ΑρχικήsecurityAmazon Astro: Οι ειδικοί ανησυχούν ότι υπάρχουν θέματα ασφάλειας

Amazon Astro: Οι ειδικοί ανησυχούν ότι υπάρχουν θέματα ασφάλειας

Το νέο ρομπότ της Amazon έχει σχεδιαστεί για να περιτρυγυρνά στο σπίτι σας και υπόσχεται να κάνει τα πάντα. Με το όνομα Astro, το bot θα παρακολουθεί ένα ηλικιωμένο μέλος της οικογένειας και θα σας προειδοποιεί εάν ξεχάσατε καταλάθος την σόμπα ανοιχτή.

Amazon Astro

Δείτε επίσης: Amazon Prime: Τα μέλη θα στέλνουν δώρα με αριθμό τηλεφώνου ή email

Με μεγάλα στρογγυλά μάτια που αναβοσβήνουν, το Astro θυμίζει το Wall-E της Pixar και εξίσου χαριτωμένο. Αλλά οι ειδικοί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής λένε ότι οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα μάτια μπορεί να μην είναι αληθινά, αλλά θα παρακολουθούν πάντα.

“Ένας από τους μεγάλους φόβους μου για αυτό το νέο κύμα τεχνολογίας που έχει εξαπολύσει η Amazon αυτή την εβδομάδα είναι ότι θα παρουσιάσει μεγαλύτερη συλλογή δεδομένων σε πλήρη κλίμακα”, λέει ο Matthew Guariglia, αναλυτής πολιτικής για το ίδρυμα Electronic Frontier. “Ποιος ξέρει τι δεδομένα θα μπορούσε να συλλέξει η εταιρεία από ένα ρομπότ που ταξιδεύει στο σπίτι σας;”

Η Amazon ολοκλήρωσε το ρομπότ Astro την Τρίτη. Το ρομπότ, διαθέσιμο μόνο με πρόσκληση προς το παρόν, κοστίζει 1.000 δολάρια. Η τιμή θα ανέβει στα 1.450 δολάρια όταν κυκλοφορήσει ευρύτερα.

Η Amazon λέει ότι το ρομπότ έξυπνου σπιτιού, ένα είδος κινούμενης Alexa, μπορεί να παρακολουθεί την ασφάλεια, να παρακολουθεί τα νεαρά μέλη της οικογένειας και να είναι εκεί για ό, τι μπορεί να χρειαστείτε σε σχέση με την Alexa, όπως ο φωνητικός έλεγχος των φώτων σας. Το bot λειτουργεί μέσω μιας εφαρμογής που λαμβάνει και ειδοποιήσεις του Astro. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται και για την οδήγηση του bot αλλά και για να δει τι βλέπει.

Δείτε επίσης: Astro: Μάθετε τα πάντα για το πρώτο home robot της Amazon

Ενώ το Astro χρησιμεύει για να δοκιμάσουμε αν θέλουμε τα ρομπότ να κυκλοφορούν στα σπίτια μας, είναι και ένα παράδειγμα ενός προϊόντος από την Amazon που εκτείνεται στα όρια της ιδιωτικής ζωής και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αυξημένης επιτήρησης. Δεν είναι καν το πρώτο προϊόν της Amazon που σχεδιάστηκε για να μετακινείται στο σπίτι σας. Πέρυσι, η γιγαντιαία εταιρεία αποκάλυψε το Always Home Cam, μια ιπτάμενη κάμερα ασφαλείας Ring.

Ο Guariglia λέει ότι με το Always Home Cam, δεν ανησυχεί υπερβολικά για τη συλλογή δεδομένων επειδή το drone, το οποίο πρόκειται να βγει προς πώληση αργότερα μέσα στην χρονιά, έχει σχεδιαστεί για να πετάξει σε προκαθορισμένα μονοπάτια γύρω από ένα σπίτι. Δεν είναι δυνατή η απομακρυσμένη πρόσβαση και ο έλεγχος.

Αυτό δεν συμβαίνει με το Astro, το οποίο φέρνει την επιτήρηση στο σπίτι σε νέο επίπεδο. Η ικανότητα οδήγησης του bot είναι μια μεγάλη αλλαγή, λέει ο Guariglia, δίνοντας στην Amazon περισσότερες ευκαιρίες να συλλέγει δεδομένα. Δίνει επίσης στην αστυνομία έναν νέο τρόπο να βλέπει τι γίνεται μέσα στο σπίτι σας. Προφανώς για την αστυνομία είναι δυνατό να εκδώσει ένταλμα αναζήτησης για την Amazon, έτσι ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα που έχει στην διάθεση της.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εξαμηνιαία αναφορά αιτήματος πληροφόρησης της Amazon, οι αρχές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο κατέθεσαν συνολικά 30.000 αιτήματα, συμπεριλαμβανομένων κλητεύσεων, ενταλμάτων και δικαστικών αποφάσεων, στην εταιρεία τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.

Όπως κάθε άλλη συνδεδεμένη συσκευή, το Astro είναι μια άλλη ευκαιρία για κυβερνοεγκληματίες να θέσουν σε κίνδυνο το bot και να κλέψουν τα δεδομένα του.

Η Amazon υποστηρίζει ότι το απόρρητο των χρηστών είναι το κλειδί για το σχεδιασμό του Astro και λέει ότι μεγάλο μέρος της επεξεργασίας δεδομένων γίνεται στην ίδια τη συσκευή. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να ορίσουν περιοχές “εκτός ορίων” του σπιτιού στις οποίες το Astro δεν επιτρέπεται να εισέλθει. Οι χρήστες μπορούν επίσης να απενεργοποιούν με χειροκίνητο τρόπο τις κάμερες και τα μικρόφωνά του όποτε θέλουν.

Δείτε επίσης: Amazon: Χαλαρώνει κι άλλο τους ελέγχους υπαλλήλων για χρήση κάνναβης

Επιπλέον, ένα ευδιάκριτο φως υποδεικνύει πότε το Astro μεταδίδει ήχο ή βίντεο στο cloud.

Η Amazon δημοσίευσε μια δήλωση την Παρασκευή λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη των πελατών είναι η “κορυφαία προτεραιότητά” της, γι ‘αυτό και το Astro, όπως και τα άλλα προϊόντα του, είναι κατασκευασμένο με “πολλαπλά επίπεδα ελέγχου απορρήτου και ασφάλειας για να διατηρεί τις πληροφορίες των πελατών ασφαλείς”.

Πηγή πληροφοριών: cnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS