ΑρχικήsecurityΗ Ρωσία συλλαμβάνει CEO εταιρείας κυβερνοασφάλειας για προδοσία

Η Ρωσία συλλαμβάνει CEO εταιρείας κυβερνοασφάλειας για προδοσία

Η ρωσική επιβολή του νόμου συνέλαβε την Τρίτη τον Ilya Sachkov, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Group-IB, ως ύποπτο για προδοσία που προήλθε από την ανταλλαγή δεδομένων με ξένες μυστικές υπηρεσίες.

CEO κυβερνοασφάλειας
Η Ρωσία συλλαμβάνει CEO εταιρείας κυβερνοασφάλειας για προδοσία

Δείτε επίσης: Ρωσία – εκλογές: Google & Apple αφαιρούν το app της αντιπολίτευσης από τα stores

Ενώ λεπτομέρειες σχετικά με τις κατηγορίες δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, ένα δικαστήριο στη Μόσχα αποφάσισε να κρατηθεί ο Sachkov για δύο μήνες ως προληπτικό μέτρο.

Οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στα γραφεία του Group-IB στη Μόσχα που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί την Τρίτη και διήρκεσαν μέχρι το βράδυ.

Ένας ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου RTVI που ήταν παρών στην τοποθεσία είπε ότι στην είσοδο του κτιρίου υπήρχε ένα μίνι βαν και ένα λεωφορείο όπου ένας άντρας με πολιτικά ρούχα έκανε κατάσχεση σε διάφορα είδη από τα γραφεία του Group-IB.

Ο Ilya Sachkov, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Group-IB, συνελήφθη ως ύποπτος για διάπραξη εγκλήματος σύμφωνα με το άρθρο 275 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο αναφέρεται σε προδοσία και επιβάλλει μέγιστη ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνια.

Δείτε επίσης: ATM Ευρώπη: Πολίτες της Λευκορωσίας συνελήφθησαν για jackpotting επιθέσεις

Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Lefortovo της Μόσχας, ο Sachkov θα κρατηθεί μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2021.

Μια επίσημη ανακοίνωση σήμερα του Group-IB αναφέρει ότι οι δικηγόροι της εταιρείας μελετούν αυτήν την απόφαση, αλλά δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον CEO της εταιρείας.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της εταιρείας πέρασε στον Dmitry Volkov, τον δεύτερο συνιδρυτή του Group-IB, του οποίου ο τακτικός ρόλος ως chief technology officer είναι απαραίτητος στην τεχνολογική ανάπτυξη της εταιρείας.

Το Group-IB ιδρύθηκε στη Ρωσία αλλά μετέφερε την έδρα του στη Σιγκαπούρη για να διατηρήσει ένα ορισμένο επίπεδο αυτονομίας. Από το 2015, έχει βοηθήσει οργανώσεις επιβολής του νόμου (Europol, Interpol) με πληροφορίες, εμπειρογνωμοσύνη και στατιστικά στοιχεία που βοήθησαν στην καταπολέμηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Ενώ οι λόγοι για τη σύλληψη του Sachkov παραμένουν ασαφείς, ορισμένα ρωσικά δημοσιεύματα λένε ότι το Group-IB δέχεται πιέσεις από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας (FSB) επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με την υπηρεσία πληροφοριών εκτός επίσημων συμβάσεων ή σε πολιτικά θέματα.

Δείτε επίσης: G7 προς Ρωσία: Ασχοληθείτε με τις συμμορίες ransomware που βρίσκονται στην χώρα

Σε μια συνέντευξη το 2019, ο Sachkov μοιράστηκε το όραμά του για μια παγκόσμια εταιρεία που δεν χρειαζόταν έγκριση από τις δυνάμεις της Ρωσίας για την κατεύθυνσή της. Επίσης, ο Sachkov, ο οποίος ζούσε κυρίως στη Σιγκαπούρη, επέκρινε την αδιαφορία της Ρωσίας για τους χάκερ που ζούσαν στην χώρα και στόχευαν θύματα σε άλλες χώρες.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS