ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαAstraZeneca: Δεν αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης μετά από δύο δόσεις

AstraZeneca: Δεν αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης μετά από δύο δόσεις

Έχοντας αντιμετωπίσει αρκετές αποτυχίες, όπως καθυστερήσεις στην παραγωγή και σπάνιες περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών, το AstraZeneca έχει πλέον καλά νέα. Όπως φαίνεται δεν υπάρχει επιπλέον κίνδυνος θρόμβωσης αίματος μετά τη δεύτερη δόση.

AstraZeneca

Δείτε επίσης: Εμβόλιο AstraZeneca: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προκαλεί θρόμβωση

Ωστόσο, το εμβόλιο για τον Covid-19, ενέχει έναν μικρό επιπλέον κίνδυνο για εκείνους με χαμηλά αιμοπετάλια μετά την πρώτη δόση, λέει μια τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το εκτιμώμενο ποσοστό θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS) μετά την πρώτη δόση ήταν 8,1 ανά εκατομμύριο σε εκείνους που εμβολιάστηκαν.

Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου με το σήμα Vaxzevria, το ποσοστό ήταν 2,3 ανά εκατομμύριο, συγκρίσιμο με αυτό που παρατηρήθηκε σε μη εμβολιασμένα άτομα, πρόσθεσε η αγγλο-σουηδική εταιρεία.

Κουρασμένη από τόσες πολλές αποτυχίες στο παρελθόν, η AstraZeneca είδε αρκετές χώρες να περιορίζουν ή να σταματούν τη χρήση του εμβολίου της, να επικρίνεται από τις ρυθμιστικές αρχές και να λαμβάνει προειδοποιητικές ετικέτες.

Ο ρυθμιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα φάρμακα εξετάζει τα κρούσματα TTS από τον Μάρτιο και βρήκε έναν πιθανό σύνδεσμο με το Vaxzevria και με την εφάπαξ δόση Covid-19 της Johnson & Johnson.

Δείτε ακόμα: Johnson & Johnson εμβόλιο COVID-19: Κίνδυνος για αυτοάνοση διαταραχή

Ωστόσο, υποστήριξε ότι τα συνολικά οφέλη και των δύο εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων που ενέχουν.

κίνδυνο θρόμβωσης

Τα ευρήματα της Τετάρτης αξιολόγησαν τα περιστατικά που αναφέρθηκαν στις 30 Απριλίου και συνέβησαν εντός 14 ημερών από τη λήψη της πρώτης ή της δεύτερης δόσης, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια βάση δεδομένων ασφαλείας της AstraZeneca.

Η μελέτη ανέφερε ότι οι περιορισμοί της ανάλυσης περιλάμβαναν την εξάρτηση από δεδομένα που παρέχονται από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και εκείνους που εμβολιάστηκαν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υποτίμηση των περιστατικών.

Πρόσθεσε ότι «η αυξημένη προσοχή των μέσων ενημέρωσης μπορεί να είχε οδηγήσει σε λανθασμένη ταξινόμηση των γεγονότων».

Δεκατρείς περιπτώσεις TTS είχαν εντοπιστεί παγκοσμίως μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας 45 έως 85 ετών, συμπεριλαμβανομένων οκτώ γυναικών.

Δείτε επίσης: COVID-19 Ιρλανδία: Εκτός λειτουργίας υπηρεσία έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού λόγω data breach

Περίπου 399 περιπτώσεις αναφέρθηκαν μετά την πρώτη δόση, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τον αριθμό των χορηγηθεισών δόσεων περιορίστηκαν στην ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και τη Βρετανία.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα φάρμακα τον Μάιο, συμβούλεψε να μην γίνει δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα που ανέφεραν TTS μετά την πρώτη.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS