ΑρχικήsecurityCryptocurrency απάτη, με θέμα τον Elon Musk, διανέμεται μέσω emails

Cryptocurrency απάτη, με θέμα τον Elon Musk, διανέμεται μέσω emails

Μια νέα απάτη cryptocurrency giveaway, που εκμεταλλεύεται το όνομα του Elon Musk, προωθείται μέσω spam emails τις τελευταίες εβδομάδες. Το υποτιθέμενο giveaway αναφέρεται στα emails ως “Elon Musk Mutual Aid Fund” ή “Elon Musk Club“.

Cryptocurrency απάτη Elon Musk

Τέτοιου είδους απάτες έχουν αποδειχθεί πολύ επιτυχημένες στο παρελθόν. Για παράδειγμα, το 2018, απατεώνες κέρδισαν 180.000 δολάρια σε μια ημέρα. Επίσης, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το Twitter υπέστη μαζική επίθεση και οι απατεώνες που χρησιμοποίησαν μια αντίστοιχη cryptocurrency απάτη κέρδισαν 580 χιλιάδες δολάρια σε μια εβδομάδα.

Δείτε επίσης: Ο χάκερ που προκάλεσε εγκεφαλικά, λέει ότι έκλεψε 600 εκατ. crypto “για πλάκα”!

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, κάποιος έστειλε σε απατεώνες τρία bitcoin, ή 150,074 δολάρια εκείνη τη στιγμή, καθώς έπεσε θύμα μιας νέας cryptocurrency απάτης που χρησιμοποιούσε το όνομα του Elon Musk για να προσελκύσει τους χρήστες.

Η νέα cryptocurrency απάτη: Elon Musk Club

Ενώ οι περισσότερες απάτες τέτοιου είδους απευθύνονται συνήθως σε χρήστες των social media, οι απατεώνες σε αυτή την καμπάνια χρησιμοποιούν spam emails για να προωθήσουν ένα “Elon Musk Club” ή “Elon Musk Mutual Aid Fundgiveaway.

Τα phishing emails δεν είναι ιδιαίτερα προσεγμένα και δεν δίνουν πολλές πληροφορίες στο θέμα και στο μήνυμα. Ωστόσο, περιλαμβάνουν ένα συνημμένο HTML που ονομάζεται απλά ‘Get Free Bitcoin – [id].htm’ ή “Elon Musk Club – [id].htm”, όπως φαίνεται παρακάτω.

Cryptocurrency απάτη Elon Musk

Αυτά τα συνημμένα HTML περιέχουν μια μόνο γραμμή κώδικα που χρησιμοποιεί JavaScript για να ανακατευθύνει το πρόγραμμα περιήγησης στην ιστοσελίδα https://msto.me/elonmusk/.

Αυτό το site μοιάζει να είναι ένα “Elon Musk – Mutual aid fund”, που υπόσχεται να στείλει 0,001 έως 0,055 bitcoins σε όλους τους χρήστες που συμμετέχουν.

Δείτε επίσης: Bitcoin scam app στο Apple App Store έκλεψε τα Bitcoin χρήστη

Cryptocurrency απάτη emails

Αν ο χρήστης κάνει κλικ στο κουμπί “Accept an invitation”, θα οδηγηθεί σε ένα άλλο site που ονομάζεται “Bitcoin Donate” (https://bitcoindonateur.site/).

Cryptocurrency απάτη emails

Εκεί, ο χρήστης καλείται να δώσει το όνομά του και μια διεύθυνση bitcoin για να λάβει το δωρεάν bitcoin.

Όταν ο χρήστης κάνει κλικ στο κουμπί “Accept donate“, το site θα τον ανακατευθύνει μέσω μιας σειράς σελίδων που προσποιούνται ότι είναι χρήστες που δίνουν .001 bitcoin στο λογαριασμό.

Αφού ο λογαριασμός συγκεντρώσει 0,055 bitcoin από υποτιθέμενες δωρεές, ο χρήστης θα μεταφερθεί σε μια τελική σελίδα που θα δηλώνει ότι πρέπει πρώτα να κάνει και εκείνος μια δωρεά 0,001 bitcoins σε άλλον χρήστη, ώστε να μπορέσει να λάβει την “οικονομική βοήθεια”.

Ωστόσο, αυτές οι διευθύνσεις bitcoin ανήκουν στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την cryptocurrency απάτη με θέμα τον Elon Musk. Οι απατεώνες παίρνουν τη “δωρεά” των χρηστών αλλά δεν στέλνουν τίποτα σε αντάλλαγμα.

Δείτε επίσης: LemonDuck: Η Microsoft προειδοποιεί για το cryptomining malware που στοχεύει Windows και Linux

Μέχρι στιγμής, το BleepingComputer έχει δει δύο διευθύνσεις bitcoin που σχετίζονται με αυτές τις απάτες:

  • 32hU2JrkmMmgmka2rUuKXc3yd3S9WKxWnp: έχει λάβει περίπου $ 2.731,98  σε bitcoin.
  • 3EbUB9wdQCxJwW5neH3xnTGjuoCA8THU5D: έχει λάβει περίπου $ 930,99 σε bitcoin.

Ενώ οι απατεώνες έχουν κερδίσει λίγες χιλιάδες δολάρια από αυτές τις δύο διευθύνσεις, ενδέχεται να υπάρχουν πολλές άλλες που χρησιμοποιούνται σε αυτή την cryptocurrency απάτη.

Μέχρι χθες, η δεύτερη διεύθυνση bitcoin είχε λάβει άλλες τρεις “δωρεές”, το οποίο σημαίνει ότι η απάτη συνεχίζεται και όλο και περισσότεροι χρήστες πέφτουν θύματα.

Οι εγκληματίες μπορούν να βγάλουν πολλά χρήματα από τέτοιου είδους απάτες. Ωστόσο, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι σχεδόν κάθε crypto giveaway site είναι απάτη, ειδικά αυτά που υποτίθεται ότι σχετίζονται με τον Elon Musk, την Tesla, την SpaceX και τη Gemini.

Εάν λαμβάνετε emails, tweets ή άλλα μηνύματα στα social media που προωθούν giveaways και άλλες προσφορές για cryptocurrency, αποφύγετέ τα. Σίγουρα, το αποτέλεσμα θα είναι να χάσετε τα κρυπτονομίσματά σας!

Πηγή: Bleeping Computer

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS