Emirates Mars Mission: Τον Φεβρουάριο του 2021, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν τη δική τους αποστολή στον Άρη και έχει ήδη φέρει ορισμένα ενδιαφέροντα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ατμόσφαιρα κόκκινου πλανήτη και τις καιρικές συνθήκες του.
Δείτε επίσης: NASA Perseverance: Εικόνες αποκαλύπτουν στοιχεία για αρχαία λίμνη στον Άρη
Με την ονομασία “Hope“, το διαστημόπλοιο που έχουν στείλει τα Εμιράτα, βρίσκεται σε σχετικά υψηλή τροχιά, αλλά το υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια του Άρη ποικίλλει από 20.000 έως 43.000 χιλιόμετρα. Αυτό επιτρέπει στο διαστημόπλοιο να βλέπει ένα ολόκληρο ημισφαίριο. Το Hope χρησιμοποιεί τα διάφορα εργαλεία του για να συλλέξει δεδομένα σχετικά με την ατμόσφαιρα του Άρη και τις καιρικές συνθήκες που προκύπτουν.
Το project στον Άρη χρηματοδοτήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το διαστημόπλοιο κατασκευάστηκε σε συνεργασία με πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του University of Colorado Boulder. Ο στόχος ήταν να εμπνεύσει τον νεαρό πληθυσμό των Εμιράτων να συνεχίσει την εκπαίδευση στα μαθηματικά και τις επιστήμες.
H Newpark Resources χτυπήθηκε από Ransomware
Πρόστιμο ΜΕΤΑ: Παράνομη Συλλογή Δεδομένων στην Νότια Κορέα
Έργο τέχνης του ρομπότ Ai-Da πωλήθηκε για $ 1,3 εκατ.
Δείτε επίσης: NASA: Οι «ηφαιστειακές εκρήξεις» στον Άρη μπορούν να κρύψουν τον Ήλιο
Επιπλέον, ένας στόχος της αποστολής είναι η κοινή χρήση των δεδομένων με όλους. Έτσι, η αποστολή άνοιξε πρόσφατα ένα science data portal. Οποιοσδήποτε μπορεί να εγγραφεί για να αποκτήσει πρόσβαση σε εικόνες και δεδομένα που συλλέχθηκαν από το διαστημόπλοιο στο παρελθόν, με νέα σύνολα δεδομένων να κυκλοφορούν κάθε τρεις μήνες. Το διαστημόπλοιο θα βρίσκεται σε τροχιά για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Ωστόσο, το Hope έχει ήδη κάνει μερικές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις. Το διαστημόπλοιο παρακολουθεί και αναλύει την ατμόσφαιρα του Άρη και κυρίως την κατανομή του οξυγόνου. Η ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, και ενώ οι επιστήμονες περίμεναν μια σχετικά ομοιόμορφη κατανομή του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, το διαστημόπλοιο έχει παρατηρήσει αρκετές διαφοροποιήσεις. Παρόμοιες διαφοροποιήσεις παρατηρήθηκαν και στο μονοξείδιο του άνθρακα.
Οι επιστήμονες εργάζονται τώρα για να κατανοήσουν αυτές τις παραλλαγές, οι οποίες δεν ταιριάζουν απόλυτα στα σημερινά μοντέλα της ατμόσφαιρας του Άρη.
Δείτε επίσης: Ο πλανήτης Άρης είναι πολύ μικρός για να μπορεί να συγκρατήσει το νερό
Τα Εμιράτα παρακολουθούν μέσω του Hope και τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια του Άρη, λειτουργώντας σαν να είναι ο πρώτος δορυφόρος καιρού σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη. Καθώς οι επιστήμονες θέλουν να στείλουν σύντομα έναν άνθρωπο στον Άρη, πρέπει να εξεταστούν πολλά πράγματα. Μεταξύ αυτών και οι καιρικές συνθήκες.
Μετά την επιτυχία της αποστολής στον Άρη, η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΑΕ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει έναν ακόμη πιο φιλόδοξο project, κατά το οποίο θα σταλεί διαστημόπλοιο στην Αφροδίτη στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία. Εκεί, το διαστημόπλοιο θα παρατηρήσει έως και επτά αστεροειδείς, πριν επιχειρήσει προσεδάφιση σε έναν από αυτούς, το 2033.
Πηγή: Ars Technica