ΑρχικήReviewsIntel Alder Lake CPU 12ης γενιάς: Ημερομηνία κυκλοφορίας & δυνατότητες

Intel Alder Lake CPU 12ης γενιάς: Ημερομηνία κυκλοφορίας & δυνατότητες

Τα τσιπ Alder Lake της Intel αναμένεται να κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στην χρονιά, φέρνοντας ώθηση στην απόδοση της επόμενης γενιάς των laptops και των desktops. Ο κατασκευαστής τσιπ χρησιμοποίησε την εκδήλωση της Architecture Day για να μας δώσει μια γεύση του τι να περιμένουμε από τις επερχόμενες CPU.

Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η υβριδική αρχιτεκτονική του Alder Lake, η οποία θα συνδυάζει πυρήνες απόδοσης x86 με πυρήνες απόδοσης για να προσφέρει γρήγορες ταχύτητες και μεγάλη αντοχή στον επόμενο στόλο των laptops. Το τι διαμορφώσεις θα δούμε από το Alder Lake παραμένει ένα μυστήριο, αν και η Intel υποσχέθηκε μια πλήρη οικογένεια τσιπ από 9W έως 125W TDP.

Δείτε επίσης: Gigabyte ransomware επίθεση: Επηρεάζονται Intel και AMD!

Ημερομηνία κυκλοφορίας Intel Alder Lake

Δεν έχουμε συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας για το πότε θα κυκλοφορήσει η πρώτη παρτίδα των chips, αλλά αναμένουμε να είναι στην αρχή του τέταρτου τριμήνου. Ορισμένες φήμες λένε ότι τα chips θα λανσαριστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης InnovatiON της Intel τον Οκτώβριο. Ωστόσο, σύμφωνα με το WCCFTech, η Intel είπε στους συνεργάτες της ότι σχεδιάζει να λανσάρει το Alder Lake S τον Νοέμβριο.

Προδιαγραφές και χαρακτηριστικά Intel Alder Lake 12ης γενιάς

Το κύριο χαρακτηριστικό του Alder Lake είναι η υβριδική του σύνθεση που αποτελείται από έως και 16 πυρήνες και 24 threads. Αυτό που κάνει αυτό το chipset 12 Gen μοναδικό είναι ότι αυτοί οι πυρήνες θα χωριστούν σε δύο ομάδες: πυρήνες υψηλής απόδοσης Golden Cove και πυρήνες Gracemont με ενεργειακή απόδοση.

Η Intel υπόσχεται ότι οι «μεγάλοι» πυρήνες απόδοσης x86, που ονομάζονται Golden Cove, είναι οι πιο ισχυροί πυρήνες CPU που έχει κατασκευάσει ποτέ. Όσον αφορά τους «μικρούς» πυρήνες Gracemont, αυτοί είναι «ο πιο αποτελεσματικός πυρήνας CPU x86 στον κόσμο», ισχυρίζεται η Intel.

Τα τσιπ Alder Lake θα βασιστούν στη διαδικασία 7 της Intel που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Enhanced SuperFin 10nm. Το Alder Lake έχει το ίδιο μέγεθος node με το Tiger Lake. Τα τσιπ θα συμπληρωθούν και με έως και 30MB L3 cache.

Όσον αφορά τις δυνατότητες, αυτές περιλαμβάνουν υποστήριξη για PCIe 5.0 με 64 GB/s ισχύος και μνήμη DDR5, διπλασιάζοντας τα θεωρητικά data rates σε σχέση με την τρέχουσα γενιά. Ένα πλεονέκτημα που έχουν αυτά τα τσιπ είναι η υποστήριξη για το Thunderbolt 4, το πιο γρήγορο πρότυπο USB-C για τη μεταφορά δεδομένων και τη σύνδεση με περιφερειακά και οθόνες.

Δείτε επίσης: Intel: Σε συζητήσεις για εξαγορά της GlobalFoundries έναντι $30 δισ.

Intel Alder Lake

Απόδοση Intel Alder Lake

Διάφορα σημεία αναφοράς έχουν διαρρεύσει, δίνοντάς μας την πρώτη ματιά στην απόδοση των τσιπ 12ης γενιάς Alder Lake της Intel. Το πιο πρόσφατο, που βρέθηκε στη βάση δεδομένων Geekbench 5, δείχνει ένα desktop Core i7-12700 που βαθμολογείται με 1595 στον μονό πυρήνα και 10170 στις δοκιμές πολλαπλών πυρήνων.

Εάν είναι ακριβή, αυτά θα έκαναν το νέο τσιπ Intel 3% γρηγορότερο από το AMD Ryzen 7 5800X και 13% γρηγορότερο από το Core i7-11700K. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η καταχώριση δεν έχει επαληθευτεί και οι προδιαγραφές δεν ταιριάζουν με το αναμενόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι υπολογιστές με Windows 11 θα έχουν την καλύτερη απόδοση και διάρκεια ζωής της μπαταρίας από τα επερχόμενα τσιπ Alder Lake της Intel. Όσον αφορά τα γραφικά, το Alder Lake θα χρησιμοποιεί αναβαθμισμένα γραφικά Iris Xe αν και τα κέρδη απόδοσης που θα φέρει δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη.

Δείτε επίσης: Intel & Apple θα χρησιμοποιήσουν πρώτες τα τσιπ 3 νανομέτρων της TSMC;

Ποιοι φορητοί υπολογιστές θα τρέχουν με Alder Lake;

Όπως αναφέρθηκε, το Alder Lake θα έχει κλίμακα από 9W έως 125W, πράγμα που σημαίνει ότι θα τρέχει στα πιο λεπτά laptops έως και τα πιο ισχυρά gaming μηχανήματα.

Οι προμηθευτές δεν έχουν επιβεβαιώσει κανένα μοντέλο που θα υποστηρίζει τα Alder Lake και δεν θα το επιβεβαιώσουν έως ότου η Intel παρουσιάσει επίσημα τους νέους επεξεργαστές. Ωστόσο, το Tom’s Hardware, ανέφερε μια διαρροή που υποδηλώνει ότι η Asus προωθεί ένα VivoBook με τσιπ Alder Lake-P.

Πηγή πληροφοριών: laptopmag.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS