ΑρχικήsecurityFBI: Φέτος χάθηκαν 113 εκατ. $ από διαδικτυακές ρομαντικές απάτες

FBI: Φέτος χάθηκαν 113 εκατ. $ από διαδικτυακές ρομαντικές απάτες

Το FBI προειδοποίησε σήμερα ότι μια τεράστια αύξηση των διαδικτυακών ρομαντικών απάτων έκανε τους Αμερικανούς να χάσουν περισσότερα από 113 εκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2021.

FBI

Οι απατεώνες πίσω από αυτόν τον τύπο διαδικτυακής απάτης – που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες και καταστροφικές ουλές – χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες στο διαδίκτυο για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πιθανών θυμάτων στις πλατφόρμες γνωριμιών ή κοινωνικών μέσων.

Δείτε επίσης: Τράπεζες Ηνωμένου Βασιλείου: Πώς συνέβαλαν στη μείωση των απωλειών από απάτες στην Ευρώπη;

Αφού δελεαστούν τα θύματα, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την ψευδαίσθηση μιας ρομαντικής σχέσης που προβάλλουν για να χειραγωγήσουν τους στόχους για την αποστολή χρημάτων ή οικονομικών πληροφοριών που αργότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους τύπους απατών, συμπεριλαμβανομένων των απάτων επενδύσεων.

Το FBI δημοσιεύσε επίσης κάποιες συμβουλές για την προστασία του εαυτού σας από τις ρομαντικές απάτες:

  • Ποτέ μην στέλνετε χρήματα, μην κάνετε συναλλαγές ή επενδύσεις που σας προτείνει κάποιος που μόλις γνωρίσατε στο διαδίκτυο και δεν τον γνωρίζετε προσωπικά.
  • Μην αποκαλύπτετε την τρέχουσα οικονομική σας κατάσταση σε άγνωστα και μη αξιόπιστα άτομα.
  • Μην παρέχετε τα τραπεζικά σας στοιχεία, τον Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης, αντίγραφα της ταυτότητάς σας ή του διαβατηρίου σας ή οποιαδήποτε άλλη ευαίσθητη πληροφορία σε οποιονδήποτε στο διαδίκτυο ή σε ιστότοπο που δεν γνωρίζετε ότι είναι νόμιμος.
  • Εάν ένας διαδικτυακός τόπος επένδυσης ή διαπραγμάτευσης προωθεί απίστευτα κέρδη, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για απάτη.
  • Να είστε προσεκτικοί με άτομα που ισχυρίζονται ότι έχουν αποκλειστικές επενδυτικές ευκαιρίες και σας παροτρύνουν να δράσετε γρήγορα.

Δείτε επίσης: Τέξας: Φυλακίστηκε άντρας για απάτες 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια χάθηκαν από ρομαντικές απάτες το 2019 και το 2020

Οι αναφορές εγκλημάτων στο Διαδίκτυο για το 2019 και το 2020 που δημοσιεύτηκαν από το Internet Crime Complaint Center (IC3) του FBI δείχνουν ότι οι ρομαντικές απάτες έχουν κάνει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς να χάσουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια (475 εκατομμύρια δολάρια το 2019 και πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια το 2020).

Το FBI προειδοποίησε επίσης τα θύματα ρομαντικών απατών ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν χρήματα για λογαριασμό απατεώνων.

Για την περαιτέρω απεικόνιση της κλίμακας αυτού του συνεχιζόμενου προβλήματος, ο ιστότοπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης παραθέτει εκατοντάδες περιπτώσεις όπου απατεώνες κατηγορήθηκαν ή κρίθηκαν ένοχοι για την εκμετάλλευση μεγάλης κλίμακας απατών με ρομαντικές απάτες που στοχοποιούσαν Αμερικανούς πολίτες.

Εάν έχετε πέσει θύμα μιας τέτοιας απάτης, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως την επικοινωνία με τον απατεώνα και να υποβάλετε καταγγελία στο IC3 στη διεύθυνση www.ic3.gov.

Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με το χρηματοπιστωτικό σας ίδρυμα για να δείτε εάν εξακολουθεί να είναι δυνατό να σταματήσετε ή να επαναφέρετε τυχόν οικονομικές συναλλαγές που ενδεχομένως κάνατε μετά την επαφή του απατεώνα με εσάς.

Δείτε επίσης: Βρετανοί έχουν χάσει πάνω από £ 1 δισεκατομμύριο σε απάτες κατά το 2021

Το FBI και το FTC έχουν εκδόσει μια άλλη προειδοποιήση για αύξηση των απάτων που επικεντρώνονται σε μέλη της κοινότητας LGBTQ+ που χρησιμοποιούν εφαρμογές και ιστότοπους γνωριμιών.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS