ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗ νέα ανακάλυψη του AI μπορεί να προκαλέσει ιατρική επανάσταση

Η νέα ανακάλυψη του AI μπορεί να προκαλέσει ιατρική επανάσταση

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει τις δομές σχεδόν κάθε πρωτεΐνης που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα.

Η ανάπτυξη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενειών, μαζί με άλλες εφαρμογές. Οι πρωτεΐνες είναι βασικά δομικά στοιχεία των ζωντανών οργανισμών, κάθε κύτταρο που έχουμε μέσα μας είναι γεμάτο με αυτές. Η κατανόηση των σχημάτων των πρωτεϊνών είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ιατρικής, αλλά μέχρι τώρα, μόνο ένα μέρος αυτών έχει αναλυθεί.

AI τεχνητή νοημοσύνη

Δείτε επίσης: Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Τί είναι και πόσο έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα που ονομάζεται AlphaFold για να προβλέψουν τις δομές 350.000 πρωτεϊνών που ανήκουν στον άνθρωπο και σε άλλους οργανισμούς.

Οι οδηγίες για την παραγωγή ανθρώπινων πρωτεϊνών περιέχονται στα γονιδιώματά μας – το DNA που περιέχεται στους πυρήνες των ανθρώπινων κυττάρων.

Υπάρχουν περίπου 20.000 από αυτές τις πρωτεΐνες που εκφράζονται από το ανθρώπινο γονιδίωμα. Συλλογικά, οι βιολόγοι αναφέρονται σε αυτό το πλήρες συμπλήρωμα ως «πρωτεόμη».

Δείτε επίσης: Το AI προσδιορίζει περιοχές στην Σελήνη για προσγείωση και εξερεύνηση

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα από το AlphaFold, ο Δρ Demis Hassabis, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind, δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη και ακριβής εικόνα του ανθρώπινου πρωτεώματος μέχρι σήμερα.”

“Πιστεύουμε ότι αυτή η εργασία αντιπροσωπεύει τη σημαντικότερη συνεισφορά που έχει κάνει η AI στην πρόοδο της επιστημονικής γνώσης μέχρι σήμερα.”

“Και νομίζω ότι είναι ένα υπέροχο παράδειγμα του είδους των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει η AI στην κοινωνία” πρόσθεσε.

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αλυσίδες μικρότερων δομικών στοιχείων που ονομάζονται αμινοξέα. Αυτές οι αλυσίδες διπλώνονται με μυριάδες διαφορετικούς τρόπους, σχηματίζοντας ένα μοναδικό σχήμα 3D. Το σχήμα μιας πρωτεΐνης καθορίζει τη λειτουργία της στο ανθρώπινο σώμα.

Δείτε επίσης: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας

Αυτό το τεράστιο επιτεύγμα περιγράφεται από ερευνητές DeepMind και μια ομάδα από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στο διάσημο περιοδικό Nature.

Πηγή πληροφοριών: bbc.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS