απόρρητο των Αυστραλών θα προστατεύονται και θα αντιμετωπίζονται με προσοχή“, δήλωσε η γενική εισαγγελέας Michaelia Cash.
“Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αναφέρει ότι αυτές οι εταιρείες θα τιμωρηθούν βαριά εάν δεν πληρούν αυτό το πρότυπο“, πρόσθεσε.
Δείτε επίσης: Apple: Οι αλλαγές απορρήτου προωθούν τις δικές της διαφημίσεις
Οι μεγάλες social media εταιρείες έχουν δεχτεί πολλή κριτική σχετικά με την επιρροή τους στα παιδιά και τους εφήβους. Σε χειρότερη θέση βρίσκεται το Facebook, αφού πριν λίγο καιρό, μια πρώην υπάλληλος έδωσε στα media εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που επιβεβαίωναν ότι το Instagram βλάπτει την ψυχική υγεία των εφήβων και κυρίως των κοριτσιών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός στο τμήμα Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης Αυτοκτονιών, David Coleman, δήλωσε ότι “η διαρροή της εσωτερικής έρευνας του Facebook καταδεικνύει τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι social media πλατφόρμες στην εικόνα του σώματος και στην ψυχική υγεία των νέων“.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η επιτροπή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής (Office of the Australian Information Commissioner) θα έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και να επιβάλει πρόστιμα 10 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας στις social media εταιρείες που δεν συμμορφώνονται.
Πηγή: CNN International