Το Facebook ρίχνει πολύ χρόνο και χρήμα στην επαυξημένη πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής των δικών του γυαλιών AR με Ray-Ban. Αυτή τη στιγμή, αυτά τα gadget μπορούν να καταγράφουν και να μοιράζονται εικόνες, αλλά σε τι πιστεύει η εταιρεία ότι θα χρησιμοποιηθούν τέτοιες συσκευές στο μέλλον;
Δείτε επίσης: Το Facebook προσπαθεί να μειώσει τις διαρροές εσωτερικών δεδομένων
Δείτε επίσης: Έρευνα: Μεγάλο ποσοστό Καναδών έχει αρνητική άποψη για το Facebook
Ένα νέο ερευνητικό έργο με επικεφαλή την ομάδα AI του Facebook υποδηλώνει το εύρος των φιλοδοξιών της εταιρείας. Φαντάζεται συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που αναλύουν συνεχώς τη ζωή των ανθρώπων χρησιμοποιώντας βίντεο που καταγράφουν τι βλέπουν, κάνουν και ακούν για να τους βοηθήσουν στις καθημερινές εργασίες. Οι ερευνητές του Facebook περιέγραψαν μια σειρά δεξιοτήτων που θέλει να αναπτύξουν αυτά τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της «επεισοδιακής μνήμης» (απάντηση σε ερωτήσεις όπως «πού άφησα τα κλειδιά μου;») και «οπτικοακουστική διαρρύθμιση» (θύμηση του ποιος είπε τι πότε).
Οι κομήτες έπαιξαν «μείζονα» ρόλο για τη ζωή στη Γη
Πεντάγωνο: Τι συμβαίνει με τα μυστήρια drones στο New Jersey
RT-G Robot: Νέα Εποχή στην Καταπολέμηση Εγκλήματος
Αυτή τη στιγμή, οι εργασίες που περιγράφονται παραπάνω δεν μπορούν να επιτευχθούν αξιόπιστα από κανένα σύστημα AI και το Facebook τονίζει ότι πρόκειται για ερευνητικό έργο και όχι για εμπορική ανάπτυξη. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η εταιρεία βλέπει τη λειτουργικότητα όπως αυτές ως το μέλλον του AR computing. «Σίγουρα, σκεπτόμενοι την επαυξημένη πραγματικότητα και τι θα θέλαμε να μπορούμε να κάνουμε με αυτήν, υπάρχουν πιθανότητες να αξιοποιήσουμε τέτοιου είδους έρευνα», δήλωσε στο The Verge η επιστήμονας του Facebook AI, Kristen Grauman.
Τέτοιες φιλοδοξίες έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ιδιωτικότητα. Οι ειδικοί απορρήτου ανησυχούν ήδη για το πώς τα γυαλιά AR του Facebook επιτρέπουν στους χρήστες να καταγράφουν κρυφά μέλη του κοινού. Τέτοιες ανησυχίες θα επιδεινωθούν μόνο εάν οι μελλοντικές εκδόσεις του hardware όχι μόνο καταγράφουν πλάνα, αλλά αναλύουν και μεταγράφουν, μετατρέποντας τους χρήστες σε μηχανήματα παρακολούθησης.
Δείτε επίσης: Facebook Whistleblower: Η Frances Haugen θα καταθέσει στην Ευρώπη
Το όνομα του ερευνητικού έργου του Facebook είναι Ego4D, το οποίο αναφέρεται στην ανάλυση βίντεο πρώτου προσώπου ή «εγωκεντρικού». Αποτελείται από δύο κύρια συστατικά: ένα ανοιχτό σύνολο δεδομένων ενός εγωκεντρικού βίντεο και μια σειρά από benchmarks που το Facebook πιστεύει ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.
Το σύνολο δεδομένων είναι το μεγαλύτερο στο είδος του που δημιουργήθηκε ποτέ και το Facebook συνεργάστηκε με 13 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο για τη συλλογή των δεδομένων. Συνολικά, περίπου 3.205 ώρες βίντεο καταγράφηκαν από 855 συμμετέχοντες που ζούσαν σε εννέα διαφορετικές χώρες. Τα πανεπιστήμια και όχι το Facebook ήταν υπεύθυνα για τη συλλογή των δεδομένων. Οι συμμετέχοντες, μερικοί από τους οποίους πληρώνονταν, φορούσαν κάμερες GoPro και γυαλιά AR για να καταγράφουν βίντεο από την χωρίς σενάριο δραστηριότητα τους. Αυτό κυμαίνεται από οικοδομικές εργασίες μέχρι ψήσιμο μέχρι παιχνίδι με κατοικίδια ζώα και συναναστροφή με φίλους. Όλα τα πλάνα προσαρμόστηκαν από τα πανεπιστήμια, τα οποία περιλάμβαναν το θάμπωμα των προσώπων των παρευρισκομένων και την αφαίρεση τυχόν προσωπικών στοιχείων ταυτοποίησης.
Πηγή πληροφοριών: theverge.com