ΑρχικήsecurityΛιθουανία: Γιατί καλεί τους πολίτες να πετάξουν τα κινεζικά smartphones;

Λιθουανία: Γιατί καλεί τους πολίτες να πετάξουν τα κινεζικά smartphones;

Λιθουανία: Το Υπουργείο Άμυνας συμβουλεύει τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν κινεζικά smartphones, ενώ τονίζει ότι όσοι έχουν ήδη ένα τέτοιο τηλέφωνο, πρέπει να το πετάξουν. Ο λόγος είναι ότι μια κυβερνητική έκθεση διαπίστωσε ότι κάποια κινεζικά smartphones (Xiaomi) έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες λογοκρισίας.

Λιθουανία κινεζικά smartphones

Κορυφαία κινεζικά τηλέφωνα που πωλούνται στην Ευρώπη από την εταιρεία Xiaomi, φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν και να λογοκρίνουν όρους όπως “Ελεύθερο Θιβέτ”, “Ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν” ή “δημοκρατικό κίνημα”.

Δείτε επίσης: Greg Abbott Texas: Νομοσχέδιο κατά Facebook, Twitter, YouTube για λογοκρισία

Λιθουανία: Τα κινεζικά smartphones παρακολουθούν τους χρήστες

Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας της Λιθουανίας, η δυνατότητα στο λογισμικό του smartphone Mi 10T 5G της Xiaomi είχε απενεργοποιηθεί για την “περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί από απόσταση οποιαδήποτε στιγμή.

Η σύστασή μας είναι να μην αγοράσετε νέα κινεζικά smartphones και να απαλλαγείτε από αυτά που έχετε ήδη αγοράσει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα“, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Margiris Abukevicius.

Δείτε επίσης: Tor Browser: Αποκτά νέα δυνατότητα κατά της λογοκρισίας

Λιθουανία Κίνα

Η έκθεση του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας ανέφερε, επίσης, ότι το τηλέφωνο Xiaomi έστελνε κρυπτογραφημένα δεδομένα χρήσης τηλεφώνου σε διακομιστή στη Σιγκαπούρη. Επιπλέον, έχει βρεθεί μια ευπάθεια ασφαλείας στο τηλέφωνο P40 5G της κινεζικής Huawei.

Ο εκπρόσωπος της Huawei είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο BNS ότι τα τηλέφωνά της δεν στέλνουν δεδομένα των χρηστών αλλού.

Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη Λιθουανία αλλά για όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν κινεζικά smartphones Xiaomi“, ανέφερε το Κέντρο στην έκθεση.

Δείτε επίσης: Κυκλοφόρησαν τα Xiaomi 11T Pro 5G και Xiaomi 11T 5G

Οι σχέσεις μεταξύ Λιθουανίας και Κίνας δεν είναι πολύ καλές το τελευταίο διάστημα. Η Κίνα ζήτησε πριν λίγο καιρό από τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Πεκίνο και είπε ότι θα ανακαλέσει τον απεσταλμένο της στο Βίλνιους, στο πλαίσιο διένεξης επειδή η Λιθουανία επέτρεψε στην Ταϊβάν (την οποία διεκδικεί η Κίνα) να ανοίξει πρεσβεία εκεί.

Η απάντηση της Xiaomi

Εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της Λιθουανίας για τις δυνατότητες λογοκρισίας και παρακολούθησης των χρηστών, λέγοντας: “Η Xiaomi ποτέ δεν θα περιορίσει ή δεν θα μπλοκάρει οποιαδήποτε προσωπική συμπεριφορά των χρηστών, όπως αναζήτηση, κλήση, περιήγηση στο Διαδίκτυο ή χρήση λογισμικού επικοινωνίας τρίτων“.

Η Xiaomi σέβεται και προστατεύει πλήρως τα νόμιμα δικαιώματα όλων των χρηστών και συμμορφώνεται με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης“, πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS