ΑρχικήsecurityGoogle SafeSearch: Τί είναι και πώς προστατεύει τα παιδιά στο Διαδίκτυο;

Google SafeSearch: Τί είναι και πώς προστατεύει τα παιδιά στο Διαδίκτυο;

Έχετε κουραστεί να φιλτράρετε χειροκίνητα και να παρακολουθείτε τις διαδικτυακές δραστηριότητες του παιδιού σας; Τότε χρειάζεστε το Google SafeSearch που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχει μια ασφαλή εμπειρία περιήγησης για παιδιά στο Διαδίκτυο. Τί κάνει, λοιπόν, το Google SafeSearch; Μπορούν να το εμπιστεύονται οι γονείς; Και πώς μπορoύν να ξεκινήσουν να το χρησιμοποιούν;

Τί είναι το Google SafeSearch;
Το Google SafeSearch είναι κάτι σαν μηχανή αναζήτησης που δημιουργήθηκε για νέους. Αποκλείει συγκεκριμένες εικόνες και περιεχόμενο από τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά σας δεν θα δουν τίποτα «αμφισβητήσιμο». Επιπλέον, μπορεί να ρυθμιστεί για όλους τους τύπους browser, tablet και κινητών τηλεφώνων.

Ποια είναι η σημασία του φιλτραρίσματος ιστού για παιδιά;
Το Διαδίκτυο είναι μια θαυμάσια πλατφόρμα μάθησης για παιδιά, αλλά δυστυχώς, είναι επίσης γεμάτο διαδικτυακές απειλές και απαράδεκτο περιεχόμενο, στο οποίο τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται. Σήμερα, οι γονείς καλούνται να προστατεύσουν τα παιδιά τους όχι μόνο στον φυσικό αλλά και στον ψηφιακό κόσμο.

Τα παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο όταν συνδέονται στο Διαδίκτυο, καθώς δεν κατανοούν πάντα τις συνέπειες των ενεργειών τους. Χωρίς τη χρήση φιλτραρίσματος και παρακολούθησης ιστού, τα παιδιά μπορούν εύκολα να καταλήξουν να μοιράζονται προσωπικά στοιχεία με κακόβουλους παράγοντες ή να βλέπουν ακατάλληλο περιεχόμενο.

Διαβάστε επίσης: Πώς να προστατεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες στο Διαδίκτυο

Google SafeSearch - παιδιά - Διαδίκτυο
Google SafeSearch: Τί είναι και πώς προστατεύει τα παιδιά στο Διαδίκτυο;

Ακολουθούν ορισμένα οφέλη από το φιλτράρισμα ιστού για παιδιά:

  • Αποκλείει την εμφάνιση ακατάλληλου περιεχομένου.
  • Παρέχει στους γονείς αυτόνομο έλεγχο των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των παιδιών τους.
  • Λόγω της περιορισμένης χρήσης ιστότοπων, μειώνεται επίσης ο κίνδυνος ορισμένων ιών υπολογιστών.
  • Τα προσωπικά σας στοιχεία προστατεύονται στο Διαδίκτυο.
  • Αποκλείει την κοινή χρήση αρχείων και εφαρμογών χωρίς δικαιώματα.
  • Παρέχει στους γονείς μια λίστα με όλους τους ιστότοπους που επισκέπτονται τα παιδιά, έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις συνήθειες περιήγησης των παιδιών τους.

Με τον ορισμό κατάλληλων φίλτρων, οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά από διαδικτυακές απειλές. Χρησιμοποιώντας άλλα μέτρα – όπως η εκμάθηση σχετικά με τις κυβερνο-απειλές, η χρήση εφαρμογών γονικού ελέγχου, ο ορισμός οδηγιών και η συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται στο Διαδίκτυο – οι γονείς μπορούν να «γεφυρώσουν» το κενό και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των παιδιών όταν σερφάρουν στο Διαδίκτυο.

Πώς το Google SafeSearch βοηθά στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Η Google είναι η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης όλων των εποχών και η προεπιλεγμένη αρχική σελίδα για τους περισσότερους χρήστες. Ο βασικός στόχος του Google SafeSearch είναι να φιλτράρει το περιεχόμενο για ενήλικες, έτσι ώστε τα παιδιά να μην εκτίθενται σε αυτό κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο.

Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν μερικές φορές να εμφανίζουν σεξουαλικό περιεχόμενο ή εικόνες με συγκεκριμένους όρους αναζήτησης, ακόμα και αν οι γονείς έχουν αποκλείσει την επίσκεψη συγκεκριμένων ιστότοπων. Εδώ μπαίνει το SafeSearch – φιλτράροντας περιεχόμενο από τα αποτελέσματα αναζήτησης, βοηθά τους γονείς να ορίσουν αυτοματοποιημένους γονικούς ελέγχους.

Μπορείτε να θεωρήσετε το SaseSearch ως φιλτράρισμα του απαράδεκτου περιεχομένου που είναι ενσωματωμένο στη μηχανή αναζήτησης της Google. Ευτυχώς, το SafeSearch ενεργοποιείται αυτόματα για τις περισσότερες συσκευές των παιδιών, όπως τα σχολικά Chromebook και τα iPad, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι γονείς θα πρέπει να το ενεργοποιήσουν χειροκίνητα, ειδικά εάν μοιράζονται συσκευές με τα παιδιά τους. Ενώ είναι ενεργοποιημένο το SafeSearch, δεν θα επιστρέφονται αποτελέσματα εάν ένα παιδί εισάγει έναν ακατάλληλο όρο αναζήτησης. Για τους γονείς, αυτό μπορεί να είναι μια τεράστια ανακούφιση.

Δείτε ακόμη: Διαδίκτυο: Κίνδυνοι που απειλούν τα δεδομένα μας και τρόποι προστασίας

Google SafeSearch - παιδιά - Διαδίκτυο
Google SafeSearch: Τί είναι και πώς προστατεύει τα παιδιά στο Διαδίκτυο;

Είναι ασφαλές το SafeSearch;
Το SafeSearch χρησιμοποιεί λέξεις-κλειδιά για να φιλτράρει τα αποτελέσματα αναζήτησης και αποτρέπει τη φόρτωση ιστότοπων που έχουν ορισμένες ακατάλληλες λέξεις. Υπάρχει επίσης ένα SafeSearch Lock που δίνει στους γονείς έλεγχο, ώστε να μπορούν να αλλάξουν τη ρύθμιση.

Αλλά όπως και με κάθε τύπο φιλτραρίσματος ιστού, το SafeSearch δεν είναι 100% ακριβές. Ορισμένοι περιορισμοί DNS μπορούν να το εμποδίσουν να αποκλείσει περιεχόμενο που έχει αποθηκευτεί στην κρυφή μνήμη στον browser ή στη συσκευή σας πριν από την ενεργοποίησή του. Για να λειτουργήσει, μπορείτε να ξεφορτώσετε την προσωρινή μνήμη DNS, αλλά λάβετε υπόψη ότι ενδέχεται να χρειαστούν έως και 24 ώρες για να ανανεωθεί η καταχώριση DNS.

Μερικοί άλλοι περιορισμοί είναι οι ακόλουθοι:

  • Έρχεται μόνο με δύο ρυθμίσεις: ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.
  • Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε «μαύρες λίστες» ή «λευκές λίστες» για συγκεκριμένους ιστότοπους.
  • Δεν μπορείτε να προσαρμόσετε το επίπεδο ευαισθησίας.
  • Βασίζεται σε cookies και είναι browser-specific.

Ωστόσο, οποιαδήποτε προστασία και φιλτράρισμα ενδείκνυται όταν εμπλέκονται παιδιά. Δεδομένου ότι το Google SafeSearch εμποδίζει την εμφάνιση περισσότερων εικόνων και ιστότοπων για ενήλικες, θα πρέπει σίγουρα να το δοκιμάσετε.

Πώς να ρυθμίσετε το Google SafeSearch στον browser σας
Η ρύθμιση είναι αρκετά απλή. Μπορεί να ρυθμιστεί για οποιονδήποτε browser, αλλά εάν χρησιμοποιείτε πολλούς browsers (Firefox, Internet Edge, Google Chrome ή Safari), θα πρέπει να ακολουθήσετε τα ίδια βήματα σε κάθε browser.

Για να το ενεργοποιήσετε σε οποιονδήποτε browser, απλώς μεταβείτε στη σελίδα ρυθμίσεων αναζήτησης Google, πληκτρολογώντας https://www.google.com/preferences στη διεύθυνση URL σας.

Κάντε κλικ στο πλαίσιο Ενεργοποίηση SafeSearch κάτω από την επιλογή “Φίλτρα SafeSearch” στην κορυφή.

Google SafeSearch - παιδιά - Διαδίκτυο
Google SafeSearch: Τί είναι και πώς προστατεύει τα παιδιά στο Διαδίκτυο;

Πρόταση: Διαδίκτυο και παιδί: Ποιοι οι κίνδυνοι που καραδοκούν;

Πώς να ρυθμίσετε το Google SafeSearch σε Android και iPhone

  • Ανοίξτε τον browser σας.
  • Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις αναζήτησης Google πληκτρολογώντας https://www.google.com/preferences στη γραμμή αναζήτησης.
  • Εντοπίστε την ενότητα φίλτρων SafeSearch.
  • Πατήστε στο Φιλτράρισμα αμφισβητήσιμων αποτελεσμάτων.
  • Πατήστε Αποθήκευση στο κάτω μέρος της οθόνης.
  • Φιλτράρετε τα αποτελέσματα και εκπαιδεύστε τα παιδιά σε διαδικτυακές απειλές.

Είναι σημαντικό τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά να γνωρίζουν τους κινδύνους, ώστε να είναι ασφαλείς στο Διαδίκτυο. Το SafeSearch μπορεί να μειώσει τους κινδύνους ασφαλείας. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι κανένας τύπος φιλτραρίσματος, συμπεριλαμβανομένου του Google SafeSearch, δεν είναι απόλυτα επιτυχής και ότι κάποιο περιεχόμενο αναμένεται να «ξεφύγει» από τον έλεγχο. Αλλά τουλάχιστον θα κρατήσει τα παιδιά σας ασφαλή από τους περισσότερους κινδύνους και από τυχόν απαράδεκτο περιεχόμενο.

Πηγή πληροφοριών: makeuseof.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS